Nii on viimastel aastatel Eestimaa naisi rabatud küll supi-, proteiini-, dr Hay, inglise, Hollywoodi, kokteili- jne dieetidega.

Unustatakse aga ära üks lihtne tõde — dieet ei tähenda mitte kaalulangetamise eesmärgil organismi näljutamist, vaid elustiilile vastavat toitumist — nn õiget toitumist. Ja ei mingeid muid imenippe sinna juurde, peale liikumise muidugi.

Miks rääkida veregrupist?

Veregruppe on neli: 0, A, B ja AB. Veregrupidieet arvestab soovituslike toiduainete valikul vastavasse veregruppi kuuluvate inimeste ehituslik-talituslikku eripära ja sellest tulenevalt ka erivajadusi toitainete järele.

0-veregrupp

Selle vererühmaga inimene on sündinud kütt — kiskja. Tal on tugev organism, mis teeb temast loomult enesekindla liidritüübi.

Organismi tugevus seisneb tugevas seedetraktis ja immuunsüsteemis, mis tagavad loomuliku kaitse infektsioonide vastu. Organism on loodud jõuliseks ainevahetuseks ja toitainete alalhoiuks.

Organismi nõrkus seisneb uue toidu- ja uue keskkonna alataluvuses. Kohati võib üliaktiivne immuunsüsteem rünnata iseennast.

Haigusriskid: verehüübimishäired, põletikulised haigused, artriit, madal kilpnäärme-hormooni tase, kalduvus mao haavandtõvele, allergiad.

Mida süüa: 0-vererühmaga organism reageerib kõige paremini proteiinirikkale (valgurikkale) toidule. Nendel inimestel on maomahl tavaliselt kõrge happesusega ja see võimaldab kergesti seedida punasekiulist liha.

Kasulikud on mereannid, pruunvetikad (näiteks merikapsas), maks, kala, aed- ja puuviljad ning leht- ja spargelkapsas, spinat. Vältima peaks aga haneliha, peekonit, sealiha ning -sinki.

Kaalu langetamiseks tuleks menüüs kasutada võimalikult vähe tera- ja kaunvilju ja piimasaadusi. Vältima peaks ka kohvi, gaseeritud jooke ja kanget alkoholi.

Täiendavad lisandid: B-grupi vitamiinid, K-vitamiin, kaltsium, jood. Intensiivne füüsiline treening: aeroobika, sõjakunstid, kontaktsed spordialad, jooksmine.

A-veregrupp

A-rühma verega inimene on paikne nn maaharija tüüp. Ta on koostöövalmis ja suur korraarmastaja.

Organismi tugevus seisneb heas kohanemisvõimes uue toidu- ja keskkonnaga. Tema immuunsüsteem saadab toitaineid kergelt (kiiresti) ainevahetusse.

Organismi nõrkus seisneb seedetrakti tundlikkuses, haavatavas immuunsüsteemis, mis teeb ta avatuks mikroobidele.

Haigusriskid: südamehaigused, vähk, aneemia, maksa- ja sapipõiehäired, diabeet.

Mida süüa: tõeline taimetoitlase tüüp, kes peaks sööma võimalikult vähe liha, selle asemel soovitaks võtta menüüsse mereannid ja tofu (sojakohupiim).

Eriti teretulnud on A-rühma verega inimestele teraviljatooted, kaun- ja puuviljad, aga ka ananass. Piimasaadused eriti ei sobi, kuna A-rühma veri tekitab antikehi täispiimapõhise suhkru (D-galaktoosi) vastu.

Väikeses koguses võib vahelduseks süüa hapendatud piimatooteid: jogurtit, keefiri, vähese rasvasisaldusega hapukoort. Piirata võiks ka munade söömist.

A-veregrupiga inimesele on hädavajalikud pähklid. Need on suurepärased proteiiniallikad. Toiduõli tuleks kasutada mõõdukalt ja hoiduda maisiõlist.

Kindlasti tuleks vältida kanget alkoholi, majoneesi, ketšupit, apelsine ja banaane.

Täiendavad lisandid: C-, E- ja B12-vitamiinid ning foolhape. Kehalise treeninguna on soovitav teha rahustavaid ja keskendumist soodustavaid (vajavaid) harjutusi.

B-veregrupp

B-veregrupiga inimesed on olemuselt nomaadid — tasakaalustatud, paindlikud ja loovad.

Organismi tugevus seisneb tugevas immuunsüsteemis, heas kohanemisvõimes toitumis- ja keskkonnamuutustega, tasakaalustatud närvisüsteemis.

Organismi nõrkused puuduvad, ent pikemaaegne tasakaalust väljaminek surub immuunsuutlikkuse alla, sama toimub harva esinevate viirushaiguste mõjul.

Haigusriskid: diabeet, kroonilise väsimuse sündroom, häired autoimmuunsuses, Lou Gehrigi tõbi, luupus, sclerosis multiplex.

Mida süüa: tasakaalustatud omnivoor, st nad võivad süüa nii liha-, piima- kui taimseid saadusi.

B-vererühmaga inimestele sobib väga hästi kala. Selle vererühma omanikule ei sobi kanaliha ning tugevad, raskesti seeditavad, juustusordid ning lisaks seemned, sh pähklid, tomatid, ketšup ning kange alkohol.

Kaalu vähendamisel tuleks vältida maisi, läätsi, maapähkleid, seesamiseemneid, tatart, nisu.

Täiendavad lisandid: magneesium, letsitiin. Aktiivsemalt tegutsema tuleks hakata tasapisi. Sobib füüsiline tegevus, mis on tasakaalustatud vaimse tööga, näiteks matkamine, jalgrattasõit maastikul, tennis, ujumine.

AB-veregrupp

AB-veregrupiga inimesed on mõistatuseks. Nad on haruldased, karismaatilised, salapärased.

Organismi tugevus seisneb ülimalt tolerantses immuunsüsteemis, kuid nad on loodud elama mõõdukates tingimustes. Neis löövad välja A- ja B-vererühmade kombineeritud tugevused.

Organismi nõrkus seisneb tundlikus seedetraktis, kalduvuses liiga tolerantsele immuunsüsteemile, mis võimaldab lihtsat mikroobide sissetungi. Reageerib samaväärselt negatiivselt nii A- kui B-vererühmadele iseloomulikele tingimustele.

Haigusriskid: südamehaigused, vähk, aneemia.

Mida süüa: sobib mõõdukas segadieet — mereannid, mõõdukalt liha- ja piimatooteid, tofu, kaunviljad, teraviljatooted, aed- ja puuviljad.

AB-vererühma omanikele mõjub imehästi oliiviõli kasutamine. Hästi mõjuvad rukkitooted. Kohane on mõõdukas punase ja valge veini tarvitamine.

Kaalu vähendamisel võiks liha (eriti punasekiulise) menüüst välja jätta ja tarbida mõõdukas koguses piimasaadusi. Täispiimast paremini sobivad hapendatud piimatooted nagu keefir, jogurt ning väherasvane hapukoor.

Ebasoovitavad on aga igasugused seemned ja pähklid, v.a maapähklid, mille tarvitamine on tervisele vägagi kasulik. Hoiduma peaks maisitoodetest ning jäätisest.

Täiendavad lisandid: C-vitamiin. Kehaliseks treeninguks sobivad hästi rahustavad ja keskendavad harjutused: jooga, tai chi jt, kombineeritud füüsilise treeninguga: jalgrattasõit, matkamine, tennis.

Normaalse kaalu saavutamiseks või hoidmiseks pole vaja muud kui õppida õigesti toituma ja õigesti liigutama. Liikumises peitub elu, edu kõigile!