Vanim siiani sälinud foto

Kuigi fotograafiat ei peeta kuigi pika ajalooga tegevuseks, räägib vanim foto enda eest. Prantsuse kunstniku Nicéphore Niépce poolt jäädvustatud foto pealkirjaga “Vaade aknast Le Gras’le” on pildistatud 1826. aastal. Fotol on kujutatud vaade mehe koduõuele tema tööruumi aknast. Foto avastati 1952. aastal, kuid selleks ajaks oli pilt väga halvasti säilinud. Alles 60ndate lõpus õnnestus foto kvaliteeti paremaks muuta ning see on säilinud tänase päevani. Tol aja kulus pildi ilmutamiseks suisa 8 tundi.

Esimene digitaalkaamera

Esimene digitaalne kaamera, mis on sarnane ka praegu kasutusel olevatele aparaatidele pärineb 1980. aastatest. Esimestel taolistel mudelitel oli vaid 2 MB mälu. Kaamera oli ääretult suur ja vajas energiaks suisa 16 patareid. Aparaat ise kaalus tol ajal 3,5 kg ning sellega oli võimalik jäädvustada 0,01 megapikslise kvaliteediga must-valged fotod. Ühe pildi jäädvustamiseks kulus 23 sekundit.

Maailma suurim fotokaamerate kogu

Maailma kõige suurem fotokaamerate kogu kuulub ametlikult Mumbais elavale India kodanikule Dilish Parekh’le. Tema uhkes kollektsioonis on 4425 kaamerat, millest vanim on pärit aastast 1907. Dilish alustas kaamerate kogumist aastal 1977 ning tegeleb sellega tänase päevani. Tema kodu on juskui muusem ning fotograafide jaoks on koha külastamine justkui lapse sattumine kommipoodi.

Maailma kõige hinnalisem kaamera

Analoog-kaamerad on muutumas taas üha populaarsemaks. Järjest sagedamini otsivad fotograafia entusiastid vanu mudeleid kirbuturgudelt ja antiigipoodidest. Kõige ihaldatumaks kaameraks on muutunud 1923. aastast pärit Leica O-seeria kaamera. Aparaadi hind tõuseb iga aastaga. Aastal 2007 müüdi üks mudelitest 440 tuhande USA dollariga, 2011. aastaks oli mudeli hinnaks müstilised 1,9 miljonit USA dollarit. Tundub lausa uskumat, kas pole? Kuid see pole veel kõik. 2012. aastal toimunud Viini oksjonil müüdi Leica O-seeria kaamera 2,79 miljoni eest olles seega ametlikult maailma kõige kallima hinnaga müüdud kaamera. Tuleb välja, et fotograafia ei ole kaugeltki odav hobi.

2016. aasta innovatiivsed leiutised

Käesoleva aasta jaanuaris toimus Las Vegases maailma suurim rahvusvaheline tehnoloogianäitus Consumer Electronics Show (CES). Nii nagu igal aastal, oli näitusel väljas innovatiivseimad tehnoloogilised leiutised, mis suure tõenäosusega saavad peagi osaks meie igapäeva elust. Näitusel oli eraldi ka fotograafia sektor. Näitusel tutvustati muuhulgas taskusuurust digitaalset peegelkaamerat. Tutvustati ka üht innovatiivset seadeldist, mis võtab kindlasti koha üle hetkel väga populaarselt selfi-pulgalt. Selleks on droonikaamera, mis hõljub meie kohal ja tunneb ära hetke, mil soovime, et aparaat meid jäädvustaks. Nii saame nautida kauneid hetki nägemata pidevalt vaeva piltide klõpsimisega. Tõeline unistus, kas pole?

Populaarsed Polaroid kaamerad

Kaamerad, millega on võimalik pildid kohe välja printida leiutati 1923. aastal. Kõige populaarsem sellist tüüpi kaamera on Polaroid. Ja kui teised fotoaparaadid on justkui oma elu ära elanud on Polaroid kaamerad siiski tõusuteel. Fotoaparaati on väga mugav ja lihtne kasutada. Tänapäeva noored on vaimustuses kõiksugustest pilditöötlusprogrammidest – Polaroid on täitmas ka nende noorte soove. Las Vegases toimunud Consumer Electronics Show’l tutvustas Polaroid oma uusimat L6 kaamerat, millesse on võimalik Bluetooth’i abil nutiseadmest pilte saata. Lihtsalt töötle pilt, saada see kaamerasse ning fotoaparaat prindib selle sulle mõne hetkega.

Niisiis, kuigi meile võib tunduda, et kõik võimalik kaamerate puhul on juba leiutatud, siis pole see kaugeltki nii. Igal aastal käiakse välja uusi innovatiivseid lahendusi mõeldes eeskätt kasutaja mugavuse peale!

Jaga
Kommentaarid