Miks naised veel maailma ei valitse?

Ragne Pekarev: See on muidugi Su oma valik, kas tahad valitseda või mitte. Ju siis pole olnud veel sellist tahtmist. Pealegi, valitsemine on suur kohustus, naistel on niigi käed-jalad igasugu “asju” täis. Nagunii keerleb pool maailma ümber naiste, las see teine pool siis olla, pea-asi, et südametunnistus ära ei määrduks.

Miks on eestlannad endiselt võrdlemisi tagasihoidlikud ja madala enesehinnanguga? Mida teha, et see muutuks?

Maarja Jakobson: Ma arvan, et eestlannad on oma enesehinnagus kuskil kahe vahepeal, suurem osa meist pole nii enesekindlad kui samaealised lääne
heaoluühiskondade naised, samas oleme ilmselt teistsugused võrreldes ida poole jäävate traditsioonilisemate ühiskondadega.
Kõik muutub pidevalt, raske on midagi jõuga muuta, tundub mulle. Meil võiks rahvana üldse olla rohkem eneseusku ja — väärikust, see pole ainult naiste teema. Kui naised on väärikad ja rahulikud oma olemises, on seda ka järgneva põlvkonna lapsed.

Kas naiselikkus on tugevus või nõrkus?

Katrin Pärn: Kuna naiselikkus ei ole mingi üheselt mõistetav omadus või täpsemalt öeldes: ei ole minu meelest üldse mingi eraldiseisev omadus, vaid pigem subjektiivne seisundite kogum, siis on sellele küsimusele väga raske vastata — ei saa ju vastata küsimusele: kas naine olla on tugevus või nõrkus? Tugev naine on tugev ja nõrk naine on nõrk. Ja isegi see on suhteline :)

Sest igasse asja, vormi või omadusse on mõlemad kategooriad sisse kirjutatud. No võtame näiteks pikkus — kui on vaja ennast peita madalate asjade taha, siis on pikkus nõrkus, aga kui kapi otsast on vaja midagi kätte saada, siis on tugevus.

Kuidas naisena meeste maailmas hakkama saada?

Maria Soomets: Minu meelest on see naljakas küsimus. Näen enda ümber hulgaliselt naisi, kes meeste maailmas suurepäraselt hakkama saavad. Eks mõnel on see kaasasündinud vaist, teised peavad õppima kogemustest. Õppima, õppima, õppima. Märkama, jälgima ja järeldama. Need kaks maailma — naiste ja meeste omad — on oma keerulisuses siiksi küllalt läbipaistvad ja etteaimatavad. Nii et kasutage vaistu, julgust, ja suurt armastust sellle keeruka inimtüübi vastu, kel nimeks mees.

Augustis mängitakse kümnel korral Tartus Raadi vanal lennuväljal Ivar Põllu uuslavastust „Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum”. Vaata lisaks: http://www.erm.ee/et/kylasta/Raadi/suvelavastus