Uuringus küsitleti inimesi, et mis nad arvavad, millal oleks õige aeg hakata pensionipõlveks raha säästma. Pooltele uurimuses osalejatele öeldi, palju neil pensionipõlveni aega on aastates ja pooltele päevades. Näiteks kui kahel inimesel oli pensionini jäänud 18 aastat, siis ühele öeldigi, et 18 aastat, aga teisele öeldi, et 6570 päeva, mis ongi 18 aaastat päevades.

Need inimesed, kes said teada täpse päevade arvu, kui palju neil veel pensionini aega on, plaanisid säästmist alustada neli korda varem kui need, kes arvestasid pensionipõlveni jäänud aega aastates.

Uurimuse juht Daphna Oyserman selgitab, et see on nii sellepärast, et päevade lugemine — olgu neid päevi siis kasvõi tuhandeid — tekitab tunde, et tulevik on lähemal, et see on lausa käegakatsutav.

Kuigi konkreetne uurimus keskendus raha säästmisele, saab seda tehnikat rakendada igasse valdkonda, selgitab Oyserman. Näiteks kui sa tahad oma järgmiseks puhkuseks rannavormi saada, siis on lihtne mõelda, et oh, sinna on ju veel nii palju aega ja lükata trenniminekut ja dieeti lõputult edasi. Aga kui sa arvestad välja, et puhkuseni on näiteks 154 päeva, tundub, et aega praktiliselt polegi ja sa leiad motivatsiooni kohe trenni tegema hakata.

Nii et järgmine kord, kui sa tulevikuplaane teed, arvesta tähtaegu, mis ajaks miski tehtud peab saama, päevades, õpetab Oyserman. Nii suureneb hüppeliselt tõenäosus, et sa oma eesmärgid tähtaegadeks täidetud saad.

Allikas: Prevention