Virtuaalne assistent on tihedalt seotud tehisintellektiga. See on virtuaalne robot, mis suudab kuulata kasutaja häält, seda mõista ning leida sellest tulenevalt meile ka vastuseid ja meie eest ühe või teise toimingu sooritada. Virtuaalne assistent räägib inimhäälega, mistõttu on see üsna keeruline mehhanism, ja loodud on see Ameerikas. Kaasaegsed nutitelefonid on niivõrd võimsad, et on võimelised virtuaalsed assistendid oma mällu mahutama. Virtuaalne assistent on tõeliselt mugav, kuna sellel on võimalik meelde jätta rutiinseid ülesandeid, nagu poenimekirja või laste trennigraafikut — kõik, mille oleme nutiseadme kalendrisse sisestanud.

Millal on kasulik virtuaalassistenti kasutada?

  • Sõites autoga, soovides samal ajal leida internetist vajalikku infot.
  • Kui Sinu inglise keel on ladus ja mõistad seda piisavalt hästi.
  • Kui soovid kiiresti ja lihtsalt infot otsida.

Eestlastele on virtuaalsete assistentide puhul kõige suuremaks miinuseks fakt, et assistendid ei kõnele eesti keeles. Seetõttu ei leidu eestlaste seas ka palju kasutajaid. Kuna noored oskavad aga üsna heal tasemel inglise keelt, suureneb ilmselt aja jooksul ka kasutajate hulk.

Järgnevalt soovime Sulle tutvustada viit virtuaalassistenti, kes muudavad maailma. Loodame, et paremuse suunas …

Facebook ja Jarvis

Alles hiljuti tutvustas Facebooki asutaja Mark Zuckerberg uut virtuaalset assistenti, kelle nimi on Jarvis. Jarvisele andis hääle näitleja Morgan Freeman. Facebooki Messenger on täielikult muutumas, mistõttu on meil kõigil varsti võimalus oma nutiseadmetesse laadida rääkiv virtuaalne assistent, kes muudab meie igapäevast elu täielikult.

Mark Zuckerberg kutsus üles programmeerijaid üle kogu maailma virtuaalse assistendi arendamiseks ja täiendamiseks. Facebookist leiab tema konto alt ka põneva video, kus tutvustab enda loodud Jarvist ja näitab, et see ei ole veel perfektne ja vajab veel täiustamist. Võib arvata, et sellest saab väga põnev projekt, mille kasutamist me kõik kahtlemata pikka aega oleme oodanud.

Microsoft ja Cortana

Cortana lugu on tõeliselt muljetavaldav. Cortana loodi tegelikult suisa enne nutitelefonide turule tulekut — aastal 2001 videomängus Halo: Combat Evolved. Hiljem sai see ka holograafilise Egiptuse kuninganna Neferiti kuju. Veidi hiljem sai Cortanast eraldi kaubamärk.

Nüüd on saanud Cortanast Windowsi operatsioonisüsteemi osa, mis on põhiliselt just kõige uuematel Lumia telefonidel. Cortanale on hääle andnud taas väga tuntud näitleja Jen Taylor.

Apple ja Siri

Siri loodi 2011. aastal, kui turule jõudis nutitelefon iPhone 4S. Siri on hetkel kõige populaarsem virtuaalne assitent kogu maailmas. Siri ingliskeelsele versioonile on hääle andnud näitleja Susan Bennett. Siri on üks erakordne virtuaalne assistent, kuna see on võimeline rääkima mitmes erinevas keeles. Hetkel räägib Siri muuhulgas inglise (Ameerika, Suurbritannia, Austraalia ja teiste inglise keelt kõnelevate maade dialekte), araabia, hiina (kantoni ja mandariini dialektid), taani, saksa, prantsuse, soome, hollandi, itaalia, heebrea, jaapani, korea, norra, portugali, vene, hispaania, rootsi, tai, türgi ja malai keeles. Kahjuks ei räägi Siri veel hetkel eesti keelt. Seda ilmselt meie väikese rahvaarvu ja seega ka väikese vajaduse tõttu.

Samsung ja Bixby

Käivad kuulujutud, et ka Samsung töötab hetkel oma virtuaalse assistendi kallal ja ilmselt hakkab see kandma nime Bixby. Infot on hetkel veel üsna vähe, kuid uus assistent peaks turule jõudma koos Samsungi uue mudeliga Galaxy S8 veel käesoleva aasta lõpus. Bixby loojad on samad inimesed, kes lõid kunagi Apple’i Siri. Esmakirjelduse järgi ei ole tegemist millegi revolutsioonilisega, arvestades, et nii Siri kui ka Google’i assitendid suudavad täita üsna sarnaseid ülesandeid. Kindlasti on Samsungil aga mõni üllatus varuks.

Amazon ja Alexa

Amazonil endal ei ole ühtegi mobiiltelefoni mudelit, kuhu oleks võimalik oma virtuaalset assistenti paigaldada, ent Alexa kasutuselevõtmine erinevates nutiseadmetes on ilmselt ainult aja küsimus. Seni on Alexa kasutusel koduses juhtimisseadmes Amazon Echo’s, mis võimaldab mängida muusikat, lugeda audioraamatuid ja käivitada mõningaid koduseid seadmeid. Loomulikult saab temaga suhelda, ent hetkel ei ole Alexa veel üheski nutiseadmes. Vähemalt mitte veel …

Olgu mainitud, et virtuaalseid assistente on veelgi enam, kuid need on varases arengustaadiumis või ei ole ettevõtetel praegu piisavalt rahalisi vahendeid, et kasutajateni jõuda. Samuti on nende kasutamine veel üsna piiratud.

Mobiiltelefonides on kaamerad, kompassid, raadiod ja muud seadmed, mille võib iga robot peagi üle võtta. Näiteks Jaapanis on leiutatud vanadele inimestele mõeldud robotid, et eakad saaksid robotitega vestelda. Robotite maailm on praegu üsna kiirelt arenev, mistõttu kasutame kõik ilmselt üsna pea ühte või teist robootilist seadet, mis meie elu tunduvalt mugavamaks teeb.

Jaga
Kommentaarid