Ausalt - ma ei oska vastata ühelegi neist küsimustest nii, et tõde üheselt paika saaks ja lugejal eluolu ning maailmapilt selgepiiriliseks muutuks. Erinevaid uskumisi, arvamusi, vaateid ning lähtepunkte on selleks lihtsalt liiga palju. Niisiis võta alljärgnevat kui minu subjektiivset nägemust ning ära pahaks pane, et lool sedapuhku ka huumori maik manu on. Loo adressaadiks kui huviobjektiks ikka ennekõike biseksuaalsed naised, mitte aga 'paadunud lesbid'.

Et siis kuidas ära tunda teist lesbilist naist.

Enamus taolise küsimusega maha saajaid arvab vaid end üksi sellesinase mure küüsis vaevlevat. Tegelikult on tegemist ühe levinuima lesbilisust puudutava küsimusega. Üheseid reegleid ei ole, aga kui oled tähelepanelik ning mõnda aega selles ringkonnas liikunud, areneb Sul välja suht-koht eksimatu vaist taoliste asjade suhtes… Ameeriklased on sellele isegi nime pannud: gaydar (lühend Gay-radar'ist).

Kui kogemused napid või suisa puuduvad, on esimese hooga ning täiesti tühjalt kohalt muidugi vägagi raske teisi omasuguseid avastada. Üldiselt sõltub väga palju konkreetsest inimesest ning situatsioonist. Mitte ühtegi kindlat reeglit pole, pole mitte midagi, mis annaks 100%'lise kindluse. Lihtsaim ja ohutuim viis on internetist üles otsida mõni lesbilehekülg, kus üldiselt ka jututuba ning kuulutustetulp üleval - nõnda võid kindel olla, et reageerijad tõepoolest samasuguste huvidega on. Kui aga virtuaalmaailma asemel kohe reaalsust eelistad, ei oska muud soovitada, kui et hüva katsetamist!

Bi'naiste eraldamine heteroseksuaalsetest on keerukas… Lesbilised naised - kes on oma seksuaalsusega kohanenud ning eelistustes kindlad - on pisut kergemini eristatavad ning tihtilugu näib neid suisa homoseksuaalne aura ümbritsevat. Kindel on aga see, et 'harjutamiseks' või 'harjumiseks' oleks otstarbekam pisut tagasihoidlikuma kogemustepagasiga inimene leida. Koos on lihtsalt palju hõlpsam maailma avastada ning jäävad ära ka põhjendamatud pelgused või pidev enesekontroll. Niisiis võtame ette bi-naised?

Et asi aga natukenegi konkreetsem oleks, kujutleme ennast mõnda tänapäevasesse poppi ning noortepärasesse HETERObaari (äkki on mõistetega lood segased? Heterod on naised, kes vastassoost ehk meestest huvituvad. Bi'd on naised, kel huvi nii naiste kui meeste vastu. Ning lesbid ehk homoseksuaalsed naised on need, kelle huvi piirdubki ainult omasoolistega).

Esimese harjutusena soovitaksin ette võtta Võitleva Sõna - aga valik on ikkagi Sinu teha. NB! Noku ning muud kultuuriinimeste paigad jäta esialgu heaga mänguruumist välja!

Esimene asi - VÄLIMUS
Traditsiooniks on kujunenud lesbiliste poisipead (kuni ülilühikese, "null"-soenguni) ning meigi- ja ilustustevaba välimus, ka riietusstiil kuulub enamasti androgüünsesse klassi (püksid, kampsun, T-särk). Aksessuaare ning ehteid praktiliselt ei tarvitata. Et edasist lihtsamaks muuta, võiks esimest gruppi vist "loomulikeks lesbideks" nimetada.

