Erinevad paketid, erinevad võimalused

Hea soovitus esimest korda Egiptusse reisijale võiks olla — ära taha võtta väga kallist hotelli. Parem juba kulutada raha ekskursioonidele, et tekiks ettekujutus, mis maa, mis rahvas, mis võimalused ning mis just sulle sobib.

Euroopalik ettekujutus viiest tärnist neis kuurortides, kuhu Eestist tšartereid tehakse, pole just alati kooskõlas egiptlaste omaga. Egiptuses loeb pigem see, kas hotelli omanik ja meeskond on koos töötanud piisavalt kaua.

On üsna tüüpiline, et uhiuues, ilusa sisekujundusega hotellis satub olema väga vilets teenindus. Võid saada puuduva käteräti või välivoodi eelviimaseks õhtuks, ei aita ka jootraha.

Kui soovite ringi vaadata, on esimest korda minnes mõttekas valida hotell turismiküla keskuses, mitte kilomeetreid eemal, kus peate bussi või takso peale kulutama.

Hotelli võiks valida koos toitlustamisega. Tihti pakutakse nn all inclusive ehk kõik-hinnas-teenust, st saad küllalt soodsalt kolm või neli korda päevas hotelli pearestoranis süüa ja isegi kohalikku õlut juua. Egiptuse õlu on hea, kangeid alkohoolseid jooke väga kiita ei saa.

On ka nn half board’i võimalus — siis saate süüa hommiku- ja õhtulauas.

Nn apartemenditüüpi hotellides on toas ka omaette kööginurk. Siis on võimalik ise keeta. See variant sobib kindlasti mitmelapselisele perele.

Kaasa mõned ühedollarilised

On hea, kui juba Egiptusesse minnes on kaasas veidi jootraha. Võib proovida vahetada peenraha, kuid tavaliselt pakuvad pangad-vahetuskontorid viiekümnelisi Egiptuse naela kupüüre. Seda on jootrahaks liiga palju.

Soovitus oleks kümme dollarit algul ühesteks vahetada, ka euro sobib. Millegipärast on paberist ühedollariline rohkem raha kui eurone münt. Jootraha ehk bakšišt küsitakse suvalise pisiteenuse, näiteks kohvri tõstmise eest juba lennujaamas.

Sellel maal pole kodanikuühiskonda — on isandad ja teenrid ning kui tahad natukegi isanda mõõtu olla, pole mõtet iga hinna eest oma kohvrit tõstes end rebestada.

Juua kõlbab ainult pudelivesi

Kõrbemaal on vesi väärtus, mida Eestist minnes ette ei kujuta. Vett müüakse pudelis ja väga erineva hinnaga. Kraanivesi Egiptuses juua ei kõlba. Siinai poolsaarel ja Hurghadas on kraanivesi tegelikult filtreeritud Punase mere veest. Niiluse-äärsetes linnades on see jõevesi.

Natuke kohanenult näete, kuidas majast väljub mustaveetoru pühasse jõkke, samast viib toru vett ka majja sisse. Niisiis pole mõtet riskida.

Et vesi ei ole teid igas hotellis laual ootamas, on kasulik võtta kodunt vähemalt alguseks üks pudel kaasa. See tuleb pakkida üldpagasisse, sest käsipagasis oleva veepudeliga lennukisse ei lasta. Oma tervisest eriti hoolivatel võiks soovitada ka hambaid pudeliveega pesta.

Et kõhuhädad puhkust ei rikuks

Egiptuses kimbutab tihti arusaamatu kõhulahtisus. Hea vahend kaasa võtta on igasugused lacto-tabletid. Imodiumi-nimeline ravim, mida Eestis saab käsimüügist, ei ole parim.

Julgelt võib soovitada ka kohalikku apteeki pöördumist, kus juba teatakse, mis eurooplasi aitab. Sealsed ravimid ongi tavaliselt kõige tõhusamad. Kui juba kolmas päev pole paranemist märgata, tuleb ikkagi pöörduda arsti poole.

Tervisekindlustus tuleks nn kolmandasse maailma reisile minnes kindlasti teha — siis tavaliselt midagi ei juhtugi. Ja kui juhtub, on loota mingilegi abile.

Päevitamisest

Esimest korda Aafrika päikese kätte minnes võiks kasutada päikesekaitsekreemi faktoriga üle 15. Kui olete väga valge nahaga, siis üle 20. Põletus on piisavalt ebamugav, et reisi nautimist segada. Peakate võtke samuti kaasa.

Päevitamiseks end lahti riietada sobib ainult selleks ette nähtud alal — rannas või basseini ääres. Et mitte solvata muslimite tundeid, ei sobi ka meestel nt linnatänaval ega kohvikus ülakeha paljastada.

Lühikesed püksid võiksid katta siiski ka reie ülaosa. Nagunii peavad kohalikud valgete füüsilise enesepaljastuse kommet metsluseks.

Ekskursioonid tänavalt

Põhimõtteliselt võib muidugi osta ekskursioone ka tänavalt, nende hinnad on soodsamad kui reisiesindaja pakutavad.

Kuid sa ei pruugi saada teenust endale arusaadavas keeles, miski ei garanteeri, et asi toimib ega ole eluohtlik, ja põhiline — kui midagi juhtub, nt sõidab buss teelt välja või viiakse teid hoopis mujale, pole kellelegi pretensiooni esitada. Oma esindaja võid vähemasti “täie raha eest” läbi sõimata.

Mõned signaalid

Kui oled üksik naisterahvas ja kuuled susisevat häält “pssst”, tähendab see, et püütakse sinu tähelepanu. Pigem hoidu sinuga tutvust sobitavale kohalikule mehele silma vaatamast — see näitab, et oled paljudeks võimalusteks avatud.

Kui keegi sulle liiga laia žestiga kätt pakub ja tahab tutvuda, on sul kui naisel õigus kontaktist keelduda, pole vaja karta, et see solvab. Häbematu teab täpselt, mille vastu ta eksib.

Vaadata on hirmpalju

Ekskursioone tuleb alati valida, sest Egiptus tähendab iidset kultuuri, tänapäeva Aafrika miljonilinna, kõrbet, vanu kloostreid, sukeldumist ja rannapuhkust — kõike lihtsalt ei jõua.

Kui oled esmaavastaja, tahad tõenäoliselt näha püramiide — need asuvad Kairos. Kairosse ei soovitaks ühepäevast bussireisi, näeb liiga vähe. Kairo sobib esmakülastajale eriti selles mõttes, et pakub nii kultuuri kui ka eksootikaelamust.

Enamasti meeldib kõigile retk kõrbesse, see sisaldab ka võimalust kaameli seljas sõita. Ja muidugi on unustamatu päev mootorjahiga Punasel merel, isegi kui sa ei ole sukelduja. Egiptusesse kultuurireisile võiks minna juba teine kord — kui araabia maailm vähegi vastuvõetav on.