1. Kuidas unetusest jagu saada ja õppida õigel ajal tõusma.

Kui teil puudub tahtejõud režiimi järgida ja võimalus oma organismi tahtmiste järgi elada, püüdke need kaks asja kokku liita. Ärgake äratuskella peale ning minge magama, kui väsinud olete. Mis aga puutub unetusse, siis võiks lisaks seliliheitmisele ja silmade sulgemisele proovida kogu keha lõdvestamist.

2. Kuidas end mürast eraldada ning tähelepanu koondada.

Monotoonne kontoriheli segab vaid õige vähe keskendumist, küll aga segavad seda oluliselt teravad, valjud lühiajalised helid (telefon). Seetõttu seadke oma telefon hääletuks ja tehke kiired kõned varakult ära, alles seejärel pühenduge tööle. Ostke endale kõrvaklapid, et … vaikust kuulata.

Kui märkate, et juba viiendat korda loete üle ühte ja sama lõiku ega suuda kuidagi selle mõtet tabada, andke ajule doping. Kõigest üks tops jogurtit suurendab teie keskendumisvõimet. Piimatoodetes on palju B-grupi vitamiine, mineraalsoolasid ja aminohappeid, millest sünteesitakse ajus tegutsevaid mediaatoreid.

3. Kuidas ületada loomingulist kriisi.

Sageli on inspiratsiooni puudus seotud depressiivse meeleoluga, seetõttu tuleks alustuseks sagedamini naeratada, isegi siis, kui selleks pole objektiivseid põhjuseid. Leidke aega nn sihituks aktiivsuseks, mis on võimeline maandama stressi ning välja tooma loomingulisest kriisist.

Lisaks kasutage ka ajurünnaku meetodit: asetage enda ette paberileht ning kirjutage sinna üles kõik, mis pähe tuleb: igasugused fantaasiad, mis puudutavad äri, loomingut või mida iganes. Fikseerige kõik väikseimadki seosed ja ideed, ilma et arvestaksite nende keerulisust ja realistlikkust.

Igal juhul osutub mõnigi loominguline mõte produktiivseks, ning seda saab juba ellu rakendada.

4. Kuidas õigeks ajaks kohtumisele jõuda.

Kui ärikohtumine on määratud hommikuks, keerake eelmisel õhtul oma äratuskell pool tundi ette ning tehke oma toimetused vastavalt kellale. Need tagavaraks võidetud 30 minutit päästavad teid kindlasti, kui teil on tavaks kodunt viimasel minutil väljuda või üldse hilineda.

Leppides kokku kellaaja suhtes, ärge nimetage täpset aega, vaid määrake intervall. Öelge: „Ärme kohtume kell kaks, vaid kahe ja poole kolme vahel”.

5. Kuidas vähendada tööjõukulu koduses majapidamises.

Kõigepealt tuleb vabaneda perfektsionismist. Kui eelmise sajandi keskpaigas ennustasid futuroloogid, et tehnoloogiad, mis aitavad naistel koduseid töid teha, ei väsita enam neid ning neil on rohkem vaba aega, seda siiski ei juhtunud. Saanud võimaluse kasutada mehaanilisi abimehi, asusid naised koduste töödega tegelema hoopis sagedamini.

Me kiirendame elutempot, et jõuda olmet kergendava järjekordse leiutise kiirusele järele. Vähendage kiirust: ei tasu esiaja innuga sukelduda kodustesse töödesse ning ületada pesupesemise, koristamise ja toiduvalmistamise plaani.

6. Kuidas üle elada ajutist rahakriisi.

Valmistuge selleks varakult. On tõestatud, et iga inimene on ennast ahistamata võimeline kuus 10% sissetulekust kõrvale panema. Nende vahendite abil saate mõne kuu vastu pidada, kui rahamured käes on.