Teiseks grupiks on nn. boheemlaslikud lesbid - kui, siis kindlasti efektselt meigitud, omapärastes silmatorkavates rõivastes, iseteadlikud ning oma "kunstipärasusele" rõhuvad. Poisipeadega (sedapuhku žhelee või vahu abil soengusse seatud) võrdselt leidub siin grupis ka lauskiilakaid ning pikajuukselisi. Ühesõnaga - seltskonna kõige efektsemad ning omapärasemad tüübid, kellest suisa õhkub enesekindlust ning iseteadvust.

Kolmas grupp ehk "tavalised naised" on vaatlusel peaaegu tuvastamatu… Vaata ringi - ainus võimalus taolist bi-naist ära tunda tema kaaslaste käitumisest…

Teine asi - OLEK
Oled rahvale pilgu peale visanud ning potentsiaalsed mõttes tärnikesega varustanud?
Kena.
Järgmiseks asu vaatlema nende käitumist, üleüldist olekut, suhtlemismaneere.

"Loomulikud lesbilised" on sedapuhku kõige vähem tõotavam grupp. Nad kaovad massi ning peale sinu ei pööra neile vist keegi tähelepanu… Rahulikud liigutused, sõbralik olek… Tõenäoliselt kostub nende lauast pidevalt summutatud (või summutamata naeru), laual olevad joogiklaasid sisaldamas õlut või mõnda kangemat "mehejooki" (viski!), tuhatoos pidevalt täiendust leidmas… Aegajalt laseb mõni neist oma pilgul hooletult üle uute nägude libiseda… Kui Sul see moment tabada õnnestub, lukusta oma pilk tema silmade liikumise suunda… Kas see libises külmalt ning emotsioonitult üle meeste, jäädes - siiski vaid viivuks - peatuma mõnel naisolevusel? Bingo!

KUIDAS vaadatakse on sama oluline, kui see, KAS vaadatakse. Püüa eristada, kas vaadati naiselikust uudishimust sissekõndija moeteadlikkuse vastu või peitus ses pilgus ka huvi tulija kui isiksuse vastu. Kui pilk eranditult vaid king-püksid-top ringe teeb, on vaataja seltskond ilmselt piisavalt igav, et endale tegevuse otsimiseks huvi mujale suunatakse.

Ta vaatas ennekõike nägu, silmi? Ja teisejärgulisena kõike, mis tuli kaelast allapoole? Nägid pilgus pisikest kelmikat sädet? Võid oma märkmeraamatusse esimese ametliku ristikese tõmmata.

"Huvitavad lesbilised" kas vilistavad tähelepanule või pigem püüdlevad selle poole, igatahes on märkamatuks jäämine viimane asi nende meeltes. Žestikuleeritakse tõenäoliselt hoopis rohkem, sõnad on selgemalt välja hääldatud, hääl poole tooni jagu teistest valjem, ilme väljendusrikkam (ning seejuures kontrollitum)… Kui lauda vaatad, ilutseb boheemlasliku lesbi ees suure tõenäosusega kas veiniklaas või midagi suisa kanget (viski või viin sidruni ja jääga), harvem õlu. Praktiliselt kunagi ei ole sul võimalust boheemlaslikku lesbit kokteiliklaasiga tabada (välja arvatud butafoorsed, suured ning efektsed ise-koostas-retsepti tüüpi tuvastamatud segud). Üldise tõdemusena väidaksin ka, et tõenäoliselt on tegemist aktiivse suitsetajaga.

Lisaks sellele, et ta heal meelel ning marlenedietrichlikul ilmel oma randmeid demonstreerib (sigarett või klaas hooletult näpu vahel), liiguvad tema silmad ruumis hoopis aktiivsemalt ringi… Jälgi tema pilku…

Ta on noor ja väiksema segaseltskonnaga (kellest vähemalt kolmandiku esimesel vaatlusel hetero-kategooriasse paigutasid)? Ta pilk on kassilikult terav, kas pole? Kiirelt ning professionaalselt vaatab ta üle enamiku sisenejatest. Paned tähele, naisi vaatab ta pea varjamatu huviga. Seejuures ei väldi ta mehi, kuid pöörab tähelepanu ennekõike nende silmadele, justkui tuttavaid nägusid otsides? Hmm… jälgi ta silmi, kui vaatlustrajektoorile satub mõni ilusa kehaga naiselik naine (või, vastupidi, androgüünlik, kuid efektne tomboy). Sihikindlalt ning varjamatu huviga libistab "boheemlaslik lesbi" oma pilgu üle ta keha… Ülevalt alla ja taas ülesse…

