“Eelistan inimesi väikestes kogustes,” tunnistab introvert Kristen Stewart. Ja ta pole üksi. Lausa kolmandik meist kuulub introvertide seltskonda. Need on inimesed, kes naudivad omaette olemist, tunnevad end rambivalguses ebamugavalt, on tundlikud, mõtlikud, õrnad ning rahulikud.
Ent, mis saab müürilillekestest maailmas, kus soositud on julged ja enesekindlad, vaata-mind-sündroomiga (mõtle Kim Kardashianile) tegijad? Ka tagasihoidlikud tüdrukud võivad olla väga edukad — oluline on oma trumpe teada ja õigesti kasutada.

Loe ja vaata Cosmo augustinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Lily Allen

• Staari välimus soodsa hinnaga

• Kuu kompu: Kristjan Kasearu

• Seksikam sina – juba laupäevaks

• Miks ilu nõuab ohvreid?

• Dekodeeri tema emotikonid
Kuigi oma telesaadet pole häbelikel niipea mõtet loota, on küllalt teisi võimalusi enda kuuldavaks ja nähtavaks tegemisel. Sel ajal, mil ekstroverdid tantsivad baarilettidel ja hullutavad masse, loovad tagasihoidlikud tüdrukud tugevaid sõprussidemeid ning lahkuvad peolt varakult, et panna hea idee paberile. Introvertidest miljonäride parimateks näideteks on Olseni kaksikud ning J. K. Rowling.
“Miks vaikne ei või olla tugev?” küsib raamatu “Quiet (The Power Of Introverts In A World That Can’t Stop Talking)” autor Susan Cain. “Võti peitub õiges valguses. Mõne jaoks on need Broadway tuled, teise jaoks laulambivalgus.” Susan lisab: “Ma tean ja näen, kui raske on introvertidel oma andeid märgata ning neid ka õigesti ära kasutada. Kui nad aga lõpuks seda teevad, on tulemus võimas.” Susan paljastab neli suurepärast nippi, kuidas häbelikuna rokkida.

Avalda koosolekul muljet

Ekstraverdid võivad olla küll kiired reageerijad ja suurepärased suhtlejad, ent ka introvertidel on omad oskused bossile mulje avaldamiseks. Tagasihoidlikel on komme oma lause enne väljaütlemist korralikult läbi mõelda, mis tähendab, et nende argumendid on reeglina põhjendatumad.

Introvertidele on omane küsimuste esitamine ja mis veelgi olulisem — nad kuulavad tähelepanelikult, mida neile vastatakse. See tähendab, et kokkuvõttes on neil rohkem vajalikku infot kui kolleegidel, kes armastavad palju rääkida, kuid mitte kuulata. Tagasihoidlike tüdrukute tasane hääl ning rahulikud maneerid annavad neile eelise ka läbirääkimisolukorras, kuna nad ei mõju agressiivsena.

Leia häid sõpru

Kuigi võib tunduda, et ekstraverdid on populaarsemad kui introverdid, siis sügavad sõprussuhted on iseloomulikud just introvertidele. Ekstravert januneb põnevuse järele, mis tähendab paljude uute inimestega suhtlemist. Kui vana seltskond saab liiga tuttavaks, liigub ta edasi. Introvert armastab aga kvaliteetaega lähedase sõbra seltsis ning valib alati rahuliku kokteiliõhtu raju peomelu asemel.
Kristen Stewarti ekstraverdist kaasnäitleja Nikki Reed väitis “Videviku” filmimisel, kuidas võttegrupp ja kolleegid on talle nagu perekond, ent kui filmimine sai läbi, lõpetas ta igasugused suhted oma “perega”. Introverdist Kristen sai endale aga Taylor Lautneri näol uue parima sõbra. Kui introvert sõlmib sõpruse, on see sõprus kogu eluks. “Introverdid pühendavad oma sotsiaalse energia lähedastele sõpradele ja perele. Nad kuulavad rohkem, kui räägivad, ning naudivad sügavaid vestlusi,” selgitab Susan.

Loo peol kontakte

Pole kahtlustki, et ükski pidu pole pidu, kui ekstraverdid sealt puuduvad. Nemad naeravad valjult ning täidavad ebamugavad vaikushetked jutuga tühjast-tähjast. Kuigi introvertide jaoks on võhivõõrastega ilmast vestlemine vastukarva, on neil siiski palju häid võimalusi oma sotsiaalse võrgustiku laiendamiseks. Kui ülejäänud seltskond tunneb end mugavalt pinnapealseid teemasid lahates, on just introvert see, kes peab vaikses nurgakeses sisukat vestlust eduka firma võtmeisikuga. “Üks aus sõprussuhe on väärt rohkem kui kümme pinnapealset visiitkaarti,” sõnab Susan.

Genereeri häid ideid

Pole kahtlustki, et modernne ärimaastik soosib ekstraverte. Mõelgem kas või ajurünnakule, kus introverdi ideed võivad väga lihtsalt märkamatuks jääda. Introvertide jaoks on väga ebamugav hüüda välja poolik mõte. Nad eelistavad idee omaette rahulikult lõpuni mõelda ning alles siis kogu grupile seda presenteerida. Ekstravertidele on omasem poolikute ideede “tulistamine”, lootuses, et läheb täkke.

Introvert ei pruugi olla esimene, kes suu lahti teeb, aga ta on kindlasti isik, kes oskab mõelda laiemalt ning süveneda probleemi. Ta lihtsalt eelistab mõelda privaatselt ja kauem. “Mitmed võimsad ideed, leiutised ja kunstiteosed — evolutsiooniteooriast Van Gogh’i “Päevalillede” ning sülearvutini — on introvertide looming. Inimeste, kes oskasid otsida vastuseid ja aardeid oma sisemusest,” ütleb Susan. Teisisõnu, võta oma tasasus ning muuda see millekski võimsaks.

Kuulsad introverdid

Jessica Alba
Leona Lewis

Kas oled introvert?

Kui leiad, et 7 või enam järgmistest väidetest on sulle omased, oled häbelik tüdruk.

  • Eelistan neljasilmavestlust seltskonnale.
  • Ma ei salli small-talk’i, ent armastan sügavaid vestlusi teemadel, mis mulle olulised.
  • Inimesed ütlevad, et olen hea kuulaja.
  • Mulle meeldib oma sünnipäevi tähistada paari hea sõbra seltsis.
  • Reeglina mõtlen, enne kui ütlen.
  • Eelistan vaikset ja rahulikku nädalavahetust aktiivsele.
  • Lasen sageli kõnedel kõneposti minna.
  • Vihkan konflikte.
  • Töötan kõige efektiivsemalt omaette.