Ekspertide sõnul on algajate jooksjate suurim viga enda paksudesse talveriietesse mähkimine. Talviseid jooksuriideid valides võiks silmas pidada, et õuetemperatuur on igal päeval üsna varieeruv. Tasuks ka arvestada, et jooksja tajub õhutemperatuuri umbes seitse kraadi soojemana – kui õues on 14 miinuskraadi, tajub jooksja vaid -7 kraadi. Seetõttu ei tasu riietumisega üle pingutada. Kõige tähtsam on, et riided hoiaksid sooja, oleksid lume- ja tuulekindlad, ei takistaks higi aurustumist ning oleksid mugavad. Seetõttu ei ole ka kõige mainekama brändi spordirõivad talvel väljas jooksmiseks sobilikud, kui need ei ole just spetsiaalselt talvisteks oludeks ette nähtud.

Kõige olulisem jooksurõivaste osa – jooksujakk. Jakk peab järgima mitmeid olulisi nõudmisi – see peab olema tuulekindel, tagama higi aurustumise, ent hoidma ka piisavalt soojust. Vastasel juhul võib jooksja külmetuda. Need kolm kriteeriumit on äärmiselt olulised ning juhul, kui soetad jaki veebipoest, on info leitav ka jope tootekirjeldusest.

Jaki all on soovitatav kanda traditsioonilist pikkade käistega spordisärki. Väga külma ilmaga tasuks valida puuvillasest kangast särk.

Maksimaalne koormus langeb jalgadele, mistõttu muutuvad need jooksmisel ka kõige soojemaks ning peavad taluma kõige vähem külma. Seetõttu võib soojematel talveilmadel kanda harilikke elastseid spordipükse. Kui termomeetrinäit langeb alla -10 kraadi, võiks aga kasutada näiteks pikka sooja tuulekindlat pesu või termopükse.

Talvel joostes ei tohiks unustada ka teisi olulisi riietusesemeid, nagu mütsid, kindad, sallid, sokid ja koguni näomaskid. Paljud neist on valmistatud sünteetilisest materjalist, mistõttu ei ole need ei liiga soojad ega liiga külmad. Õues jooksjatel on soovitatav valida vähemalt paar erinevat treeningvarustust – üks soojemateks ja teine külmemateks talveilmadeks. Pimedatel õhtutel ei tohiks unustada ka helkurit või helkurribadega dresse, mis muudavad Su kaasliiklejatele kenasti nähtavaks!

Jaga
Kommentaarid