Andmekandja peaks olema pikaajaline ost. See tähendab, et seda võiks saada kasutada veel ka viie kuni kümne aasta möödudes. Loomulikult juhul, kui seda vahepeal ära ei kaota või õnnetul teel ära ei lõhu. Üldiselt tasuks andmekandjat kord aastas kindlatest andmetest puhastada ja faile vormindada.

Nipp nr 1: mida rohkem, seda parem

Välist andmekandjat valides tasuks kindlasti otsustada vähemalt 2 TB mudeli kasuks. Unusta 500 GB kõvakettad, sest 512 GB USB-mälupulga saad tunduvalt soodsama hinna eest. Tihti maksame üle pelgalt brändi nime tõttu, näiteks Samsungi ja Verbatimi puhul. Kuidas arvutada, milline kõvaketas tuleks hinnalt kõige soodsam? Kui leiad 1 TB kõvaketta, mille hind on 60 eurot, siis leiad ühe gigabaidi hinna, kui jagad 60 1000-ga ja vastuseks saame 0,06 eurot. Kui palju maksab siis 1 GB 2 TB andmekandja puhul? Jagame 90-eurose kõvaketta puhul summa 2000-ga ja saame 0,045 eurot. Seetõttu tasub kindlasti soetada võimalikult suure mahuga kõvaketas, kuna mahukamate andmekandjate ühikuhind on tunduvalt soodsam ja ka nende mahutavus mõnusalt suur.

Nipp nr 2: ühendatav USB-kaabliga

Mõnedel kõvaketta mudelitel on USB-kaabel juba sisse ehitatud. Selliseid mudeleid tasuks aga vältida. Praegu on turule tulnud näiteks hoopis teise kiiruse ja kujuga USB-C-kaabel. See on universaalse formaadiga kaabel, mis asendab ilmselt juba paari aastaga kõik senised USB-kaablid. Seetõttu on mugav, kui USB-kaabel oleks andmekandjaga ühendatav, mitte juba eelnevalt sisse ehitatud, kuna aegunud USB-otsadega seadmed on üsna pea kasutud.

Nipp nr 3: kiirem andmeedastus

USB 3.0 andmekandja edastab andmeid kiiremini kui USB 2.0 ning seda tasuks seadme soetamisel silmas pidada. Seda põhjusel, et andmete hulgad ja failide suurused kasvavad, mistõttu ei ole aeglase andmeedastusega mudelitest tulevikus erilist kasu ning nende kasutamine võib kujuneda aeglaseks ja tüütuks. Ilmselt on varsti turule ilmumas ka USB 4.0, kuid see on praegu veel tulevikuteema.

Nipp nr 4: Micro USB-adapter

Välist kõvaketast või USB-mälupulka soetades ei tasuks unustada ka väikest, ent tarvilikku aksessuaari, milleks on Micro USB-adapter. See on vajalik ühendamaks kõvaketast arvuti ja telefoniga.

Nipp nr 5: ära pööra tähelepanu andmekandja välimusele

Seda eriti juhul, kui välimusest sõltub ka seadme hind. Kindlasti ei ole andmekandja välimus väärt, et seetõttu seadme eest suuremat raha välja käia, kuna andmekandja on üldjuhul miski, mis seisab sahtlis või riiulis ja sõprade ette sellega väga sageli minna ei tule. Andmekandja on hall hiireke, mis on mõeldud eelkõige andmete talletamiseks.

Kui Sinu jaoks on oluline turvalisus, siis turul on mudeleid, millel on spetsiaalsed turvameetmed, nagu sõrmejäljelugeja, eriline kodeerimise ja krüpteerimise võimalus jms. Selliseid mudeleid ei ole küll palju, ent soovi korral on taolise soetamine täiesti võimalik.

Jaga
Kommentaarid