Tee endale kindel plaan — milllal ja mida sööd.

    • Vaata, et toit sisaldaks valku, sest see aitab tekitada täiskõhutunde ja vältida ülesöömist. Selleks sobib taldrikule tükk liha — olgu selleks hani, kana või midagi muud.

    • Lisaks lihale ei puudu traditsioonilisest Eesti jõuluroast kartul, mis on toitainerikas valik sinu taldrikul. Vitamiinide, mineraalaineite ja antioksüdantide sisaldus teeb kartulist tervisliku toidu. Samuti jõuab paljude toidulauale eestimaine või suisa oma kasvatatud kartul, mis annab toidule palju lisaväärtust. Valmistamiseks tasuks eelistada kartuli keetmist, aurutamist või ahjus küpsetamist, sest nii säilivad kartuli kasulikud omadused kõige paremini. Kui soovid oma jõululaual midagi uut proovida, siis kartuli asemel sobib suurepäraselt näiteks bataat ehk maguskartul. Kuigi tõenäoliselt jõuab see sinu toidulauale mõnest kaugemast riigist, pakub ta vahelduseks head maitseelamust. Samuti sisaldab bataat võrreldes kartuliga poole vähem tärklist, mis aitab paremini veresuhkru taset kontrollida ja sobib seega ka diabeetikute jõululauale.

    • Lisaks kartulile ja bataadile lisavad toidule tervislikust ka teised värvilised juur- ja köögiviljad. Roheline salat, tomat, kurk, paprika, kapsas, peet sobivad samuti sinu taldrikule.

    • Toidukastmetega tasub ettevaatlik olla. Tihti peale võib just kaste, mis sisaldab mittevajalike kaloreid, üleliia rasvu või suhkrut, tervislikule toidule kriipsu peale tõmmata. Soovitan vältida näiteks majoneesi, jahu- või valmiskastme lisamist toidule. Nende asemel sobib nii kange sinep, tšilli- või mõni teine isetehtud kaste.

    • Toidu kõrvale eelista magusate jookide asemel vett. Maitseks sobib lisada nii sidrunit kui ka laimi.

    • Kui sinu menüüs on midagi ebatervislikku, millest sa loobuda ei suuda, siis jäta see söögikorra lõppu. See aitab vältida selle ülesöömist. Kui aga peale toidukorda tunned, et oled üle söönud, vähenda järgmistel toidukordadel portsjonite suurust.

  • Kasuta toiduvalmistamisel tervislikke alternatiive. Näiteks paljud koogid sisaldavad ohtralt suhkrut. Proovi vähendada suhkru sisaldust ja ära karda proovida uusi tervislikke retsepte.

  • Lemmiktoidud on sageli need, mis tekitavad just selle õige jõulutunde. Naudi neid toite mõõdukas koguses.

  • Pööra tähelepanu millelegi muule kui toidule. Kui toidulauda istud, siis näiteks kaaslastega jutustamine paneb sind aeglasemalt sööma, mis omakorda aitab sul täiskõhutunde paremini ära tunda.