Naiste bioloogilisest kellast on palju räägitud, kuid ka pealt neljakümneste meeste kell tiksub üsna kiiresti, selgub uuringust, mis avaldati meditsiiniajakirja Fertility and Sterility mainumbris, vahendab Aftonbladet.

Uuringusse oli kaasatud 2000 paari ning põhitähelepanu suunati lastetuse probleemile. Üldiselt on teada, et kõikidest lapsesoovijatest umbes 15 protsenti on hädas lastetusega. Konkreetse uuringu käigus täheldati, et paaride fertiilsus vähenes märgatavalt koos meeste vanuse suurenemisega.

Osaliselt on meeste fertiilsuse langemises süüdi sperma vilets kvaliteet. Vanemate meeste seemnerakud on laisemad ehk aeglasemad, samuti väheneb vanusega sperma kogus ning spermatosoidid on sageli väärarenguga. Keskealiste meestele ei jäta mõju avaldamata ka muud mured nagu erinevad haigused ja potentsiprobleemid.

Õnneks ei ole langus väga järsk ja mitte nii dramaatiline kui üleminekueas naistel, meeste viljakus väheneb sammhaaval. Neil, kes veel peale keskiga loodavad isarõõme maitsta, ei tasu aga väga nukraks muutuda, sest leidub ka teisi, lootusrikkamaid seisukohti. Kuna meeste viljakuse valdkonda on suhteliselt vähe uuritud ning mitte alati ei saa viljakust seostada üksnes sperma kvaliteediga, jääb piisavalt üle ka teisi olulisi faktoreid, mis lapsesaamist mõjutavad.