Tervisekaitsenõuetes kooli päevakavale ja õppekorraldusele on ranitsa lubatud raskus koos sisuga 1-3. klassi õpilastel maksimaalselt 3 kilogrammi ja 4-6. klassi õpilastel 3,5 kilogrammi.

Delfi Naistekas käis Tallinna Saksa Gümnaasiumis uurimas, kui rasked esimeses klassis käivate laste ranitsad koos kogu sisuga tegelikult on. Kampaania läbiviijad kommenteerisid, et sageli kipub kaal ikka lubatust suurem olema. "On üksikuid juhtumeid, kus kott isegi üle 6 kilogrammi kaalunud on. Ilmselt olid tal vist tellised sel päeval kaasas," sõnasid noored.

Lapsed ise arvavad, et kotid on tõesti rasked. Sel aastal esimesse klassi läinud Mia arvab, et kõige rohkem annavad kotile kaalu juurde aabits, pinal ja matemaatika töövihik. Klassivend Remek aga ütleb, et kehalise tunniks vajalikud asjad kotile tavaliselt kaalu juurde ei anna. "Lapsevanemad võiksid jälgida, mida lapsed kooli kaasa võtavad. Kool peaks vaatama tunniplaani ja tegema selle nii mugavaks, et lastel ei oleks ühel päeval liiga palju asju kaasas," arvab Tallinna Saksa Gümnaasiumi abiturient Eleri Pilliroog.