Tervenemismuutusi märgatakse juba pärast esimest kasutuskorda, sest salv imbub kiiresti ja mõjub efektiivselt. Õli kiirendab haavade paranemist 50-75%, seega sobib ideaalselt pinnapealsete keloid-armide ennetamiseks. Jaanalinnuõlitoodet — salvi, ihupiima, õli, kreemi — tuleks kasutada päevas 2-3 korda, masseerides nahka 5 minuti jooksul.

Peanaha ja juuksejuurte probleemidega (kõõm, alopeetsia, psoriaas) tuleks kasutada juuksesalvi, palsamit ja shampooni. Sidrunilõhnaline juuksesalv jäetakse peanahale vähemalt kuueks tunniks.

Kasutades juuksesalvi 1-4 korda nädalas, kokku umbes 5-6 korda, kaovad psoriaasi või kõõma sümptomid enamasti täielikult. Selline kollete eeltöötlus aitab paremaid tulemusi saavutada enne UVB valgusraviga alustamist, mis psoriaasikahjustusega naharakkude jagunemise peatab.

Lisaks aitab õli tõsta naha vastupanu külmas kliimas, vähendada artriidi põhjustatud turseid ja valu, parandada küünte ja juuste olukorda (k.a kiilaspäisus, juuksekadu), naha elastsust, vähendab punetust ja põletikulisust akne ning rosaatsea korral, seespidiselt reguleerib vererõhku, suhkru- ja kolesteroolitaset, leevendab valugi kurgus. Teateid on ka õli repigmenteerivast toimest valgetele vitiliigo laigukestele, millele enamike arstide sõnul seni üleüldse ravi puudub.

Psoriaasikeskuses hakatigi seepärast kombineerima kitsaspektrilist UVB valgusravi jaanalinnuõliga ning seni on küll kõigil patsientidel repigmenteerumine kiiremal või aeglasemal määral hoo sisse saanud, olgu siis põhjustajaks ideaalne lainepikkus või imeline õli. Maailmas on kitsaspektriline UVB valgusravi vitiliigo repigmenteerumiseks eelistatuim meetod, mis aitab kolletel taas pigmenti luua.

Jaanalinnurasva kasutati probleemse naha hoolduseks juba 3000 aastat tagasi Kreeka, Egiptuse ja Rooma kultuurides. Austraalia aborigeenid kasutavad praegugi analoogset emu rasva ning indiaanlased ja peruulased nandu rasva.

Tänapäeval toodetakse jaanalinnuõlist tooteid maailmas aina rohkem, sellegipoolest pole leida põhjalikke kliiniliste katsete tulemusi ega küllaldaselt meditsiinilist kirjandust.

Mis teeb jaanalinnuõli haruldaseks?

Ainsana sisaldab jaanalinnuõli nii rikkalikult korraga taimseid ja loomseid omega rasvhappeid (3, 6, 7 ja 9), lisaks aminohappeid ja vitamiine A, D, E ja F. Seepärast nimetavadki mõned õli ka “vedelaks päikeseks”. Muideks, nahale — eriti näole kantud õli annabki sooja tunde, nagu suvine paitav päike. Nahk muutub elujõuliseks, luksuslikult hooldatuks pikaks ajaks. Mehed täheldavad habemekasvu kiirenemist.

Vedelal kujul õli leidub jaanalinnus vähe, seepärast kasutatakse rohkem rasva baasil salve või õli sisaldavaid ihupiimasid. Õli/salv imendub kiiresti nahka, sest jaanalinnuõli rasvamolekulid on inimese rasvamolekulidega ühesuurused.

Toime on sügavniisutav, toitev, noorendav, rahustav ja rakkudele energiat andev. Pikaajalisel kasutamisel saavutatakse kauakestvam tulemus.

Omega rasvhapete suure sisalduse tõttu on jaanalinnud ühed kõige tugevama immuunsüsteemiga olendid maa peal, kes enamasti kunagi oma elu jooksul ei haigestu. Selline immuunsus saavutatakse ühe aasta vanuselt.

Eluks vajalike rasvhapete funktsioonid:

a) triglütseriidi taseme alandamine
b) arterite seintelt kolesterooli eemaldamine
c) vererõhu alandamine
d) rakumembraanide ehitamine
e) rakkude ja kapillaaride struktuuri tugevdamine
f) osalemine hemoglobiini tootmises
g) osalemine näärmete ja hormoonide tootmises
h) naha, juuste ja küünte toitmine
i) keha rasvapõletuse taseme tõstmine
j) keha temperatuuri säilitamine õigel tasemel

Näidustused:

* psoriaas
* atoopiline dermatiit
* mähkmelööve
* vitiliigo, hüperpigmentatsioon
* armid, haavad, villid
* päikesest või kuumast põhjustatud põletus
* külma- või kuumakahjustus
* rosaatsea, akne — vähendab naha punetust
* lõhenenud kannad, paksud kannad
* vananemisilmingud (kortsud)
* venitusarmid reitel ja kõhul, rasedusarmid, keloidarmid
* lamatised
* artriit, reuma, lihasvalud, kurguvalu
* hemorroidid — kiirendab hemorroidide paranemist
* putuka hammustused — vähendab sügelust
* külmetavad jalad