Rahapuuduse ajal loobuge mõtlematutest kulutustest. Sotsioloogide arvestuste kohaselt võib tavalisele kiirtoidule kuluda kuus isegi kuni 1/3 palgast. Ostke toiduained turult või säästuklassi kuuluvatest kauplustest, mitte aga kallitest supermarketitest. Tavapärase toidukorvi sisu on neis niikuinii samasuguse kvaliteediga, hinnad aga oluliselt madalamad.

Lõbutsege. Rahapuudus tekitab paratamatult tunde, et olete ilma jäetud elurõõmudest. Kuid jalutuskäigud pargis või väljasõit metsa seenele ei nõua erilisi kulutusi, samas võivad aga pakkuda hulga meeldivaid mälestusi.

7. Kuidas ämmaga rahumeelselt koos elada.

Suhted ükskõik millise sugulasega (teie emaga, ämmaga, miniaga jne) pole mitte alati ideaalsed. Kui elate eraldi, saab erimeelsused miinimumi viia. Mida aga teha siis, kui peate koos elama?

Jagage korter või maja tsoonideks nii, et igal oleks oma tuba või kas või eraldi nurgake. Tingimata tuleb koputada, kui tahate siseneda võõrale alale, isegi kui see on vaid kapiga eraldatud nurk.

Mitte mingil juhul ärge dikteerige selle omanikule, kuidas ta peab seda sisustama, ning ärge kontrollige, mis seal toimub. Huvide ristumise aladel (köök, vannituba, koridor) võib samuti jaotusi teha (igaühel oma riiul külmikus ja kingakapis, erinevad söögiriistad ja oma seebikarp…).

Seejärel aga asuge tegema üksteisele kingitusi ning külla kutsuma. Parem on elada heade naabrite kui halva perekonnana.

8. Kuidas kriitikasse suhtuda.

Olge enesekriitiline. Kui tunnete, et teile hakatakse etteheiteid tegema asja eest, teile on see aga ebameeldiv, tunnistage ise oma süüd. Nii võtate oponendilt relvad.

Võitke endas soov partnerit (kolleegi, sõbratari) vastuseks tema pretensioonidele solvata või tuletada talle meelde tema möödalaskmisi. Öelge talle: „Ma pean järele mõtlema, seda kõike on ühe korra jaoks liiga palju.”

Rahunege veidi ning hakake mõtteis või kirjalikult filtreerima kriitilisi märkusi. Ühte tulpa kirjutage üles kõik õiglased etteheited (te pole ju patuta), teise aga väljamõeldis. Ja siis, kõik endale korralikult selgeks teinud, võite oma „solvajale” rahulikult vastata.

9. Kuidas lasta armastusel minna.

Romaan on lõppenud, abielu lagunenud. Tema on teie vastu külmaks muutunud, teie aga elate ikka veel kõike seda raskelt üle.

On kindlaks tehtud, et inimese esemeliste mälestuste puudumine aitab temast psühholoogiliselt vabaneda. Tähistage oma romaani lõppemist mööbli ümberpaigutamisega ning kappide revideerimisega, koristades sealt kõik, mis võib tahtmatult endist kallimat meelde tuletada.

Ning kindlasti ärge ehitage oma ekskallimale või endisele mehele oma isiklikus kodus „mälestusmärke”. Pole vaja hoida kapis tema puhtaid, hoolikalt kokkupandud unustatud sviitreid ja särke (igaks juhuks — „aga äkki tuleb tagasi.”) või panna tema pilte seinale. Kuni te kas teadlikult või alateadlikult püüate hoida elamist sellisena, milline see oli „tema ajal”, ei jäta kaotatud armastuse valu teid maha.

Püüdke oma eksi puudusi vaadelda läbi suurendusklaasi. Alguses tekib vastikustunne, selle järel saabub aga kauaigatsetud ükskõiksus.

