Pühadetoit: jõuluõhtu "Mõnusa mehe" köögis ehk terviklik neljakäiguline õhtusöök
Osale retseptivõistlusel: Maxima katab pühadelaua: saada meile oma jõuluretsept ja võida 100eurone auhind!
Jõuluõhtu ''Mõnusa Mehe Köögis''
SALAT
''HEERINGAS APELSINIS''
1. 2-3 õrnsoola heeringafileed
2. 1 suurem apelsin
3. 1 suurem peet
4. paar peotäit rohelist salatisegu
5. 2-3 tl pruuni suhkrut
6. 0.5 kuni 1tl head sinepit [Dijoni]
7. oliivõli
8. musta tee pakikesed
9. värskelt jahvatatud must pipar
10. meresool [vajadusel]
11. värske koriander
12. rukkileiva viilud
VALMISTAMINE
- heeringafilee leotame kanges mustas tees kusagil 3 tundi. Võtame välja, kuivatame ja lõikame parajateks ampsudeks.
- peedi keerame fooliumi ja küpsetame 200-220 C juures kusagil tund. Võtame välja ja viskame 10 minutiks jäävette järelküpsema. Võtame välja, kuivatame, koorime ja lõikame õhukesteks väikesteks viiludeks.
- koorime apelsini, samuti eemaldame lõikude valge seina. Väljavoolava mahla hoiame alles.
- väljavoolanud mahla keedame tasasel tulel siirupiks koos pruuni suhkruga
- apelsinilõigud pritsime üle oliivõliga, segame kergelt läbi
- lisame peediviilud, sinepi ning maitsestame soola ja pipraga. Peale valame jahtunud apelsinimahla siirupi. Segame kergelt läbi, üleliigse kastme valame eraldi nõusse.
- hakime korianderi ja segame salatilehtedesse. Peale valame järelejäänud kastme, pritsime üle oliivõliga
- asetame taldrikule kergelt võisel pannil röstitud rukkileiva viilu. Viilulele asetame apelsini ja peedisegu. Segule heeringaampsud ja kõige peale roheline salat.
NB kange tee marinaad: 1 pakike teed 100 ml keevale veele
Hääd isu!
SUPP
''TULINE TIBU''
1. üks [supi] kana
2. paar liitrit vett
3. 100 g kruupi
4. paar porgandit
5. üks mugulsibul
6. pool sellerivart
7. 1-2 loorberilehte
8. üks sidrun
9. tšillikaun või -helbed
10 .kaks toorest munakollast
11. 4-5 tera musta pipart
12. meresool
13. vajadusel suhkrut
14. 3-4 nelki
VALMISTAMINE
- paneme kruubid ööseks likku, hommikul peseme ja keedame soolakas vees pool tunnikest
- kana peseme külma veega. Paneme keema 2 liitri veega. Riisume vajadusel vahu. Lisame puhastatud ja ribastatud porgandid, nelkidega pikitud terve sibula, jupi sellerit ning loorberi.
- kui kana on pehmeks keedetud, võtame potist välja, puhastame kontidest ja lõikame parajateks ampsudeks. Puljongi kurname ja paneme uuesti keema. Kui supp hakkab keema, lisame uuesti kanaliha, keedukruubi, pipra. Maitsestame soolaga.
- sidrunilt riivime koore, sidruni puhatame kibedast valgest osast, lõikame viiludeks ja eraldame valged vaheseinad. Koore paneme marlisse, asetame suppi, samuti lisame sidrunitükid. Keedame koos sidruniga 10-kond minutit. Võtame tulelt, laseme seista samuti 10-kond minutit ja eemaldame sidrunikoore kotikese.
- paneme supi uuesti pliidile keema, teeme järelmaitsestamise. Kes soovib külalistele teravaid elamusi, lisab ka tšilli.
- munakollased klopime lahti 3 sl kuuma puljongiga. Laseme supi uuesti keemiseni, segame ja valame munakollase nirena suppi.
- serveerime hakitud rohelise korianderiga.
Hääd isu!
