Raamatukarussellid jõudsid haiglate lasteosakondadesse mitmete asutuste koostöös — oma jõud ühendasid Eesti Lastekirjanduse Keskus, SA Aitan Lapsi ja OÜ Plaat Detail koos metallifirmaga ASSI.

Esimesed kümme raamatukarusselli jõudsid aprilli keskel Tallinna Lastehaiglasse. Tänasel päeval rõõmustavad liikuvad raamatukogud veel sadu haiglaravil viibivaid lapsi 15 haiglas üle Eesti — Tartu, Rapla, Järvamaa, Rakvere, Ida-Viru, Narva, Viljandi, Põlva, Lõuna-Eesti, Valga, Läänemaa, Haapsalu, Hiiumaa, Pärnu ja Kuressaare haiglates.

Tallinna Lastehaigla Toetusfondi, Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja heategevuskampaania Aitan Lapsi patrooni Evelin Ilvese sõnul on 16 haigla lasteosakonna raamatukarusselliga varustamine meeldejääv näide erinevate organisatsioonide koostööst ning oluline panus erilist hoolt ja hoolitsust vajavate laste heaks. “Ma tõesti usun raamatute tervendavasse jõusse. Tänan südamest kõiki, kes raamatukarusselli idee aitasid ellu viia ning loodan, et teoste fantaasiamaailm rõõmustab meie lapsi, aitab neil kiiremini paraneda,” ütles Evelin Ilves.

„Haiglaravi on iga lapse jaoks emotsionaalselt raske. Hea raamat või kaasahaarav lauamäng on hea ravim, mis kindlasti aitab kaasa kiiremale tervenemisele. Otsustasime koos partneritega väärt mõtte teoks teha ja raamatukarussellid kõikidele lasteosakondadega haiglatele kinkida,“ ütles Aitan Lapsi nõukogu liige Rauno Raal.

Heategevusfondi Aitan Lapsi panus tuli kõikidelt lahketelt inimestelt, kes oma taararaha on heategevusfondile annetanud. Eestimaa lapsi ja kultuuri saab toetada iga inimene, kes tagastab pandipakendid taarautomaati ja vajutab naerusuist annetusnuppu Aitan Lapsi. Praeguseks on võimalik seda teha juba 279 taaraautomaadis.

Kõige keerulisem osa kogu projekti juures oli Raali sõnul prototüübi testimine, arendamine ja sobiva kirjanduse otsimine. „Esmane prototüüp läbis Tallinna Lastehaiglas kolmenädalase testperioodi. Seejärel sai tehtud hulgaliselt arendusi, näiteks lisatud haigla sertifikaatidega rattad, kohendatud käepidemete kõrgust vastavalt seinte turvaliistudele. Omaette suur töö oli ka leida just sobiva, rõõmsameelse sisuga kirjandus, õnneks oli meil hea partner Eesti Lastekirjanduse Keskuse näol,“ ütles Raal.

Selle eest, et kõikides raamatukarussellides oleks alati suur valik rõõmsameelseid Eesti lasteraamatuid ja põnevaid lauamänge, hoolitseb Eesti Lastekirjanduse Keskus.

Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktori Triin Soone sõnul on tänaseks edukalt lõppenud projekti esimene pool ja 2015. aastast hakatakse raamatukarusselle uute raamatute ja mängude varustama Kultuuriministeeriumi toel. „Teeme koostööd kohalike raamatukogudega, kes hakkavad raamatukarussellidel olevate teoste ja mängude valikut täiendama ning seisavad koos meiega ka edaspidi hea selle eest, et lastel oleks kogu aeg midagi uut ja põnevat lugeda,“ ütles Soone ja lisas, et SA Kultuurileht hakkab edaspidi kõiki raamatukaruselle varustama ka ajakirjade Täheke ja Hea Laps uute numbritega.

SA Aitan Lapsi toetas projekti 16 500 euroga, mille eest hangiti raamatud ja mängud liikuvatesse raamatukogudesse. Raamatukarussellid valmistanud Plaat Detail ja metallifirma ASSI panustasid omavahenditest 25 000 eurot.