Ka roomlased ehitasid saunu, mis on tänapäeva veekeskuste eelkäijad. Kaunilt kujundatud ja kaunistatud saunades olid aururuumid, kuuma ja külma vee basseinid ning massaazhi- ja aroomiteraapia ruumid. Roomlaste jaoks kujutas saunas veetud päev preventatiivset tervisehooldust.

Rituaalne kümblemine vaimu ja keha puhastamise eesmärgil on aegade algusest peale moodustanud India, kristliku ja Aafrika kultuuride osa. Viimasel ajal on mineraalveeteraapia muutunud populaarseks Saksa, Prantsuse, Itaalia Austria, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari tervisekeskustes. Mineraalvee üheaegsel joomisel ja selles kümblemisel arvatakse olevat tervendav jõud.

Kuidas veeravi mõjub?

Üks veeravi põhialuseid on mõju ja vastumõju. Naha töötlemine mistahes kuumusega sunnib vere nahaalustesse kihtidesse, samas kui külma vee kasutamine viib selle sügavamale naha alla. Sekundaarne ja püsiv efekt on soojus, kuna mõju ja vastumõju seaduse kohaselt peab veri minema tagasi soontesse ja kudedesse, kust ta välja tõrjuti. Kõige paremini toimub see reegel kolme põhilise veeravivanni juures — kuuma, külma ja vahelduva kuuma ja külma juures.

Mis kasu sellest on?

See leevendab lihaspinget, aitab leevendada valu ja jäikust. Duši ja veejoa kasutamine aitab stimuleerida vere- ja lümfiringet. Sooja ja külma vaheldumine stimuleerib immuunsussüsteemi. Jätkuv kasutus aitab oluliselt vähendada külmetushaigustesse ja grippi haigestumist. See tekitab endorfiine ning kogu protsess tekitab üleüldise heaolutunde.

Õige toitumise ja trenniga kombineerituna aitab veeravi vähendada ka kehakaalu.

Mineraalvee- ja soojavannidel on erilised omadused — näiteks sobivad väävlirikkad vannid hästi artriidi ja nahaprobleemide korral, radoonvannid aga avaldavad soodsat mõju reuma ja muude artriidivormide korral.

Veevann aitab ka stimuleerida uriinitootmist ning ravida vedelikupeetust.

Veeteraapia on ka suurepärane vahend stressi raviks. Soojas vannis ligunemine, millele on lisatud aroomiteraapilisi õlisid, alandab kortisooli taset.

Kas veeteraapiat saab teha ka kodus?

Jah, selleks ei ole vaja muud kui dušši ja sooja ning külma vett. Vahelduvaid jalavanne Kneippi meetodil — kuuma ja külma vett vahetades — võib edukalt tema ka kahe ämbriga. Te võite vereringe stimuleerimiseks kasutada ka aiavoolikut.

Üks kõige kasulikumaid teraapiavahendeid, mida igaüks peaks igapäevaselt kasutama, on duši võtmine. Alustage sooja veega, misjärel keerake vähemalt üheks minutiks peale külm vesi. Te tunnete uut energiat ega jää ilmselt kuigi kergesti külmetushaigustesse. Nipp on selles, et külma vett tuleb lasta täiesti soojale kehale, kunagi ei tohiks lasta külma vett külmale kehale.

Naha koorimine

Enne mererohumähiste tegemist on nahka vaja koorida. Õigupoolest peaks igapäevane naha kuivharjamine olema teie hügieeni lahutamatu osa.

Selle protseduuri kõige olulisem tulemus on surnud naharakkudest lahtisaamine.
Vananedes muutub meie peamine nahakiht õhemaks ning õrnemaks, seega on pehme hari eelistatum kui kõva hari, aga koorivad omadused on ka sellel.

Koorimine aitab kehal omandada paremini mähistes ja losjoonides sisalduvaid aineid. Ühtlasi stimuleerib see lümfi- ja vereringet ning noorendab närvilõpmeid. See stimuleerib ka higi- ja rasunäärmeid, taastab naha loomuliku niiskuse ja elastsuse.

Negatiivsete õhuioonide teraapia

Kuidas te tunnete end pärast ergastavat jalutuskäiku mere ääres?
Kas teie energia on taastunud?
Te peaksite tundma atmosfääris leiduvate negatiivsete õhuioonide energiseerivat mõju.

Negatiivsed õhuioonid tekkivad liikuva vee juures. Need tekkivad siis, kui laine on aktiivne või kui te seisate kose või purskkaevu juures või pärast äikesetormi ning koguni duši all magamistoas.

Samas olete te arvatavasti tunnetanud ka õhus leiduvate positiivsete õhuioonide energiseerivat mõju.
Need tekivad vahetult enne äikesetormi või teatud tuule, näiteks mägituule esinemisel.
Sellised tuuled tavaliselt väsitavad ning muudavad inimese kergelt ärrituvaks ja väheproduktiivseks.

Hea võimalus saada igapäevane doos negatiivseid ioone on käia duši all, eelistatavalt pärast trenni, kui teie keha on tõeliselt soe.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et negatiivsed õhuioonid:

  • Kaitsevad stressi eest,
  • leevendavad ärritust ja pinget
  • Leevendavad neuroloogilisi probleeme
  • Toimivad antidepressandina
  • Aitavad tugeva trenni järel taastuda
  • Parandavad mälu, tuju ja sooritust

    Negatiivsete õhuioonide tase on suurem:

  • Mere ääres
  • Mägedes ja koskede või purskkaevude juures
  • Pärast tormi
  • Duši all
  • Seda tekitavad spetsiaalsed aparaadid
  • Märjal rohul paljajalu kõndides

    Positiivsete õhuioonide tase tõuseb:

  • Enne torme
  • Sooja tuulega
  • Kui mulla radioaktiivsuse tase on kõrge
  • Seda tekitavad arvutid, õhukonditsioneer, elektritekid ja kõik elektririistad