Uuring tegi kindlaks, et 53% vanematest muretseb, et Internet osutab mingit mõju nende laste tervisele või heaolule. Vanemad märkisid, et nende lapsed puutusid 2015. aastal kokku ebakohase sisuga veebis, nagu materjalid „täiskasvanutele“, vägivalla ja julmuse stseene sisaldavad publikatsioonid jm (märkis 18% vastajatest). 7% vastajatest avaldas muret ka selle kohta, et nende lapsed võivad takistamatult kontakteeruda võõrastega Internetis (sotsiaalvõrgustikes ja jututubades) ning 3% vanematest muretseb, et lapsed võivad saada küberkiusamise ohvriks.

Sealjuures üks kolmandik vanematest (31%) tunneb, et neil pole kontrolli selle üle, mida näevad ja teevad nende lapsed online. Umbes kaks kolmandikku (61%) neist ei võta vaevaks rääkida oma lastega internetiohtudest. Aga kui meetmeid rakendatakse, siis keskendutakse asjadele, mis võivad olla suurel määral mittetõhusad: näiteks 28% vanematest ütleb, et nad kontrollivad oma laste veebilehtede külastamise ajalugu, kuigi selleks hetkeks lõviosa kahjust võib olla juba tekitatud. Vaid neljandik vanematest (24%) installeeris vanemate kontrolli tarkvara.

Kaitsmiseks oma lapsi võrguohtude eest suhtlevad Eestimaa emad ja isad (21% vastajatest) piiravad aega, mida laps veedab Internetis, või siis jälgivad tema aktiivsust Internetis (14% vastajatest). Tuleb märkida, et vaid 3% vastanud vanematest märkis, et kasutavad eriprogramme, mis aitavad kaitsta laste viibimist võrgus (vanemate kontrolli funktsiooniga programmid).

„Mobiiltelefonide ja arvutite kasutamine ligipääsuks Internetile on saanud igapäevase elu lahutumatuks osaks paljude kaasaegsete noorte jaoks ning sageli toimub see nende vanemate järelevalveta või kodust väljaspool. Meie uuring eeldab, et oluline vanemate arv tunneb on võimetust kontrolli suhtes, mis toimub nendes seadmetes. Aga on mitu lihtsat ja samas positiivset viisi, kuidas vanemad saavad nende hoole all olevaid noori kaitsta. Oluline on kombineerida praktilisi meetmeid, selliseid nagu vanemate kontrolli tagamise tarkvara installimine ja arvutite paigaldamine üldkasutatavatesse ruumidesse ning vestlused oma lastega potentsiaalsetest ohtudest ja sellest, kuidas nendega toime tulla,“ ütles David Emm, turvalisuse küsimuste juhtiv uurija Kaspersky Lab juures.

* Kasutajate küsitlus on läbi viidud 2015. aasta augustis A.W.Olsen&Partners poolt Kaspersky Lab tellimusel. Küsitlusest võtsid osa 1200 vastajat Baltimaades (Leedu, Läti, Eesti).