Madalaima hinnaga seemned — kõige halvema?

See, millisesse pakendisse on seemned pakitud, mõjutab seemnete hinda kõige enam. Lihtne paberist pakend on kõige odavam ning püüab tihti ka ostjate tähelepanu, kuid Eesti populaarseim e-pood Kaup24.ee hoiatab selliste seemnete ostmise eest, riskides vähese saagiga. Paberist pakend ei suuda kaitsta seemneid niiskuse või temperatuurimuutuste eest. Seega on risk osta defektne toode. Lisaks peaks pöörama tähelepanu, et paberpakendites võid leida ka tõeliselt kalleid seemneid, mis on halvasti idanevad. Siiski, odavamates paberpakendites müüakse meile iseloomulike taimede seemneid, mis ei ole ümbruskonna suhtes väga tundlikud, näiteks porgand Darina. Sel juhul pole ka seemnete kaitse väga tähtis.

Hermeetiliselt suletud pakend — väiksem risk

Professionaalide sõnul on hermeetilises pakendis seemnetel parem kvaliteet. Suletud pakendit ümbritseb veel üks pakend, mis kaitseb seemneid niiskuse, külma ning teiste ohustavate keskkonnategurite eest. Sellist pakendit on kerge tuvastada — tavaliselt on pakendile kirjutatud, et seemnepakk on hermeetiliselt suletud. Muidugi, sellised seemned on ka kallimad. Hermeetiliselt suletud pakis on näiteks aedsalat Gaudin, peakapsas Madison ning tomat Tigrella.

Suletud pakk kaitseb seemneid idanemast, seega kui ostja soovib sel aastal kasvatada eksootilisi puuvilju, lilli või teisi taimi, mis ei ole meie riigile omased, idanevad need aeglaselt kuid järjekindlalt. Parem on riski mitte võtta ning valida parema kvaliteediga seemned. Teisalt, kui soovid kasvatada kas avokaadot, apelsine või midagi muud, on oluline arvestada ekspertide soovitusi, kuna sobivate keskkonnatingimusteta ei tasuks imet oodata, isegi kui selle taime seemned olid hermeetiliselt suletud pakendis.

Seemnelint — mugav hookus-pookus

Seemnetootjad ning aednikud teavad, et tööd aitavad hõlbustada juba lindina müügilolevad seemned, näiteks lehtsalat Grand Rapids ning spinat Virofly. Need seemned on palju mugavamad, kuna ei ole vaja muretseda, et seemned ühtlaselt peenrale jaotatud saaks. Teisalt, kliendid, kes sellised seemned valivad, peavad arvestama, kas nad on võimelised istutama juurvilju lindina ka suurele põllule, mille vaod on pikad. Kui plaanid istutada kapsast, peaks seemnete vahemaa olema piisavalt suur, et oleks kapsalehtedel ruumi kasvada. Porgandi istutamisel peaks olema seemnete vahemaa vähemalt nimetissõrm. Erinevate seemnete peale kulub erinev kogus linti. Selline seemnelint maksab rohkem ning seemneid on võrreldes tavalise pakiga kõvasti vähem.

Eeltöödeldud seemnete populaarsus kahaneb.

Mõned seemned on müügil juba mineraalainetega ja väetisega kaetuna. Need seemned on väga kvaliteetsed ning suurepärase idanemisvõimega. Muidugi on neil ka vastav hind. Täna müüakse selliseid seemneid pea kõikjal, kuid Kaup24.ee spetsialistid märgivad, et selliste seemnete populaarsus vaikselt kahaneb, kuna inimesed eelistavad rohkem orgaanilisi tooteid.

Orgaanilised seemned ei taga ökonoomset vilja

Orgaanilised seemned on ühed kallimad, kuna nende tootjad ei kasuta ühtki keemilist lisaainet ning need idanevad ka väga kergesti. Siiski, aednikud hoiatavad, et raha võib panna küll orgaaniliste seemnete peale, kuid kui vili tärkab, tuleb neid kohelda edasi orgaaniliselt. Erinevad tehisväetised võib sel juhul unustada.

Haruldasi seemneid on raske poeriiulitelt leida.

Mida haruldasem taim, seda kallim seeme ning seda vähem on võimalik seda leida poeriiulitelt, kus müüakse tomateid, kurke, kapsaid ja teisi levinud seemneid. Haruldase seemne hind on keerulise töö ja väikese eksportnumbrite tõttu kõrge, ent eksperdid ennustavad, et see olukord muutub ning haruldasi seemneid tuleb müügile rohkem ning soodsama hinnaga.

Pakendid on erinevad

Seemnete ostmisel on alati oluline pöörata tähelepanu seemnepaki suurusele. Tavaliselt mõõdetakse seemneid grammides, kuid mõned tootjad kasutavad teistsuguseid mõõtühikuid. Seega võib tekkida küsimus, milliseid seemneid on tulusam osta. Sellele küsimusele on raske üht korrektset vastust anda, seega enne kui seemneid ostad, tasub ekspertide käest küsida, milline on parim valik. Pea aga meeles, et ostes seemneid vaid enda kasutuseks, ära vaimustu suurest ja odavast pakist, kuna etteostetud seemnete kvaliteet halveneb iga aastaga. Seetõttu soovitame osta igal aastal uued seemned ja seda koguses, mille samal aastal ka kasvama paned.

Jaga
Kommentaarid