Kui "boheemlaslik" on aga suuremas segaseltskonnas, on tema terav pilk varjatud uduselt unelevaks… Hooletult ja justkui midagi märkamata jälgib ta rahvast… Samas märgates kõike märkamisväärset, spontaansed kulmukergitused ning kerge naeruvine huvist märku andmas.

Niinimetatud "tavalised naised" jäävad samuti suht tabamatuks… Võibolla märkad nende liigutustes pisut mehelikumaid (džentenmenlike?) jooni, ehk peatub nende pilk naistel suurema huviga kui teistel, võibolla puudutavad nad üksteist tavapärasest pisut rohkem… Joogiklaasid nende laual on kas suisa alkoholivabad või lahja alkoholisisaldusega - džinn toonikuga, siider, veinid, kokteilid, vahel ka õlu…

Mida öelda kokkuvõtteks?
Nagu näed, sai seegi jutt ümmargune ja eimidagiütlev… Pisut meelelahutuslikku lugemist ehk siiski? Kahjuks puuduvad ühesed valemid ning vanad teada-tuntud "homomärgidki" on vajunud unarusse (oled ilmselt kuulnud, meestel kõrvarõngas paremas kõrvas, tagataskust rippuv võtmekimp, naistel sõrmus väikeses sõrmes jms.). Igaks juhuks käiks üle aga tüüpilisemad omadused, mis nii bi- kui lesbinaistel sagedasemalt esinevad. NB!!! Mitte ükski allloetletud omadustest ei määra seksuaalsust, lihtsalt mitme omaduse koosesinemine võib tähendada suuremat tõenäosust, et tegemist on lesbiliste huvidega naisega!

· Poisipea
· Poisilik olek (vaba ja hooletu, prii liigsest murest mulje avaldamise pärast)
· Džentenmenlikud maneerid (suitsule tule andmine, jookide toomine jms…)
· Lihtne riietusstiil (püksid-T-särk-kampsun kombinatsioon suisa poolkohustuslik… )
· Vähene ehete ning aksessuaaride kandmine (harvem ka nendega ilmselge liialdamine)
· Loomulik, meikimata olek (või tagasihoidlik meik. Harva esineb ka vastandit - ülemeikimist…)
· Mitte tüüpnaiselikud huvid (autod, remont, elektroonika, sport jms)
· Ilmne vastumeelsus nipsasjakeste vastu
· Alatine pükste kandmine
· Tätoveeringud
· Sõpruskond koosneb suures osas naistest (ning meessõprade hulgas on enamus homod)
· Ka kõneainena tulevad mehed üliharva ette või kui, siis üldiselt töö kontekstis
· Enamus lesbisid suitsetab (ka sigareid)
· Perekonnast ja/või kallimatest ei räägita
· Üksik kõrvarõngas
· Sõrmus väikeses sõrmes
· Gay-sümbolite kandmine (vikerkaar, yin-yang märk jms)
· Ja veel… ühel kogenud lesbil ei ole pikki küüsi… :)

Ameerikas on selleteemalisi üllitisi (ehk "Kes ja milline on lesbi") ilmunud päris mitmeid, kui huvi on, piilu mõnd US gay-saiti. Siinkohal ei saa aga ei üle ega ümber tõest, et Eestis käivad asjad natuke teistmoodi ja et oma silm on ikka kuningas. Ajapikku tuleb ka vilumus, võime märgata silmale nähtamatut… Oled enam kui teretulnud jagama oma kogemusi, äpradusi ning nõuandeid ses vallas!!! Saada e-mail!