Mida on vaja teada parfüümide lõhnanootidest?

Kõige olulisemaks parfüümi iseloomustavaks kriteeriumiks on lõhnanoodid, mis jagunevad tipu-, põhja- ja südamenootideks. Lõhnanoodid põimuvad aegamööda lahti, alustades tipunootidest, mis moodustavad lõhna esimese mulje. Seetõttu tunneme me nahale parfüümi piserdades esmalt selle tipunoote, kuid nende järgi ei tasuks endale lõhna valida. Tipunootideks on harilikult õrnad aroomid nagu tsitrused, lavender, seeder või kaneel.

Kui lõhn on vähemalt pool tundi nahal olnud, hakkame alles tõeliselt tundma selle südame- ja põhjanoote, mille järgi määratakse ka parfüümi kategooria. Põhjanootideks on tavaliselt vanill, muskus, merevaik ja muud rikkalikud aroomid. Lõhna tulekski valida südame- ja põhjanootide järgi – need on n-ö põhinoodid, mis jäävad nahale selle täieliku hajumiseni.

Parfüüm ning inimtüüp

Harilikult on parfüümid üles ehitatud tsitruselistele, lille-, ja puidunootidele. Lõhna valides peaksidki keskenduma lõhnanootidele. Psühholoogid eristavad nelja parfüümitüüpi, mis sobivad kindlat tüüpi inimestele. See peaks lõhna valimise eriti lihtsaks ja sujuvaks muutma.

Lillelõhn. Jasmiin, roos, lavender ja teised lillearoomid – klassika, mis on alati moes. Seda tüüpi parfüümid sobivad elegantsetele ja romantilistele inimestele, kes armastavad unistada ning kes on pisut emotsionaalsemad ja tundelisemad. Lillearoomid on sobilikud igas vanuses inimestele.

Puiduaroom. Puit on juba iidsetest aegadest tugevuse sümboliks. Puiduaroomiga parfüümid on eksklusiivsed ja omapärased, sobides ennekõige julgetele, enesekindlatele ja sihikindlatele inimestele. Teisalt on puiduaroom väga harmooniline ja veidi unistav, mistõttu on see sobilik ka kõigile neile, kes otsivad tasakaalu ja jõudu.

Idamaised aroomid. Idamaised parfüümid on seotud maagia, salapära ja sensuaalsusega. Need lõhnad sobivad kõigile neile, kes soovivad nautida iga hetke ning võtta elult viimast. Idamaiseid parfüüme eelistavad inimesed on tihti sensuaalsed ning täis soovi maailma avastada.

Tsitruselised aroomid. Kõige populaarsemad lõhnad, mis sobivad nooruslikele, ambitsioonikatele, liikuvatele ning optimistlikele inimestele, kellest kiirgab energiat ning rahulolu.

Kuidas on omavahel seotud parfüüm ning selle pudel?

Parfüümi tootmisele kulub vähemalt pool aastat. Selle aja jooksul on vaja disaineritel kujundada ka parfüümipudel, mis peegeldaks parfüümi olemust. Seega on iga parfüümipudeli loomine äärmiselt oluline ning on tähtis, et pudeli kujundusel ei oleks juhuslikke ega läbimõtlematuid detaile. Parfüümipudeli kuju loob kliendile parfüümist esimese mulje, seetõttu soovitavad Kaup24 spetsialistid suurt tähelepanu pöörata lõhna välimusele. Näiteks on harilikult range vormiga delikaatselt kaunistatud pudelites luksuslik ning lopsakas aroom, mis sobib elegantsele ning enesekindlale isikule, kelle jaoks on oluline kestvus ja usaldusväärsus. Uhketes ja ekstravagantse välimusega pudelites on aga omanäolised ja põnevad aroomid. Tihi on need mõeldud eelkõige nooruslikele inimesele, keda köidavad parfüümipudeli säravad toonid ning põnev välimus.

Ära unusta kvaliteeti

Igaüks soovib endale lõhna, mis püsiks kaua nahal, kuid tihti peame me parfüümides pettuma. Seetõttu soovitavad Kaup24 eksperdid enne parfüümi valimist pöörata tähelepanu selle koostisele, mis on kirjas lõhna pakendil või infotekstis, kui soetate parfüümi e-poest.

PP tähendab, et parfüüm sisaldab 15-40% lõhnaühendeid. Selline lõhn on tugev ja rikkalik ning püsib nahal umbes 6 tundi, vahel isegi kauem.

EDP tähendab, et parfüümi sisaldus on 10-20%. EDP püsib harilikult nahal 3-5 tundi, olenevalt nahatüübist.

EDT ehk tualettvesi sisaldab 5-15% parfüümi. Tualettvee aroom püsib harilikult nahal 2-4 tundi.

EDC ehk rahvakeeli odekolonni aromaatseid ühendeid on lõhnas 2-5% ning lõhn püsib nahal kuni kaks tundi.

Jaga
Kommentaarid