Professor Dawkins ütleb, et alternatiivsed meetodid pole palju enamat kui mitme miljoni naelane rahamasin, mis vaesestab kultuuri ja puhub üles njuueidsgurusid, kes kannustavad meid reaalsusest põgenema.

66-aastane teadlane on uurinud tervet rida gurusid ja teraapiaid, sh usuparandajaid, selgeltnägijaid, ingliterapeute, aurapildistajaid, astrolooge, tarokaartide lugejaid, vitsa- ja pendlimehi, ning järeldab, et Suurbritannia on nakatunud epideemilisse ebausklikku mõtlemisse.

Britid kulutavad alternatiivsetele ravimeetoditele enam kui 1,6 miljardit naela (36,8 miljardit EEKi) aastas. Tervisest on saanud mõistuse ja ebausu lahinguväli, leiab Dawkins.

Maailma vaatamiseks on kaks viisi — (eba)usk ning loogika, vaatlus, tõendusmaterjal, mõistus. Täna peab mõistus lahingut. Mõistuspärasus ning tõendusmaterjali austamine on progressi allikas, meie kaitse fundamentalistide ning nende vastu, kes lõikavad tõe varjutamisest kasu.

Elame ohtlikul ajal, mil maad on võtmas ebausk ning ratsionaalne teadus on rünnaku all.

Dawkinsi uurimus saab väljundi BBC Channel 4 dokumentaalsarja näol pealkirjaga “The Enemies of Reason” (“Mõistuse vaenlased”).

Filmis külastatakse ingliterapeuti ja surnutega suhtlejat, kes vahendab sõnumeid Richardi isalt, kuigi see on elus, õpitakse kasutama vaimuväge, puhastatakse meridiaanide energiablokke.

Gurudest saavad austusvisiidi osaliseks Satih Kumar, kelle kuulajaskonna hulka kuuluvad Walesi prints ja Dalai laama, ja Deepak Chopra, keda väidetavalt Michael Jackson ja Madonna au sees peavad.

Kõige ägedamad sõnad hoitakse aga homöopaatia jaoks, mida osaliselt rahastatakse lausa Briti maksumaksja rahast.

Allikas: Telegraph