Kiviteraapia on ravimine mitte harilike kivide, vaid vääris- ja poolvääriskividega. See meetod on kasutusel olnud umbkaudu viis tuhat aastat. Paljud teavad, et ajurveda, india ravimetoodika, ei saa kuidagi hakkama ilma kalliskivideta. Mineraale kasutasid haigeks jäänud asteegid, varjaagid ja vanad kreeklased. Õnneks jätsid viimased oma järeltulijatele hulgaliselt raamatuid ja instruktsioone.

Just kreeklased andsid sellele raviviisile nimetuse, mis otse tõlgituna tähendabki „ravimine kividega” (litoteraapia — kiviteraapia). Keskajal kasutasid litoteraapiat edukalt jõukamapoolsed eurooplased. Siis aga, progressi edenedes, unustati see raviviis täiesti teenimatult ning nii sattus see mittetraditsioonilise meditsiini nimekirjadesse.

Kui jätta kõrvale kõik keerulised esoteerilised tiibeti terminid ja seletused, siis on litoteraapia mõte järgmine: kogu see suur hulk kive ja mineraale, millest koosneb meie Maa, mõjutab pidevalt ka ümbritsevat maailma. Nii sõrmes kandes kui alles raskesti läbitavas taigas õnneotsijat oodates on mineraalid talletanud endasse miljonite aastate jooksul kogutud positiivse või negatiivse energia ning on valmis seda meiega jagama. Meil tuleb seda vaid õigesti ära kasutada.

Kivide energia mõjub inimese biorütmidele, aurale ja ainevahetusele, järelikult peab see parandama ka meie enesetunnet. Samas tuleb aga valmistada pettumust nendele, kes otsustavad enese peal kivide raviomadusi proovida ning samaaegselt ennast nendega ehtida — need kaks asja ei sobi just eriti kokku.

1. Suurema raviefekti saavutamiseks tuleb valida minimaalse randiga kivi. Olgugi et see mitte alati ilus pole. See ei peagi ilus olema. Spetsialistid kinnitavad, et pärast seda, kui kivi on töödelnud juveliir, võib see kaotada kuni 90% kõikidest oma raviomadustest.

2. Kivi vajab maksimaalset kokkupuudet nahaga — palju kasulikum on seda kanda pika kitsa paela otsas kehal kui käe peal.

3. Mida väiksem ja kitsam on raam, seda parem. Ja polegi tähtis, kas selleks on roostevaba metall, hõbe või plaatina — suures koguses saab sellest ületamatu tõke teie tervenemise teele. Muide, kasulikkusest lähtudes sobib kividega kõige paremini kollane kuld.

4. Kõige tähtsam on õige koha valik kehal. Üldiselt on kombeks riputada kivid kaela või kõrva, ehtida nendega käsi ja sõrmi. Kiviteraapias on tegelikult kaugelt rohkem punkte.

Kui võluv see metoodika ka esmapilgul ei paistaks, tuleb ennast ravida üksnes spetsialisti kontrolli all.

Ja ikkagi — ravi raviks, ehk on ka lihtsalt huvitav tutvuda mõningate populaarsete kivide kasulike omadustega. Peaks ju ikkagi lõpuks teadma, mida endale kingituseks tahta.

Merevaik on olnud väga populaarne kivi, kuid tänaseks on see veidi unustusehõlma vajunud. Soodustab jääkainete ja toksiinide organismist välja viimist. Merevaigus sisalduv merevaiguhape aitab võidelda infektsioonidega, on abiks kurgu-, maksa-, neeru-, kilpnäärme- ja liigesehaiguste puhul.

Malahhiit normaliseerib vereringesüsteemi, ravib nahahaigusi, on asendamatu allergikutele ning nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestele. Ei sobi kergestiärrituvatele ja üliemotsionaalsetele isikutele.

Aleksandriit mõjub soodsalt närvisüsteemile, parandab vereringet, tugevdab veresooni, aitab ravida põrna ja kõhunääret.

Lasuriit on hea palaviku puhul — arvatakse, et see kivi suudab suhteliselt kiiresti kehatemperatuuri normaliseerida. Lasuriiti soovitatakse südamehaigetele ning keskendumishäirete all kannatavatele inimestele.

Akvamariin Selle kiviga soovitatakse ravida kroonilisi külmetushaigusi.

Topaasi põhiline toime on immuunsüsteemi tugevdamine. Arvatakse ka, et topaasi on kasulik kanda inimestel, kes on seotud diplomaatiliste kohustustega. Topaasi omanik ei ütle midagi liigset ning väldib kergesti skandaale.

Kuukivi mõjub soodsalt neerudele ning aitab tursete puhul. Tõsi küll, räägitakse, et sarnaselt taevase valgustajaga, kelle auks kivi ristitud on, mõjub ta inimestele veidi rahutukstegevalt.

Safiir alandab vererõhku, leevendab unetust, aitab seljavalude, astma, südamehaiguste ja neuralgiate puhul. Ka olevat tal noorendav mõju.

Rubiin mõjub hästi südametegevusele ja veresoontele; stimuleerib viljakust. Veel soovitatakse seda pessimistidele ning vähese enesekindlusega inimestele.

Mäekristall hoiab ära tromboflebiidi ehk trombveenipõletiku tekke, mõjub soodsalt laktatsioonile, parandab sapipõie tööd, päästab öistest õudusunenägudest.

Granaat parandab lümfide tööd ning seedimist. Granaatkive on erinevat värvi — kollasest kuni tumepruunini. Kõige levinum on punane granaat, mis tõstab seksuaalsust, tahtejõudu ja julgust ning süvendab teisigi suurepäraseid omadusi. Ei soovitata kergestiärrituvatele persoonidele.

Pärl on asendamatu erinevate põletike puhul. Näiteks Jaapanis kirjutavad isegi traditsioonilist meditsiini pooldavad arstid oma patsientidele pärliekstraktiga tablette välja.

Roosa kvarts. Arvatakse, et selle kivi kandmine parandab iseloomu — häälestab selle kandja rahulikumale meelelaadile ning lisab puuduvat õrnust. Veel nimetatakse roosat kvartsi „armastuse kiviks” ning soovitatakse nendele, kellel on hädasti tarvis terveks ravida oma „purunenud” süda.

Serdoolik on võimsate regenereerivate omadustega kivi. Ravib hästi haavu. On teada, et selle kiviga raviti isegi sõjatandril.

Smaragd. Teatavasti rahustab roheline värv närve ning on kasulik silmadele. Kõik see käib ka smaragdi kohta. Selle kivi abil on alati püütud ravida närvihäireid — melanhooliat, unetust ja isegi epilepsiat. Ka peaksid smaragdi kandma kehva mäluga inimesed.