1. Vähk on väga lai mõiste. See viitab haigusele, mille puhul toimub ebanormaalselt kiire rakkude pooldumine, mis omakorda võtab üle sinu keha koed. Vähki on üle saja erineva liigi.

2. Aastal 2012 suri rohkem 300 tuhat meest vähki, mis tegi sellest protsentuaalselt teise surma põhjustaja Ameerikas. Esikohal olid südamehaigused.

3. Kolm kõige levinumat vähiliiki meeste hulgas on eesnäärme-, kopsu- ja pärasoolevähk.

4. Kuna erinevaid vähiliike on niivõrd palju, siis on võimatu paika panna, mis võiks olla nende universaalseks põhjuseks. Faktoriteks võivad olla nii geneetilised põhjused kui ka keskkonnast tulenevad mõjutajad nagu saastatus, päike, vähene aktiivsus või suitsetamine.

5. Rääkides eelnevast punktist needsamad keskkondliku mõjutajad on vastutavad 75-80 protsendi vähijuhtumite eest. Mida see tähendab? Seda, et sul endal on tegelikult väga suur vastutus oma tervise üle.

6. Jäta suitsetamine maha! See põhjustab umbes 30 protsenti kõigist vähijuhtumitest! Ka on 80 protsenti meeste surmadest kopsuvähki just selle pahelise harjumuse tulemuseks. Pea meeles, et sul on 23 korda suurem võimalus haigestuda kopsuvähki juhul, kui oled suitsetaja.

7. Ära unusta liikumist. Ameerikas on kolmandik vähisurmadest põhjustatud üleliigsest kaalust ja vähesest kehalisest aktiivsusest.

8. Kõige suurem võimalus vältida kurba saatust on end regulaalselt kontrollida. Mehed ja naised, käige arsti juures!

9. Positiivne uudis: paari aastakümne jooksul on vähi surmajuhtumite arv stabiilselt vähenenud. Võrreldes aastaga 1991 on see kukkunud lausa 20 protsenti.

10. Parim uudis: vähiga on võimalik võidelda! Alla andmine ei ole lahendus!

Allikas: Men's Health