Esimesena sai parfüümide tootmine alguse Mesopotaamias, Egiptuse ja Pärsia aladel. Küprosest on leitud aga rohkem kui 4000 aastat vana parfüüm. Lisaks on teadlased avastanud hiiglasliku parfüümitehase, mis tõestab, et parfüüme on juba iidsetest aegadest massiliselt kasutatud. Tol ajal kasutati lõhnade valmistamiseks erinevaid taimi, seemneid ja õlisid ning lilled ei olnud ainsaks põhiliseks koostisosaks.

Esialgu olid parfüümid läbipaistmatud ning üsna paksu koostisega, kuid peagi hakkas destilleerimine arenema ning parfüümide tootmine kiirenema. Läbimurre saavutati Euroopas, kui kasutusele võeti roosivesi, mille prototüüp oli Ungaris kasutusel juba 14. sajandil. Esimene aromaatiline õli segati alkoholiga ning seda kandis ka kuninganna.

Lõhnade valmistamine oli populaarne juba renessansiajal, mil Prantsusmaal, Itaalias, Hispaanias ja paljudes teistes riikides loodi parfüümilaborid. Parfüümid ei olnud tol ajal mitte ainult luksusesemed, vaid näitasid ka inimese hügieeniharjumusi. 20. sajandist on Prantsusmaad peetud parfüümide kuningriigiks ning ka kõik maailma tuntuimad parfüümid on just sellest riigist pärit.

Täna müüakse parfüüme laias ulatuses nii internetis kui tavakauplustes. Kõige populaarsemaks muutuvad lõhnad just enne suurte pühade tulekut, mil inimesed ostavad neid kingituseks või endale tähtsate pidustuste puhul kandmiseks. Kõige populaarsem parfüüm on tänaseni Christian Dior’i lõhn Miss Dior. Esimest korda nägi parfüüm päevavalgust viiekümnendatel, hoides siiani uhkelt esikohta. Tootjate sõnul on see elegantne aroom, mis sobib enesekindlale ning endast lugupidavale naisele. Üheks populaarseks lõhnaks on ka Jacques Guerlain’i Shalimar, milles on tunda India puudutust. Alati populaarsed on ka Calvin Klein, Guess, Elizabeth Arden ja Cerruti.

Üha enam inimesi soetavad endale parfüümid just e-poest, kuna e-poest on võimalik soetada tunduvalt soodsama hinnaga toode ning seda kiirelt, mugavalt ning kodust lahkumata. Vali ka Sina endale meelepärane lõhn ning kanna seda kõikidel olulistel üritustel. Õige parfüüm paneb nii mehe kui naise lausa särama.

Jaga
Kommentaarid