Erinevad kangad ja värvid vajavad ka erinevaid puhastusvahendeid. Sama on ka mööblikangastega. Kaup24.ee spetsialistide sõnul ei tohi langeda reklaami ohvriks, mis väidavad, et universaalne mööblipuhastaja eemaldab plekid kõikidelt kangastel. Seda lihtsalt ei juhtu. Erinev tekstiil ja pehme mööbel nõuab erinevat hooldamist.

Flokeeritud kangas ja flokk-trükk. Flokeeritud materjalid koguvad kiiresti tolmu ning nende sära hoidmiseks tuleb neid regulaarselt tolmuimejaga või puhastada vahuga ja käsnaga. Muidugi on kiusatus kuivanud plekke kraapida, kuid see võib kangas püsivaid kahjustusi põhjustada. Plekid saab täielikult puhtaks tavalise seebivahu või niiske käsnaga ning niiskust imavate lappidega. Pärast plekkide eemaldamiseks tuleb villane kindlasti korralikult ära kuivatada. Originaalse villa väljanägemise saab taastada selle kohevaks kammides. Tugevamad plekid, mille on jätnud näiteks huulepulk või pastakas, on võimalik ära puhastada 10% alkoholilahusega.

Žakaar. Seda materjali ei tohi puhastada ühegi tootega, mis sisaldab kloori. Žakaarile tekkinud plekid tuleb puhastada pehme seebiga ning vähese koguse veega, mille temperatuur ei tohiks olla kõrgem kui 40 °C. Tupsuta plekki õrnalt puhta käsnaga ning kuivata mööbli pind. Ära mingil juhul hõõru või kraabi. Märjad või õlised plekid saab kergesti eemaldada kohe — selleks kasuta imavat paberrätikuid.

Veluur. Veluurist pehme mööbel on sametine ning neid ei anna puhastad ühegi vahendiga, mis sisaldab petrooleumi või kangeid kemikaale. Veluurist mööblikatte puhastamine on identne žakaarist katte puhastamisega. Pea meeles, et veluuri ei tohi valgendada ega kraapida.

Šenill. See on väga tihe, vastupidav ning tugev mööblimaterjal, ent tolmu ning teise mustuse eemaldamiseks peaksid võimalikult vähe vedelikke kasutama. Tolm ja suurem mustus eemalda tolmuimejaga või puhasta pehme harjaga. Šenillist kangalt saab vahepealsed plekid eemaldada vahaküünaldega. Hõõru peenikesed vahatükid määrdunud kohale ning eemalda tolmuimejaga üleliigne vaha. Seejärel kata plekk niiskust imava riidega. Niisuta plekk metüülkloriidiga ja lase kuivada. Pärast on voodi, diivan või tugitool nagu täiesti uus.

Šokolaadi, tindi või punase veine plekke saad puhastada tavaliste puhastusvahenditega, mis põhinevad veel. Raskeid plekke nagu huulepulk või õli puhastamiseks kasuta 3-6% ammoniaagi ja vee segu.

Naturaalne nahk. See on hüdroskoopiline ning poorne, mistõttu imab endasse ka palju niiskust. Tolm on võimalik eemaldada pehme seebilahusega niisutatud lapiga ning seejärel kuivatades. Jäta meelde, et naturaalne nahk nõuab hästi säilimiseks teatud niiskustaset, mistõttu kaob ekstreemselt kuiva ilmaga nahast loomulik niiskus ning lõpuks hakkab nahk pragunema. Erinevaid plekke saab nahalt eemaldada alkoholiga hõõrudes. Kui kodust leiduvate puhastusvahenditega katsetada ei julge, on saadaval ka spetsiaalne palsam nahkpindade jaoks ERES.

Kunstnahk. Kunstnahast mööbel on võimalik puhtaks saada lahja alkoholi ja vee lahusega. Niisuta lapp lahusega ning eemalda mustus kergelt. Viimasena tõmba puhastatud koht üle puhta veega niisutatud ning kuivaks pigistatud lapiga.

Paljusid plekke on lihtsam puhastada enne nende kuivamist. Kui kohv, vein või miski kolmas on mööblile sattunud, on parem kohe reageerida ja määrdunud kohta spetsiaalse vahendiga. E-poes Kaup24.ee on müügil lai valik erinevaid puhastus- ja pesuvahendeid, millede hulgast leiad kindlasti vajalikud vahendid. Kindlasti järgi kõiki ette antud instruktsioone. Plekki eemaldades ole ettevaatlik — hõõrumine võib kangast kahjustada. Pea meeles, et rohkem ei ole alati parem — paremate tulemuste saamiseks kasuta nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik puhastusvahendit. Kindlasti jäta ka meelde, et pehmelt mööblilt plekki eemaldades puhastatakse plekk äärtest keskele.

Jaga
Kommentaarid