Paljude televaatajate jaoks ei ole uue televiisori ostmisel teleri uuenduslikkus ja väljanägemine, ekraani pikslite teravus ega ka viimase peal helikvaliteet väga olulised. Kuid on ka neid, kelle jaoks on iga uudne tehnoloogiline samm väga märkimisväärse tähtsusega. Ning just viimaste jaoks soovivad teleritootjad ikka ja jälle välja töötada üha uusi lahendusi.

Igal aastal püütakse turule tulla innovaatiliste uuendustega, lootuses muljet avaldada nii klientidele kui ka konkurentidele. Pidevalt arendadatakse tehnoloogiaid lihvimaks pildi- ja helikvaliteeti ning lisada võimalikult palju uusi funktsioone. Lisaks sellele püütakse muuta ka telerite väljanägemist, et olla nii väliselt kui tehnoloogiliselt konkurentidest peajagu üle.

Televiisori moed

Teleritootjad toovad igal aastal turule täiustatud pildikaste. Millised on aga hetke kuumimad telerite trendid?

Siiani oli luksusliku kodu üks näitajaid stiilne ja viimase peal televiisor, millel olemas 3D efekt ning kumer ekraan. Kuid üha enam otsitakse silmapaistvamaid ning uudsemaid telerite lahendusi.

Siiani ei olnud teleriekraan niivõrd silmatorkav ja oluline, kuid viimasel ajal on ekraani välimus ja uudsus üks nõutumaid omadusi. Tootjad on turule tulnud HD-ekraaniga – mida kõrgem resolutsioon, seda kõrgem teleri hind ning just Samsung ning LG on algust teinud ka 4K resolutsiooni edendamisega.

4K resolutsioon – telerimoe viimane sõna

Mida tähistab 4K põlvkond? 4K teleritel on neli korda kõrgem resolutsioon kui täis-HD televiisoritel, mis kuvab senisest veelgi realistlikumat pilti. Üha enam tarbijaid otsustab laia ja terava pildiga ekraani kasuks, omades suurt elamispinda ning paigutades telerid avarale seinale, kus needd püüavad paljude külaliste pilke. Võimaluse korral paigaldatakse oma koju ka kodukino-süsteem, mille kvaliteet on tõeliselt tipp-tasemel.

OLED-telerid

OLED-teler on täiesti uus kategooria telerimaastikul. Teleril üliõhuke ekraan on orgaaniliste valgusdioodidega tehnoloogia, mis võimaldab eraldada veelgi rohkem värve ning kontraste ja sügavust. Lisaks on OLED-teler väiksema energiakuluga. Kõige suuremaks OLED-teleri tootjaks on hetkel Philips, kuid ka Panasonic ning LG tulid turule uudse muljetavaldava HD-teleriga, mis ühendab 4K ja OLED-tehnoloogiaid. Sellist tehnoloogiat koos kasutades luuakse vaataja jaoks veelgi teravam ja selgem kujutis, ükskõik millise nurga alt telerit vaadata. Veel üheks uuenduseks on HDR-tehnoloogia, milles on integreeritud 4K ja OLED-teleri omadused, mis loovad veelgi kaunimad värvid ja sügavamad kontrastid.

Millised on populaarse teleri mõõtmed?

Üha enam olulisemaks on muutunud teleri suurus. Kui siiani oli teleri suurus pigem moe ja trendi näitajaks, siis nüüd on suurema pildiga telerid olulised just oma realistlike mõõtmete ja erinevate efektide tõttu. Mida suurem on ekraan, seda paremini pääsevad teleri resolutsioon ja uuenduslikud efektid esile.

Teleri ekraani resolutsiooni võimalused on niigi muljet avaldavad, kuid näib, et tootjad otsivad endiselt võimalusi oma ostjaid üllatada. Juba on turule toodud ka 8K kõrglahutusega telerid, mis on varasemast veelgi õhemad ning senisest veelgi parema pildikvaliteediga.

Tükil ajal ei ole aga mingeid uuendusi pakkunud Smart-TV kontseptsioon, kes peaks nüüdseks juba uute lahendustega turule tulema, et mitte oma lugupidajate huvi kaotada.

Rahva keeles tähendab Smart-TV interneti ja teleri integratsiooni. Harilikult toimibki Smart-TV vaid juhul, kui teler on interneti võrku ühendatud, pakkudes kasutajale võimalust pääseda läbi teleri interneti avarustesse. Juhul, kui Smart-teler on ühendatud Wi-Fi võrku, on kasutajal võimalik Smart-telerist läbi telefoni või arvuti vaadata ka sinna laetud pilte või videosid.

Siikohal on Samsung tutvustanud Smart-telerit, mida on võimalik kasutada targa kodu lahendusena. Sellistel teleritel on võime kontrollida üsna paljusid kodus leiduvaid nutiseadmeid.

Teler moskiitode tõrjeks

LG on turgu üllatanud ühe ootamatu funktsiooniga – nad on arendanud teleri, mille sisse on ehitatud seade, mis kiirgab helilaineid, et peletada moskiitosid. Selline meede võeti tarvitusele kuna India riik seisab silmitsi meditsiiniliste ja hügieeniliste probleemidega, mis on põhjustanud ka moskiitode hüppelise arvukuse. Ning kuna need verejanulised põhjustavad haigusi, mis tapavad igal aastal sadu ja tuhandeid inimesi, on see väike, kuid kindel samm kaitsmaks tavainimesi nende verd imevate kahjurite eest. Tõsi küll, antud seade on disainitud siiani vaid Indias kasutamiseks.

Sellest lähtuvalt võib vaid oletada, milleks kõigeks televiisor on võimeline. Üks mis kindel – teleritootjad on pidevas töös, et välja käia nii uusi integreeritud lahendusi kui ka muuta telerite välist disaini.

Jaga
Kommentaarid