Kasutatud turvatooli ostes ei saa olla kindel selle ohutuses

Kui soovid turvatooli soetada veidi soodsama hinnaga ja valid endale kasutatud turvatooli, siis tuleks eelnevalt veenduda, et toolil on olemas kasutusjuhend, valmistamise kuupäev ja seerianumber. On olukordi, kus kindlad mudelid on kutsutud tagasi ja nende müümine olulistel põhjustel lõpetatud. Seetõttu tuleks veenduda, et konkreetsel turvatoolil sellist ajalugu ei oleks. Soovitatavalt ei tohiks turvatool olla ka vanem kui kuus aastat. See peaks olema heas korras ja kahjustamata. Kindlasti ei tohi turvatool olla avariiline. Kui eelnev info on puudlik või üldse puudu, siis ei tasu turvatooli ka soetada, ükskõik kui head hinda müüja selle eest küsib.

Turvatooli väär asukoht

Turvatooli ei tohi kindlasti paigutada turvapadja lähedusse, mistõttu on kõige ohutumaks kohaks tagaiste. Kui paigutadki lapse esiistmele, tuleks turvapadi kindlasti välja lülitada. Tagumisel istmel võiks turvatool võimalusel asuda keskel, ustest võimalikult eemal. See tagab liiklusõnnetuse korral maksimaalse kaitse ja turvalisuse.

Tooli vale kinnitus ja lapse ebaõige asend

Enne turvatooli paigaldamist tuleks tähelepanelikult lugeda tootja juhendit. Oluline on, et tool saaks nõuetekohaselt kinnitatud – see ei tohiks ühele ja teisele poole liikuda rohkem kui kaks sentimeetrit. Ka turvavööd tuleb kasutada selleks ettenähtud moel. Turvavöö ei tohi ühelt poolt olla liialt kõvasti kinnitatud, teisalt peab see olema piisavalt tugev, et last õnnetuse korral kaitsta. Rihmad võiksid joosta võimalikult keha lähedalt – jope ja muud paksemad riided tuleks kindlasti seljast võtta.

Turvatooli asend

Turvahälli tohib kasutada ainult seljaga sõidusuunas ja juhi kõrvalistmel võib hälli kasutada ainult eeldusel, et auto õhkpadi on välja lülitatud. Loomulikult soovime last sõidu ajal tahavaatepeeglist jälgida, kuid see ei ole turvaline. Alles kaheaastane laps tohib sõita näoga sõidusuunas. Paljud vanemad kiirustavad laste turvatoolide kasutamise lõpetamisega. Tasub aga meeles pidada, et istumisalus ei ole võrreldav turvatooliga, millel on seljatagune ning reguleeritavad õla- ja peatoed. Õnnetuse korral ei kaitse istmekõrgendused istuva lapse pead.

Istumisaluse oskamatu kasutamine

Istumisalused, kuhu laps kinnitatakse ainult auto turvavöö abil, on mõeldud juba suurtematele lastele ja enne 15 kg täitumist ei tohiks last mingil juhul suuremasse tooli ümber tõsta. Mõned lapsed saavutavad 15 kg piiri juba varases eas, mistõttu tuleb muu hulgas arvesse võtta ka lapse vanust. Suuremale lapsele tuleks selgeks teha, miks turvaiste vajalik on. Laps ei protesteeri, kui saab aru, et kõrgem iste annab talle parema väljavaate, mis tagab omakorda põnevama sõidu. Ohutuim koht turvaistmele, millel on eraldi vööd lapse kinnitamiseks, on taga keskel. Kui on tungiv vajadus istmealust kasutada, siis tuleks valida mudel, millel on turvavöö suunaja.

Lisaks turvatoolile

Oluline on tähelepanu pöörata ka lapse rõivastusele. Liiga paksud talveriided võivad tekitada mulje, et turvavöö on piisavalt tugevalt kinni, kuid tegelikkuses on see kehast liialt kaugel. Seetõttu tuleks hoida autos piisavalt sooja temperatuuri, et lapsel oleks võimalik riideid vähemaks võtta. Lapse ohutus peaks olema prioriteet number üks!

Jaga
Kommentaarid