Muidugi teame me seejuures, et ravimpreparaadid võivad olla mitte ainult taimset või keemilist päritolu, tuletagem meelde kasvõi salitsüül-tsinksalvi.

Kaasaegne farmakoloogia kasutab edukalt kulda, hõbedat, merevaiku ja kõiksugu muud kallihinnalist eksootikat. Teadus tunnistab ravimist vaikude ja savi abil ja sel juhul ravib looduslik aine ise.

Ülejäänut me suurt ei usu. Nimelt seda, et teatud kivi või mineraali kandmine või silmitsemine võiks organismi mõjutada, seda ravida. Ehkki juba muistsetel aegadel kasutati kive ravitsemiseks ja mediteerimiseks: ehtides ennast sodiaagimärgile vastava kiviga, tuli kujutleda, et olete energiasse mähitud. Imada mõttes endasse kivi vahenduselenergiat, lasta sel mööda keha valguda, kontsentreerida haiges elundis ning seejärel justkui hingata kontsentreeritud energia läbi kivi välja. Protseduuri tuli päeva jooksul mitu korda korrata. Mida sellise mediteerimisega saavutati? Haige elund paranes kivi positiivse potentsiaali mõjul ning inimene akumuleeris endasse lisaenergiat.

Gemmoteraapia (s.t kividega ravimine), energeetika - need sõnad ei kõla tavavaatepunktist kuigi tõsiseltvõetavalt. Kuid ka konservatiivne teadlane võib kinnitada, et värv (näit.kivi värvus gemmoteraapias) mõjutab psühhoneuralgiliste protsesside kiirust. Värviteraapiat on juba ammu tunnustatud. Üldiselt loetakse, et spektri soojuskiirgusele lähedased toonid toniseerivad, rohelised aeglustavad, kollased on neutraalsed, lillad toonid aga kurnavad.

Kivide mõju

Värvilise kivi pikaajaline vaatlemine annab mõtetele loogilise suuna. Järelikult annab võimaluse õige otsuse vastuvõtmiseks. Kas te pole kunagi mõtisklenud selle üle, miks on eri rahvaste seas eri aegadel olnud väga populaarsed mitmesugused kivikuulid ja -kuulikesed? Mis sundis näiteks vanas Hiinas inimesi nagu üks mees jumalikustama nefriiti ja seda haigele elundile asetama. Sellest võib teile jutustada iga orientalist.

Ameerika teadlaste andmetel võivad erineva pikkusega valguslained, mida kivimid kiirgavad, tekitada kasvajaid või, vastupidi, pidurdada nende arengut. Ravitsejate arvates aga on seitse vikerkaarevärvi seotud keha kudede ja elunditega, samuti nende põhiliste koostisosadega. Põhivärvide lainete vibratsioon võib taastada organismi mitmesuguseid funktsioone.

Gemmoteraapias kasutatakse kristallide ravivärvigamma mõistet, kus igale värvile vastavad teatud kivid ja teatud haiguste liigid.

Näiteks, punane, mis on kehastunud rubiinis, punases granaadis, korallis, punases sardoonüksis, merevaigus ja jaspises, on võimeline ravima viirusnakkusi, parandama vereringet ja südametegevust, kõrvaldama jääknähtusid ja hüpotooniat, parandama nägemist. Kuid punase kivi üledoseerimine võib põhjustada konjuktiviite ja põletikulisi protsesse.

Kollane (merevaik, berüll, tsitriin, hüatsint, sardoonüks, jaspis, heliodoor jm) mõjub hästi närvikurnatuse korral, stimuleerib seedemahlade eritumist, ravib nahahaigusi ja unetust. Ülekülluse korral tekib liigselt sappi, mis koguneb peensoolde.

Sinise (safiir, lasuriit, türkiis, topaas) vastutusel on sisesekretsioonisüsteem, neeruhaigused, glaukoom ja kae, epilepsia, epilepsia ja psüühikahäired, kollatõbi jne. Liialdamine kurnab närvisüsteemi.

Roheline (smaragd, krüsopraas, malahhiit, nefriit, aleksandriit jne.) normaliseerib südametegevust, alandab vererõhku, leevendab peavalusid, ravib lülisambahaigusi, migreeni ja neuralgiat. Liialdamisel tekivad sapikivid.

Te võite ju öelda: "Küll nüüd tuli alkeemiaga välja!" Aga muistsed alkeemikud tegid muuseas oma tarkade kivi otsingute käigus tohutul hulgal keemia- ja farmakoloogiaalaseid avastusi. Ärgem siis unustagem sedagi.

Vaata ka tabelit Tähtkujudele sobivad kivid.