10. Kuidas hinnata üksindust.

Asendage sõna „üksindus” sõnaga „vabadus”, ning selle mõiste väärtus tõuseb automaatselt. Varem pidite igat oma sammu kallimaga kooskõlastama, ei tohtinud kulutada liigset sentigi ilma mehe teadmata, pidasite oma kohustuseks igas olukorras valmistada õhtusöök tema kojutulekuks.

Nüüdsest (või seni) olete vaba ja saate ise oma raha, aja ja soovidega teha, mida iganes soovite. Koostage nimekiri asjadest, mida võib endale lubada vaid üksik naine.

Näiteks võib ta ööbima jääda sõbratari juurde ning seejuures pole tal vaja kedagi ette hoiatada; ta võib kogu oma kuupalga kulutada SPA-s, võib kolm päeva järjest hommikust õhtuni käia mööda kauplusi, terve kuu aega ei pea süüa tegema ning lõpuks võib kohvikus või kus iganes tutvuda sümpaatse noormehega ning temaga siis hommikuni käsikäes mööda linna jalutada …

Pannud paika sellise plaani, asuge seda punkt punkti haaval realiseerima. Õige pea avastate, et üksiolemisel on suur hulk eeliseid.

11. Kuidas auditooriumi ees rahulikuks jääda.

Kui olete kartlik ja häbelik ega saa ilma närveerimata läbi, läheb teil tunduvalt kergemaks, kui tunnistate endale selle probleemi olemasolu. Sellest tulebki esinema asudes alustada: „Ma närveerin täna hirmsasti…” ning alles siis hakake peale oma sõnavõtuga.

Pärast sellist sissejuhatust vähenevad kuulajate pretensioonid teie suhtes järsult (mõned hakkavad teie vastu lausa sümpaatiat tundma), teie aga tunnete end hulga enesekindlamalt.

Kõnet pidades viidake autoriteetsetele allikatele. Kui inimene kedagi tsiteerib või arendab võõraid ideid, võtab publik teda palju heatahtlikumalt vastu.

Valige saalis välja kõige sümpaatsem nägu ning rääkige talle, vaadates talle seejuures otse silma. Kujutlege, et too on teie parim sõber ning mitte kedagi teist saalis polegi. See positiivne visuaalne kontakt säilitab teie enesekindluse ega lase mõtetel laiali valguda.

12. Kuidas puhkama õppida.

Õppige oma tööd kolleegidele üle andma. „Kui ma puhkusele lähen, jääb töö seisma ning kogu projekt läheb aia taha,” mõtleb suur osa töösõltlasi. Tegelikult pole olemas asendamatuid töötajaid.

Lihtsalt on tarvis õigesti ja varakult välja valida inimene, kellele saab ajutiselt üle anda osa oma kohustustest, seejuures suruge alla soovimatus tunnistada, et on teisigi, kes oskavad tööd teha.

Valige aktiivne puhkus — nii ei teki teil tunnet, et kaotate asjata aega ning jääte elust eemale. Puhkepäevadeks sõitke kindlasti kodunt minema. Mida kaugem koht, seda parem.

Peamine, et „juhuslikult” ei satuks arvuti lähedale, muidu tekib otsekohe tahtmine istuda ja „veidi” tööd teha. Ideaalne oleks välja lülitada kõik sidevahendid, et vältida tööalaseid kõnesid.

13. Kuidas tülidega toime tulla.

Kummaline küll, kuid selleks, et leppida, tuleb lõplikult tülli minna, välja ütelda kõik, mis närvidele käib ning üksipulgi välja selgitada „vastase” positsioonid.

Ärge võtke tõsiselt kõiki sõnu, mis partner on vihahoos öelnud. Parem vabandage selle pärast, mida te ise ütlesite, ja küllap siis kuulete ka vastuseks vabandussõnu.

Iga tüli finaalis (samal või järgmisel päeval) tuletage partnerile veel kord meelde, et te pole võistlejad ning püüate muuta teie ühist maailma mõlemale mugavamaks. Te ei kavatse tema „universumit” ümber teha, soovite seda vaid tundma õppida ning enda omaga ühendada.

