Paljude naiste jaoks on valulised ja deformeerunud jalad pikki aastaid kestnud kõrgete kontsade armastuse tulemus. Näiteks Ameerika Ühendriikides pöörduvad naised jalaprobleemidega ortopeedide poole neli korda sagedamini kui mehed, nende arvele langeb ka 87 protsenti normaalse jalakuju taastamiseks tehtavatest operatsioonidest. Ühiskondades, kus ollakse harjunud käima paljajalu või madalate sandaalidega, on jalgade väärareng haruldane ja ka sellisel juhul esineb see mõlemal sugupoolel võrdselt.

Aastatepikkuse kõrgete kontsade kandmise tagajärjel tekkinud väärarengud sarnanevad vanast Hiinast teada olevatele naiste jalgade deformatsioonidele, mille põhjuseks oli see, et vanemad sidusid tüdrukute jalad kinni, et nood jääksid väikeseks, kommenteeris Oregoni ülikooli ortopeediaprofessor Michael J. Coughlin.

Coughlin ütles, et kui hiina naiste jalgu röntgeniga vaadelda, siis selgub, et deformatsioon ei ole luudes, vaid liigestes, kusjuures see on sarnane tänapäeva naiste jalavaevustele. Coughlini sõnul teevad tänapäeva naised endale ise liiga, kammitsedes jalad piiravatesse jalatsitesse.

Probleemid tekivad tavaliselt jala esiküljel, kusjuures levinumad vead on muhud, trummipulk-varbad ja sissekasvanud küüned, mis on tavalised keskealistel naistel ning nõuavad kirurgilist sekkumist. Muhk kujutab endast suure varba all olevat kühmu, mõnikord võib olla väike kühm ka väikese varba välisküljel.

Kitsatesse kingadesse kammitsetud varbad kaarduvad ning liiges hõõrub vastu kinga, põhjustades valulikke konnasilmi. Mõnikord võivad pärilikud omadused soodustada selliseid väärarenguid, aga kitsa ninaga kõrge kontsaga kingad aitavad sellele kahtlemata kaasa. Teadlased on välja arvutanud, et 9,5-sentimeetrise kontsaga kinga kandes on jala esikülg seitse korda suurema surve all kui kontsata kinga kandes.

Coughlin analüüsis oma kirurgikabinetis 15 aasta jooksul tehtud 3000 jalaoperatsiooni ja avastas, et 87 protsendil juhtudest olid patsiendid naised. Muhkude eemaldamise operatsioonidest 97 protsenti tehti naistele, trummipulk-varvaste osas oli see näitaja 81 ja neuroomi (närvikasvaja) osas 89 protsenti.

Operatsioon aitab vaevusi leevendada, aga jala normaalset kuju ei ole tavaliselt täielikult taastada võimalik, ütles jalakirurg Michael W. Bowman ja lisas, et ta informeerib alati kliente, et nad ei või operatsiooni järel enam kõrge kontsaga kingi kanda.

Lisaks ebasobivale stiilile ostavad naised sageli kingi, mis on nende jaoks liiga väikesed või kitsad. Loe lisaks Naised kannavad ebamugavaid kingi

Probleemid põlvedega

Suurbritannia meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud andmetest nähtub, et kõrged kontsad on halvad ka põlvedele. Harvardi meditsiinikooli professor D. Casey Kerrigan kasutas põlvele mõjuvate jõudude analüüsimiseks spetsiaalseid laboriseadmeid. Ta mõõtis survet 20 hea tervise juures oleva kõrgeid kontsi kandva naise peal ja avastas, et rotatsioonijõud oli kõrge kontsaga kõndimisel 23 protsenti suurem kui paljajalu käies.

Uuring näitas ka, et kõrge konts avaldas tugevat survet ka põlveõndla ja reieluu vahel asuvale väiksemale liigesele. Tegemist on piirkondadega, kus annab tunda ka osteoartriit.

Keegi ei ole varem viidanud sellele, et kõrge kontsaga kingad võivad aidata kaasa põlveartriidi tekkimisele. "See on täiesti uus suund," ütles Kerrigan ja lisas, et kontsad ei lase pahkluul täita funktsiooni, milleks on osa surve enda peale võtmine kõndimisel. See aga toob kaasa põlveliigese ebanormaalse liikumise. Uuring näitas ka, et kõrgetel kontsadel kõndimine surub naiste põlvi väljapoole, tulemuseks on omamoodi O-jalga meenutav asend.

Kerrigan ütles, et katse käigus mõõdetud jõud on varasemates katsetes rottidel artriiti põhjustanud. Ta ütles ka, et kõrged kontsad ei lase vanematel naistel tasakaalu hoida, mistõttu nad võivad kergesti kukkuda. Tema soovitus põlveartriidi all kannatavatele naistele on selliseid kingi mitte kanda.

Hästiistuvate kingade valimine

Mugava kinga ostmiseks oleks soovitav järgida järgmisi nõuandeid.

  • Suurused on kaubamärgist ja stiilist sõltuvalt väga etinevad. Tehke otsus selle järgi, kuidas king teile jalas tundub, mitte karbile märgitud suuruse järgi.

  • Valige välja king, mis järgib võimalikult palju teie loomulikku jalakuju.

  • Laske oma jalga regulaarselt mõõta, kuna vanemaks saades jala suurus muutub.

  • Üks jalg on tavaliselt teisest suurem. Mõõtke ära mõlemad jalad ning ostke kingad suurema jala järgi.

  • Proovige kingi jalga õhtul, kui teie jalg on suurem.

  • Tõuske püsti ning jälgige, et teie suure varba ja kinga vahel oleks üle sentimeetri ruumi.

  • Kontrollige, et teie jala laiem koht istuks hästi kinga laiemas kohas.

  • Ärge ostke kingi, mis on kitsad, lootes, et need venivad.

  • Kand peaks istuma kontsa peal mugavalt ilma libisemata.