Enne poodlema asumist tee arvutused, kui pikaks ajaks ja mida kavatsed osta? Nii väldid liigse kauba ostmist ning hilisemat riknenud toidu (ja pakendite) äraviskamist.

Ütle kilekottidele ei. Poodi minnes võta kaasa riidest kott ja väldi puuviljade pakkimist väikestesse läbipaistvatesse kilekottidesse. Nii hoiad aastas kokku nii mõnegi euro suurte kilekottide arvelt ja ei pea mõtlema, mida hiljem väikestega peale hakata. Lisaks hoiad loodust — kilekottide lagunemine looduses võtab aega enam kui 1000 aastat ehk 40 inimpõlve. Kilekottidest loobumisega võid säästa ka mõne looma elu — igal aastal sureb umbes miljon looma plastjäätmete allaneelamise tõttu.

Väldi liigseid pakendeid. Kaalukaup on tavaliselt värskem ja odavam, eelpakitud kaup on lisaks mitmekordselt pakitud. Kui tegu ei ole rikneva tootega, siis tasub eelistada suuremaid pakendeid (nõudepesuvahend, pesupulbripakend jne).

Sordi pakendid eraldi. Kuigi prügi sortimine võib tunduda tüütu ja aeganõudva tegevusena, siis nii aitad kaasa pakendijäätmete ringlussevõtule. Liigiti kogutud pakendijäätmetest tehakse uusi tooteid ning nii säästad loodusvarasid.

Eelista ökomärgistatud tooteid, sest nende tootmisel on tekkinud vähem jäätmeid. Ostes ökotooteid teed pai nii iseendale kui keskkonnale.

Kui palju prügi tekitad Sina ühes päevas? Nädalas? Ühe aasta jooksul?