Fish and chips

Koos hõrkude pirukatega moodustab fish’n’chips briti pubiroogade paremiku. Tegu on brittide rahvusroaga, mis on juba üle saja aasta olnud nii vanade kui ka noorte lemmik. Kuumadele krõbekartulitele niristatud linnaseäädika lõhn äratab brittides palju mälestusi, enamasti vihmasel päeval mere ääres ajalehetuutudest söödud auravatest krõbekartulitest.

Mina soovitan selle roa valmistamiseks kasutada turska, aga proovida võid ka kilttursa, heigi või pangaga.

Koostisosad

(kahele):

300 ml õlletainast

taimeõli frittimiseks

2 tursafileed või mõne teise sarnase valge kala fileed

soola-pipraga maitsestatud jahu, milles kalafileesid keerutada

isetehtud krõbekartulid

Tee valmis õlletainas, kata köögirätikuga ja lase enne frittimist tund aega seista.

Aja õli suures kastrulis kuumaks. Õli on frittimiseks parajal temperatuuril siis, kui sellesse niristatud tainatilk hoogsalt mullitama hakkab ja 30 sekundiga pruuniks tõmbub. Ent ole kuuma õliga väga ettevaatlik! Keeruta kumbagi kalafileed veidikeses soola-pipraga maitsestatud jahus, seejärel kasta tainasse, aga lase üleliigsel tainal ära nõrguda, enne kui kala tasakesti tulisesse õlisse tõstad. Friti 6-8 minutit, keerates fileed poole küpsemise pealt õlis ümber, kuni tainas on üleni kuldne. Tõsta fileed vahulusikaga õlist välja ja aseta majapidamispaberile nõrguma. Kui kavatsed frittida teisegi portsu, lase õli temperatuuril enne uuesti tõusta. Juba valmis kalatükid hoia senikaua ahjus soojas.

Serveeri kala kohe koos krõbekartulite ning leiva ja võiga, ja loomulikult tõsta lauale ka sool ja linnaseäädikas.

Õllesoovitus: Punk IPA.


Rohkem traditsiooniliste briti pubiroogade retsepte ja õllesoovitusi leiad James Ramsdeni raamatust Head briti pubiroad ja millist õlut nende kõrvale juua kirjastuselt Pegasus.