Inimkaubandusohvrite ja prostitutsiooni kaasatute nõustamiskeskuse Atoll psühholoogi Roman Krõlovi sõnul on seksiärisse sattunud naine vägivallaga kokku puutunud tavaliselt juba lapseeas — kas on (kasu)isa peksnud teda või tema ema. Muster kipub korduma ning lapsepõlves vägivalda kogenud tüdruk leiab endale vägivaldse elukaaslase. “Kui naise peres on vägivallaprobleem, siis on ta väga haavatav ning aldis inimkaubandusse värbamisele,” tõdes psühholoog.

“Prostitutsioon näib olevat ainus väljapääs, et pääseda peksust ja võlgadest. Proovides lahendada üht probleemi, ei adu naine, et tegelikult saab ta lihtsalt teise probleemi lisaks.”

Vaesus, nälg ja häbi

Uuringu raames viidi läbi süvaintervjuud 29 prostituudiga Eestist ja Lätist. Suurem osa intervjueeritud naistest nii siin kui ka Lätis tunnistas, et prostituuditöö ei ole nende vaba valik, vaid tingitud pere raskest majanduslikust olukorrast, vägivallast nii lapsepõlves kui ka enda pereelus ning lähedaste ja iseenda sõltuvusprobleemidest. Vaid paar küsitletud tüdrukut olid pärit nii materiaalselt kui ka sotsiaalselt hästi toime tulevast perekonnast.

Üks küsitletud prostituutidest kirjeldab oma lapsepõlve: “Meil ei lubatud külmutuskapist toitu võtta. Kogu toit oli igaks päevaks jagatud portsjoniteks. Me ei tohtinud võtta veel ühte leiva-, vorsti- või juustuviilu, sest isa pidi selle tööle lõunasöögiks kaasa võtma. Olime loomulikult näljased.”

Teine naine räägib: “8.-12. eluaastani käisin balletikoolis. Õpetaja leidis, et olen hea, kuid õpingute eest oli vaja maksta. Minu ema ei maksnud, sest ta ei olnud sellest huvitatud. Õpetaja lubas mul õppida tasuta. Ta ostis mulle balletikingad, andis raha kostüümi jaoks. Käisin balletikoolis kuni 12. eluaastani, kuid siis… Tõenäoliselt oli mul lihtsalt häbi. Kõik tüdrukud peale minu olid normaalsed. Minu vanemad ei käinud kunagi ka minu etendusi vaatamas. Kõik teised vanemad käisid.” [Nutab]

Kolmas tüdruk kirjeldab pidevat koduvägivalda: “Vanemad tülitsesid sageli. Isa oli purjus ja need ei olnud kuigi head ajad. Püüdsin ema kaitsta, kuid mõnikord kestis tüli terve öö.”

Neljas: “Isa hakkas mind peksma, kui olin 12-aastane. Tol ajal olid mul pikad juuksed. Ta tiris mind juustest ja lõi…”

Ühe teise Eestis läbi viidud uuringu järgi on 20% prostitutsiooniga tegelevatest naistest olnud lapsena seksuaalselt väärkoheldud — enamasti kas kasuisa või peretuttava poolt. Veel 40% on kannatanud lapsepõlves peksmist.