14. Kuidas võtta end sellisena, nagu te olete.

Mängige endaga mängu nimega „Selle eest…”. Näiteks: „Ma olen paksuke, selle eest on mul prink pepu. Mul on väikesed silmad, selle eest aga pikad ripsmed…”

Pidev psühholoogiline puuduste asendamine väärtustega mõjutab tahtmatult teie enesehinnangut. Ei tasu rääkida oma puudustest kallima juuresolekul, isegi kui ootate temalt toetust ja faktide kummutamist.

Mehed ei süüvi alati asjade sisusse ning usuvad meelsasti seda, mis neile räägitakse. Ärge rõhutage oma puudusi, ning pooli neist partner ei märkagi.

Koostage üksikasjalik loetelu oma „miinustest”, seejärel jagage need kahte veergu. Esimesse pange need, mida saab kohendada või on võimalik kosmeetika, riietuse ja muu seesugusega peita. Teise aga need, mida ei ole võimalik parandada ega ka maskeerida.

Kui märkate, et parandamatuid probleeme on vähem, siis mõistate, et võite rahumeeli täiesti õnnelik olla.

15. Kuidas lapse kapriisidele mitte järele anda.

Juba päris alguses täitke vaid neid lapse nõudmisi, mis on põhjendatud. Mudilast võib tema kapriisidest eemale juhtida millegagi, mis talle huvi pakub, vanemas eas tuleb argumenteeritud keeldumine siduda rangete keeldude ja piirangute taktikaga.

„Sinu tänase pealelõunase karjumise pärast keelan sul õhtul televiisorit vaadata,” ütlete teie ning jääte kindlalt oma seisukoha juurde.

Väike saladus: kui laps jonnib, ärge vaadake talle silma. Visuaalse kontakti puudumine vähendab lapse mõju teile ning teil on lihtsam oma nõudmiste juurde jääda.

Ärge unustage, et te ei võitle lapse vastu, vaid tema eest. Nii õpetate teda endaga toime tulema ning võõrutate mõttest, et talle on kõik lubatud.

Muide, ärge unustage last kiitmast täpselt täidetud ülesannete eest. Stiimul komplimentide ja kiituste näol mõjub paremini kui pealesunnitud karistused ja keelud. Laps peab avastama, et on kasulikum käituda adekvaatselt, ilma kapriisideta, ning siis muudab ta vabatahtlikult oma käitumist.

Biorütmide tundmine aitab õigesti tundide kaupa oma tööd jaotada. Ööpäeva jooksul erineb inimese töövõime oluliselt.

8.00 — 9.00 Energialanguse periood. Tähelepanuvõime on tunduvalt alanenud.

10.00 Kehatemperatuur ulatub maksimumini. Suurepäraselt funktsioneerib lühiajaline mälu. Sobiv aeg tähelepanu ja taipu nõudvate tööde tegemiseks.

11.00 Töö- ning tähelepanuvõime kõrgaeg. Sellel perioodil on raske eksida arvutamises ning teha loogikavigu.

12.00 Aju verevarustus on aeglustunud — on aeg einet võtta.

13.00 Tööjõudlus ja tähelepanuvõime on 20% ööpäeva keskmisest tasemest allpool.

14.00 Märgatav väsimus, probleemid keskendumisega — vaja lõunale minna.

15.00 Töövõime uus tõus, tähelepanu on teravnenud.

17.00 Elujõu ja loomingulisuse tõus.

19.00 Pulss on aeglustunud, vererõhk alanenud, kesknärvisüsteem reageerib tundlikult stressile, probleemid tähelepanuvõimega.

22.00 Töövõime langus.

01.00 „Lõokestele” — sügav uni, „öökullidele” — loomingulisuse ja jõu ennenägematu tulv.