RETSEPTID: mahlane jõuluhani ja terved ahjukartulid peekoni ja tüümianiga
Terved jõulu-ahjukartulid peekoni ja tüümianiga
Vaja läheb
10 keskmise suurusega ilusat tervet kartulit
1 pakk peekonit
toiduõli
tüümian
2-3 küüslaugu küünt
sool/pipar
petersell kaunistuseks
Pese ja koori kartulid, kuivata rätikuga.
Lõika kartulitele sisse sälgud, asetades kartuli suure supilusika peale. Nii saad piirata lõike sügavust.
Igasse sälkku aseta tükikese peekonit, raputa peale tüümiani, veidi soola ning pipart.
Mähi kartulid koos küüslauguküüntega fooliumisse, pritsi peale natuke toiduõli ning aseta ahjuvomi või plaadile.
Küpseta kartuleid 180 kraadi juures umbes 30 min, sõltub kartuli suurusest.
Enne valmimist tuleks foolium lahti võtta ja lasta kartulitel natuke pruunistuda.
Enne serveerimist raputada kartulitele peale maitserohelist (soovi korral riivjuustu).
Jõuluhani või kalkun
Määri lind sisse soola, pipra ja majoneesi seguga.Võid kasutada spetsiaalseid linnuliha maitsesegusid. Lase paar tundi maitsestuda.
Täidis
Päts leiba (eemalda koorik ja murenda leiva sisu)
50 g rosinaid (magusaid)
100 g kreeka või maapähkleid
100-200 g marineeritud seeni,pakk võid
5 keskmist mugulsibulat
Lõika sibul seibideks ja pruunista pannil kuldkollaseks.
Pane leivapuru kaussi ja vala peale sulavõi, sibulad ja ülejäänud ained ning sega ühtlaseks massiks.
Topi täidis sisse ja õmble ava kinni, jalad seo kokku.
Kuumuta praeahi 175 kraadini, kata lind fooliumiga või kaanega.
Aseta pott või küpsetusvaagen ahju,vaagnale või potti vala veidi vett.
Arvesta küpsemisajaks ühe kilo liha kohta üks tund.
Küpsetamise ajal kasta lindu küpsetusvedelikuga.
Enne küpsetamise lõppu ava kile, et lind saaks pruunistuda.