Maxima üleskutse pani kukalt kratsima. Ühelt poolt panustavad tootjad üha laiemasse valikusse, teiselt poolt pääseb internetis ligi tuhandetele retseptidele.  Oma pere toidulaua puhul on meid “päästnud” valikute raskusest puudega köetav ahi, süte peal malmpotis valminud toidul on teistsugune maitse ja eriline aura. Seepärast jäin nüüdki ahju-usku ja otsustasin uusi väljakutseid otsida minevikust ehk 1884.aastal väljaantud raamatust Kasuline köögi- ja majapidamise raamat. Raamatu retseptide nimed juba iseenesest meenutavad mõne udupeene ja iseteadliku restorani menüüd: karupraad, karukäpad praadida, teder praadida, metsis praadida… Kasulise ehk kasuliku poolt püüdes jätsin kulinaaria vägiteod kõrvale ja asusin lihtsa, kuid teistmoodi kanaprae kallale. Prae eripära on luude-kontide puudumine, mistõttu on maitse puhtam tervelt küpsetatud kanaga võrreldes, lahtilõigatud praad on esteetilisem kui hunnik luid…  Kuniks praad ahjus omasoodu küpseb, on kokal tervelt tund vaba aega!

TÄIDETUD KANA
Ettevalmistus ca 40 min, ahjus 1h 30- 1h 45 min

Vaja läheb:
tavaline broiler, sool, soovi korral pipart, malmpott

Täidis petersellilehtedest (vana retsepti järgi)
ühe lusikatäie või kohta neli pihutäit peeneks hakitud petersellilehti
2 pihutäit riivleiba (soovitavalt peenleib)
soola
1-2 väiksemat porgandit, võib lisada muna

Ülevalamiseks võid, hapukoort ja jahu

Pane valmis õmblusniit ja nõel!

Alusta täidise valmistamisest — sega omavahel täidise koostisained v.a. progand, muna.
Lõika kanatiivad pooleldi ära. Tõmba ja rulli kananahk kaela poolt alustades nagu sukk maha .Jäta nahk kana koibade külge. Kui nahk katki peaks minema (nagu minul juhtus), saab selle pärast kinni õmmelda.
Kanaprae raskeim osa on kanalt kontide-luude eemaldamine. Eemalda ettevaatlikult kõhuõõnt ümbritsevad luud, selgroog ning kintsuluud. Kanast jäävad alles koivad, puhas liha ja nahk. Hõõru liha kergelt soolaga sisse ja sikuta nahk kanale tagasi. Kui vaja, õmble rebenenud nahk kinni. Õmble kanakael kinni.

Täida kana täidisega, paiguta porgand ja muna täidise keskele. Järgi, et kanakintsud oleksid lihaga täidetud, kasuta ära töö käigus eemaldatud luude-kontide küljes olevat liha. Anna kanale täidise abil priske välimus ja õmble sabaosast nahk kinni. Kanakoivad seo kokku nt terava tiku abil.

Sulata malmpotis või ja pane kana selili kaaneta potti. Potipõhja lisa veidi vett. Pane kana ahju kuumusega 175 — 200 * C, puuküttega ahjus pane pott süte peale. Tunni aja pärast kontrolli kana seisukorda ja vala kana sulavõiga üle. Lase kanal veel küpseda max 0,5 h ja kasta teda vahepeal võiga. Vajadusel võid kuumust suurendada max 225 peale kana pruunistamiseks.
Puista kanale noaseljalt või läbi väikese sõela jahu ja lusikaga hapukoort jahu peale. Küpseta ca 200 juures 15 minutit. Serveeri.

Kui malmpott mahutab, saad kanaga koos küpsetada ka ahjukartulid. Mina valmistasin ahjukartulite kõrval ka maapirnid. Täidetud kana kõrvale sobivad mahlasemad salatid, väga hea on hapukam pohlamoos, ülipeenelt hakitud peakapsas koos purustatud küüslauguga majoneesi-hapukoorekastmes, toormustsõstramoos suhkruga. Samuti sobivad marineeritud kõrvitsad ja muu klassika!

Järelejäänud materjalist valmista puljong või supp. Kui parasjagu ei viitsi, pane ülejäägid sügavkülma ja tarvita hiljem.