Praeguseks peavad Buenos Airest väärt sihtpunktiks nii Lonely Planet kui ka New York Times — viimane asetas selle linna TOP-53 paiga seas, kuhu 2008. aastal reisida, 27. kohale.

Tõsi see on, et Buenos Aires on isegi eestlase rahakotile üsnagi vastuvõetava hinnaskaalaga linn, kus pidevalt palju teoksil ning millel on väga eriline aura. Paljud välismaalased saabuvad siia nädalaks, kuid ei lahku enam kunagi, armastades ja vihates seda Ladina-Ameerika kõige euroopalikumat linna kirglikult.

Ja Buenos Aires ongi kahtlemata väga vastuolulisi tundeid tekitav linn.

Euroopa juured, ilu ja stiil

Ühest küljest võib lõputult mööda tänavaid lonkida, nautida kaunist arhitektuuri, klõpsida seebikarbiga ilusaid fotosid (valgus on seal äärmiselt sõbralik ka täiesti kogenematu piltniku jaoks), puhata jalgu traditsioonilistes kohvikutes, ehk isegi võtta mõned tangotunnid. Teisalt võib näha kodutuid südalinna parkides improviseeritud varjualustes elamas või saada La Boca jalgpallistaadionil paljaks röövitud.

Rääkimata sellest, et argentiinlaste enda tunded linna suhtes on kergelt vastandlikud — korralik porteño on võimeline igal hetkel oma linna taevani kiitma, unustamata samal ajal endale rusikaga vastu rindu taguda ning gringole kinnitada: „Ka mina olen eurooplane!”

Pea sama oluline kui Euroopa juured, on kohalikele väline ilu ning stiil. Seega pole iluoperatsioonid kõrgklassi naistele (ja ka meestele) mitte võimalus, vaid pigem kohustus ning rindade või nina kohendamine on sündmus, millest lobisetakse häbenemata sõprade ja pere keskel.

Välimusekultuse tõttu on ka kaalu pärast muretsemine märksa trendikam kui Eestis, kuigi avalikult anoreksiat ja buliimiat porteño´de keskusteludes eriti ei puudutata. Nii mõnedki kohalikud tarbivad ohtralt matet just seetõttu, et jook kiirendab ainevahetust, aidates nõnda paremini sale püsida.

Samuti ei lahku ükski endast lugu pidav BA kaunitar kodust korraliku meigita ning detailideni läbi mõeldud välimuseta. Nii ongi kohalikud veendunud, et Argentina naised on kauneimad maailmas.

Nähes varasel hommikutunnil kohalikke Recoletas tänavaid pesemas ja tervitusi vahetamas leheputkade müüjatega, kes — mate-tee topsid käes — uniste nägudega värskeid lehti müümiseks korrastavad, tunned aga tõesti, kuidas Buenos Aires su hingest kinni haarab, seda natuke raputab, aga lahti enam ei lase.

Kohustuslikud turistilõksud

La Boca Caminito ja jalgpallistaadion. Caminito on kunagine itaallaste kvartal, millest tänaseks on saanud värviküllane turistilõks-Potjomkini küla. Värvilised majad ja nende vahel kunstlik kunstnike paradiis on küll ilusad, kuid nendest majadest vaid kaks kvartalit eemal kummitab vaesus, nälg ja kuritegevus. Turistitsoonist välja lonkides varastatakse teid suure tõenäosusega lihtsalt paljaks.

Jalgpallihuvilistele on lähedal Diego Maradona klubi Boca Juniorsi kodustaadion, kus toimuvad mängud ning asub meeskonna ajaloo muuseum.

Linna algupärane süda on San Telmo, kus igal pühapäeval suletakse terve tänav laada ja tänavamoosekantide tarbeks. Lähedal asuvad ka presidendi töökoht Roosa maja (Casa Rosada) ning Buenos Airese vanim kohvik Cafe Tortoni.

Recoleta kalmistu on turistile kindlasti kohustuslik, kuna seda peetakse maailmas omataoliste seas kolme parima hulka kuuluvaks. Kalmistu suurim vaatamisväärsus on Evita Peroni haud, mille juures käib alailma tunglemine.

Feria de Mataderost peetakse üheks linna parimaks laadaks ning tegemist on tõesti ehedama laadakogemusega kui San Telmo pakkuda suudab. Rahvatants ja folkmuusika, korralik asado ja hobustega šõud, lisaks laiem valik tüüpilist Argentina nänni ja vähem turiste kui kesklinnas.

Palermo Viejo ostlemiseks, õhtustamiseks ja pidutsemiseks. Lisaks asuvad Palermos paljud muuseumid (näiteks Malba), botaanikaaed, loomaaed ja Jaapani aed.