TEINE KÄIK
''MÕNUSA MEHE JÕULUHANI''
1. üks kusagil kolmekilone hani[ikka värske]
2. kuni 2 supilusikat võid
3. hane kaelarasva[teiseks variandiks on hää suitsupeekon nendele, kes ei oska kaelarasva kätte saada]
4. hapukapsas [näiteks Uus-Kongo]
5. paar hapukat õuna [klassika on muidug 'Antonovka', sobib ka 'Sidrunkollane', 'Sügisdessertõun' või mõni muu sügisene õun]
6. hapukapsa hapendusvesi [nii palju kui õnnestub nõristada]
7. üks klaas [vana hea ''raudtee'' kristall ehk siis 200/ 250 grammi] Põltsamaa Tõmmut
8. tatramett [niipalju, et saab hane sissemäärida.Kes pelgab haput, siis ka arvestada kapsale]
9. 5- 6 kadakamarja
10. 1-2 loorberilehte
11. peoga heledaid rosinaid
12. meresoola
13. musta, värskelt jahvatatud pipart
14. näpuotsagaga jahvatatud kaneeli
15. paar nelki
VALMISTAMINE
- peseme hane külma veega, paneme nõrguma, kuivatame paberkäterätiga
- rosinad leige veega 10 minutiks likku, loputame
- puhastame õunad, lõikame kuubikuteks
- puhas pann tulele, kuumutame.Viskame pannile nelgi, kadakamarjad, kaneeli ja loorberilehe. Röstime kusagil 5 -10 sekundit. Hane kaelarasv, või [peekon] pannile. Kuumutame kuni või/rasva sulamiseni. Lisame pool kapsaveest, kapsa, õunakuubikud ja nõrutatud rosinad. Hautame kusagil 15 minutit. Maitsestame. Jahutame.
- loorberileht välja
- täidame hane, õmbleme kõhu kinni
- hõõrume hane sisse soola, pipra ja meega
- määrime ahjuvormi võiga, paneme hane sobivasse ahjuvormi. Lisame kapsavee ja pool veinist. Katame hane fooliumiga. Paneme eelsoojendatud praeahju
- küpsetame 180 C juures kusagil 50 minutit kuni üks tund. See sõltub muidugi ka hane kaalust
- ahjust välja, võtame fooliumi ära, lisame järelejäänud veini ja küpsetame veel kusagil tunnikese. Kel pliidil pöörleva õhu funktsioon, siis võib kasutada seda. Grillfunktsiooniga ahju puhul võib ennem lõppu anda 15 minutit grilli. Saab ilusa pruuni kooriku. Ja ärge unustage kasta! Valmidust saab kontrollida peenikese noa otsaga. Kui ei tule enam punakat koevedelikku, siis on Teie jõuluhani ilmselt küps.
- kui on küps, siis foolium uuesti peale ja laske 15-20 minutid väljalülitatud ahjus prael ''puhata''
- juurde sobib hea ahjukartul koos rohelise salatiga
VIIE MINUTI KASTE
Võtame 200 g maitsestamata jogurtit vastavalt enda maitsele. Valame jogurti sobivasse kaussi ja klopime kergelt vahtu 2supilusikatäie Põltsamaa Lossiveini 85, 1 supilusika sidruni või vutimuna majoneesiga [leiab Maxima kauplustest]. Lisame kergelt segades rohelise hakitud sibula. Maitsestame soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Hääd isu!
MAGUSTOIT
''ŠVIPSIS GREIP''
4 greipi
pruun suhkur
viski, näiteks Jack Daniels
värske münt
õli
VALMISTAMINE
Lõikame greibid pooleks. Määrime paraja ahjuvormi kergelt õliga ja laome greibid lõikekoht üles vormi. Paname igale greibile peale kuhjaga supilusika pruuni suhkrut ja lusikatäie viskit. Küpsetada eelkuumutatud ahjus 100 C juures kusagil 15-20 minutit. Serveerida kuumalt värske mündiga.
JÕULUNASTOIKA ''MÕNUS MEES''
1. vaatame milliseid marju me enda sügavkülmast leiame. Sobivad jõhvikad, mustad sõstrad, vaarikad. Kel enda marju pole, võib kiigata poe külmletti või turule. Vajalik kogus kusagil 250 grammi. Jõhvikad, mustad sõstrad tuleb kergelt purustada
2. marjad valada liitrisesse purki, üle puistata samasuure koguse suhkruga, kaan peale
3. lasta seista soojas kohas kuni suhkur sulab ja marjamahl eraldub
4. peale valada 0,5 liitrit head viina [gurmaanid võivad katsetada ka rummiga], panna laagerduma jälle kaane alla pimedamasse aga sooja kohta
5. paar esimest päeva raputada korralikult, siis harvemini
6. lasta kuus - seitse päeva tõmmata, siis kurnata läbi sõela. Kel on marlit kodus, siis läbi sõela ja kahekordse marli
7. villida pudelisse
8. koguseid võib muidugi kahe-kolmekordistada.
9. serveerida ja võtta vastu daamide heakskiit
Soovin kõikidele Häid Jõule ja mõnusat Uut Aastat!