RETSEPT: hõrk šokolaadikringel pähkli-iirise kattega
Hõrk šokolaadikringel pähkli-iirise kattega
Retsepti leidsin paar aastat tagasi, kui otsisin jõululauale uut magusat maitseelamust. Tegin retseptis omad muudatused ja tulemus oli suurepärane ning mahlane kringel, mis pälvis kõikide sööjate kiituse. Alates sellest jõululaupäevast on see kringel traditsiooniliselt meie jõululaual. Selle suurepärase maitseelamuse nimel tasub kringlitegemise vaev kuhjaga ära!
Vaja läheb:
- 25 g pärmi
- 2 dl piima
- 100 g võid
- 1 sl suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 0,5 tl soola
- 3-4 klaasi jahu
- 1 muna taigna sisse
- 1 muna pealt pintseldamiseks
- Veidi võid pealt määrimiseks
Täidis:
- 200 g võid
- 1 dl kakaopulbrit
- 2,5 dl suhkrut
- Rosinaid
Kate:
- Ülekeedetud kondenspiima (200ml piima + 1 dl suhkrut)
- 6 iiriskommi
- 4 sl piima
- Purustatud kreeka pähkleid
Valmistamine:
1. Soojenda piima kergelt pliidil ja seejärel lisa või, et see sulama hakkaks. Ära piima keema lase ning või sulama hakkamisel tõsta piim pliidilt kõrvale ja lase võil lõpuni sulada.
2. Hõõru pärm suures kausis soola ja suhkruga vedelaks.
3. Lisa pärmile suurde kaussi juurde või ja piima segu. Sega kergelt.
4. Lisa osade kaupa jahu ja sõtku tainast käte abil.
5. Vahepeal lisa taina hulka ka lahtiklopitud toasoe muna.
6. Jahu lisa tainasse senikaua, kuni tainas käte küljes lahti tuleb. Umbkaudu läheb jahu veidikene üle kolme klaasi.
7. Lõpuks raputa taigna pinnale õrn kiht jahu ja pane soojasse kohta rätiku alla kerkima üheks tunniks.
8. Täidise tegemiseks sega kokku kakao, suhkur ja toasoe või.
9. Kui tainas on kerkinud, siis rulli tainas jahusel pinnal ristkülikukujuliseks ja üsna õhukeseks.
10. Määri lusika või puunoa abil täidis taignale.
11. Lisa maitse järgi rosinaid.
12. Keera tainas pikema külje pealt tihedalt rulli.
13. Aseta rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi meelepärane kuju
14. Lõika rõngasse terava noaga sügavad sälgud- peaaegu põhjani.
15. Painuta sälke kordamööda vasakule ja paremale poole
16. Lõpuks pintselda kringlit pealt lahtiklopitud munaga.
17. Kringel aseta külma ahju, sest seal kerkib ta edasi ja keera kuumus 175 kraadini. Küpseta kringlit 35-40 minutit, seni kuni kringel hakkab pealt pruunistuma.
18. Ahjust välja võttes pintselda kringlit õrnalt sulatatud võiga, nii ei muutu kringel hiljem pealt kõvaks. Kata kringel rätikuga.
19. Katte tegemiseks keeda tasasel tulel piima suhkruga. Et segu pakseneks ja hakkaks tekkima nö kondenspiim, siis selleks kulub 40-50 minutit. Sega segu aegajalt ja keeda seni, kuni segu pakseneb. Lisa iiriskommid ja lase neil sulada segu pidevalt segades. Kui kommid on sulanud lisa ka 4 sl piima. Seejärel nirista väikese teelusikaga kringlile glasuur (peab tegema üsna kiirelt, sest glasuur hakkab tahkuma).
20. Kõige lõpuks raputa peale purustatud kreeka pähklid ja naudi imehead maitsekooslust!