Kunstihuvilistele

Malba — Ladina-Ameerika Moodsa Kunsti Muuseumis on väljas 20. sajandi kuulsaimate latiinokunstnike tööd. Eestlastele ehk tuntumad mehhiklane Frida Kahlo ja argentiinlane Antonio Berni. Nädalavahetustel töötab muuseumis kino, kus saab näha filme, mis kobarkinode repertuaarist ehk välja jäävad.

Xul Solari muuseum — moodsa kunsti austajatel tasuks kindlasti sammud seada Solari muuseumisse, kus rõõmsalt kirkavärvilised akvarellid viivad teid rännakule varjatud sõnumite ja astroloogia maailma.

Ostuhulludele

Palermo Viejo väikesed kauplused üllatavad imeliste sisekujunduslahendustega ja odavate kohalike disainertoodetega. Olgu selleks siis rõivad, sisustuskaubad või aksessuaarid. Sel ajal kui naised ostlevad, võivad mehed jalgu puhata mõnes paljudest baaridest, mille interjöör poodidele sugugi alla ei jää.

Peoloomadele

Peoöö Buenos Aireses algab suure tõenäosusega umbes kell 23 õhtusöögiga mõnes vaiksemas restoranis, seejärel umbes kell 1 öösel on aeg teha mõned dringid trendikamas Palermo baaris ning siis siirduda kella 3 paiku ööklubisse.

Kena (vastassoost) inimesega tutvudes on kerge edasi liikuda hotel alojamiento’sse ehk tunnihotelli, mida on Buenos Aireses jalaga segada. Nende kasutamises, muide, pole midagi räpast — ametlikult katoliiklikus ühiskonnas elavate noorte seas on tunnihotellide kasutamine levinud, kuna tihtipeale elatakse abiellumiseni vanematega koos ning enne sõrmuste vahetamist on teispoolt kodukatuse alla majutada taunitav.

Gurmaanidele

Liha, liha ja rohkem liha — halba liharestorani leida on Buenos Aireses pea võimatu. Kergem on leida grill-liha ja šnitsleid (milanesa), neid pakutakse igas endast vähegi lugupidavas söögikohas.

Võiks ju arvata, et liha tellimine on maailma lihtsaim asi, kuid kindlasti mitte Argentinas, kus kasutatakse ära peaaegu kogu veis — loomse seedetrakti eri osadel on menüüs kindel koht.

Parimat liha saab enamasti väikestest poolpidustest urgastest, kus pisikesse ruumi on kokku surutud hunnik logisevaid laudu ning suure tõenäosusega on koht pungil kohalikest, nõnda et sissesaamiseks tuleb oma pool tunnikest ukse taga oodata ning seejärel kontvõõrastega lauda jagada.

Vein — kohalikku veini juua on Argentinas loomulikult kohustuslik. Unusta peenutsemine ja telli ka urkakõrtsudes majaveini. Suure tõenäosusega pettuvad vaid tõelised veinigurmaanid.

Mate — omamoodi kohalik rahvusjook, milleta ei peeta koosolekuid ega tehta tööd. Turistina on mate testimiseks laias laastus kaks võimalust — sõbruneda mõne kohalikuga, kes oleks nõus matet pakkuma, või osta endale tops ja kõrs ning valmistada ise. Kohvikutes matet ei müüda, kuigi loomulikult ollakse valmis teie termosesse kuuma vett valama.

Dulce de leche ja jäätis — vedelat lehmakommi meenutav dulce de leche on iga argentiinlase igapäevases magustoidumenüüs. Olles ülimalt uhked oma Itaalia juurte üle, leidub jäätisekohvikuid iga nurga peal.

Väike lihasõnastik

parilla — koht, kus liha grillitakse ehk nii tulease kui ka restoran, kus grill-liha pakutakse. Parilla’sid võib kohata kõikjal, ka suisa keset tiheda liiklusega tänavat. Kõige tavalisem parilla näeb välja nagu üks vana kooli šašlõkiküpsetamise seadeldis. Nagu šašlõkkigi, valmistatakse ka parilla’s liha puusüte peal.

asado — grillimisüritus või grillitud liha
asador — lihagrillija
carne — (veise)liha
pollo — kana
cerdo — sealiha
chorizo — eelroaks tarvitatav vorst
morsilla — verivorst
provoleta — grillitud juust
chinchuline — seedetrakt
higado — maks
bife de chorizo ja bife de lomo — veisefileed, kuid lõigatud eri kohtadest. Chorizo on pisut lihaselisem ning lomo’t peetakse kõige õrnemaks osaks veisest tira de asado — ribid
jugoso — mahlane
a punto — keskmiselt küpsetatud
bien hecho — läbiküpsetatud
chimichurri — vürtsine kaste, mida võib soovi korral grillitud lihale lisada.

Enamasti tuleb salat ja/või kartul lihale juurde tellida ning soovitan soojalt liha tellida kahe peale, kuna üksinda terve tüki söömisega ei pruugi hakkama saada ka suurema söömaga eesti mehed.