Viha, kurbus, süütunne, hirm, murelikkus — pärast negatiivsete emotsioonide kogemist tunned end jõuetu ja tahtetuna. Enam veel, ka positiivseks peetavad emotsioonid nagu näiteks eufooriline rõõmustamine, haaravad tükikese meie elujõust ja energiast ning lammutavad immuunsüsteemi. See omakorda annab vaba voli haiguste tulekule.

Mõisted energia ja informatsioon kannavad Mariuse kõnepruugis hoopis teist tähendust, kui me tavakeeles harjunud oleme. Iga kehaosa kannab endas informatsiooni oma ülesannete ja olemuse kohta, infovoo liikumine ongi energia. „Infovoog on justkui hoovus meres, mida sa otseselt ei näe, kuid tunnetad ja tead, et see on olemas. Meie kehas on energiakanalid, kus see info liigub ja mis ühendavad energiakeskuseid, mis on justkui akumulaatorid. Füüsilises plaanis on süda ning veresoonkond, energeetilises plaanis energiakanalid ja -keskused,” selgitas Marius. Täpselt samamoodi nagu kolesterool ahendab veresooneseinu, võivad eri põhjustel aheneda energiakanalid. Sel juhul ei saa teatud kehaosad normaalseks toimimiseks enam kogu vajalikku infot kätte ning võivadki tekkida emotsionaalsed häired ja haiguslikud seisundid.
Energia liikumist tasakaalustavad harjutused
1. Pane pikali asendis keeleots suulakke ja liiguta vaevaaimatavalt ja aeglaselt suuri varbaid. Tee seda umbes pool tundi. See lõdvestab organismi ja annab mõnusa enesetunde.

2. Istu mugavalt. Aseta peopesad rinna kõrgusel vastakuti paarisentimeetrise vahega, sõrmed suunatud üles, nagu palveasendis. Hoia, kuni pihkude vahele tekib nn energiajoon, magnet — tuntav soojustunne või surin. Seejärel hakka käsi teineteisest aeglaselt eemaldama ja kokku suruma (justkui venitaks kummipaela või mängiks karmoškat) — algul väike vahemaa, siis suurem.

3. Aseta vasak käsi rinnale ja oota, kuni selle alt läheb soojaks ja tekib energiaring. Hoia kätt rinnal ja asetada see keha esiküljel allapoole energiakeskustele. See on iseenda tervendamine kätega, sest nii saad ise oma energiakanaleid avada.

Probleemid, millega Mariuse juurde tullakse, kõiguvad seinast seina, näiteks on ta aidanud ka vähihaigeid. Peamise hädana nimetab ta aga närvilisust ja emotsioone. „Inimene n-ö keeb üle ja ongi haigustele avatud, näiteks põhjustab viha põletikulisi protsesse kehas. Sa võid muidu hea inimene olla, aga su vihaenergia ei kao kusagile, kui sa näiteks kolm aastat tagasi vihastasid tõsiselt kellegi peale. Inimesed peaksid mõistma, et nende emotsioonid ei mõju niivõrd teisele inimesele, vaid kõik, mis teed, teed iseendale. Igasugune emotsioon on koormus kehale,” räägib ta.

Rohkem ego

Sellest, et liigne emotsionaalsus on hakanud inimese immuunsüsteemi nõrgestama, annavad märku närvilisus, jõuetus ja tunne, et aeg läheb kiireks. „Alalõpmata on inimesel kiire. Aga tegelikult jõuab alati. Isegi kui on palju tegemisi, tuleb ikkagi endale öelda, et mul on aega küll. Sa pead rahulikuks jääma — nii oled palju tervem, närvid on korras, elu on palju ilusam ja rahulikum,” õpetab Marius ja lisab, et inimene peaks iseenda suhtes egoistlikum olema: elama ja keskenduma rohkem iseendale. „See ei tähenda, et teised tuleks ära unustada. Tuleb lihtsalt iseendaks jääda ja mitte panna tähele seda, mida teine inimene sinust ja sinu tegemistest arvab. Nende ütlemiste-arvamustega näitab see inimene iseennast — enamasti on tal endal midagi viga ja ta vajab abi,” selgitab Marius. „Emotsioonide virr-varr muudab inimese närviliseks ning see võib viia ka skisofreenia ja kasvajate tekkeni.

Raviseansil töötab Marius energiatega, mis mõjutavad inimese tervist, seisundit, elukvaliteeti. „Piltlikult öeldes saan ma universumist infot, võtan inimeselt tema probleemi, saadan kõiksusesse tagasi ja panen tõkked peale, et probleem tagasi ei tuleks. Inimesel tuleb ka ise ennast kaitsta. Kui oled nõrk, purjus või mõnuaine mõju all, on su energiakeha nõrk ja hädadele-haigustele avatud,” hoiatab Marius.

Seanss algab reeglina vestlusega, aga kui inimene ei taha või ei oska oma probleemidest rääkida, pole see vajalik, kuna Marius näeb need niigi juba lävel ära. „Avan inimese energiakanalid, et energia pääseks liikuma kogu kehas, ka haiges kohas. Haigust võib nimetada energiablokaadiks, mis väljendub näiteks valuna,” ütleb ta. Ravi toimub enamasti puudutuste kaudu, aga võimalik on energiakanaleid puhastada ka kätt vaid keha kohal hoides ja isegi pilguga. Võin seda viimast kinnitada: viisime Mariusega läbi väikese energeetilise katse ja tema pilgu mõju oli tõesti tuntav. Inimene ise ei pea midagi tegema, ainult lõdvestuma ja mõtted vabana hoidma.


Mis on rakumälu?

Mariuse sõnutsi puhastab ta organismi rakutasandil, et haigus korduma ei hakkaks. Ta kasutab sellest rääkides sellist sõna nagu rakumälu: „Rakud mäletavad, mis haigustega inimene kokku puutunud on ja see info talletub organismis. See tähendab, et inimene võib end küll tablettidega terveks ravida, aga kunagi haigus ikkagi kordub, kuna seda mäletavad vigased rakud jäävad.”

Ravi mõju, ja see kehtib kõikide ravitsejate puhul, jääb lühiajaliseks, kui inimene end taas hävitama asub, olgu siis liigsete emotsioonide või alkoholiga. Enda aitamiseks on päris palju lihtsaid viise ja see ei eelda mingeid erilisi võimeid. Marius kinnitab, et tasakaalustav mediteerimine kõigile ei sobigi, aga sama mõjusad on saun, spaa ja ujumine, mere ääres kõndimine. Ta soovitab ka metsas jalutamas käia ja puudelt energiat ammutada. „Eestis on tammepuu energeetiliselt üks tugevamaid. Seisa 15 minutit seljaga vastu puutüve ja sa tunned, kuidas looduslik energia sinusse tuleb ja meeli lõõgastab,” õpetab ta. „Selleks ei ole vaja mingisugust usku. Ka minusse ei ole vaja uskuda. Energia liike on palju ja on igaühe enda valik, kuhu ja kelle poole ta pöördub. Kui mulle öeldakse, et keegi teine sai paremini hakkama kui mina, siis mul on selle üle hea meel.”

Ometi on inimestel tema sõnul päris raske otsustada, kelle poole pöörduda, sest tervendamisest on saanud äri ja paljud teevadki seda vaid raha pärast. Marius oma nn teenuste eest hinnakirja välja töötanud ei ole. „Inimene annab tasu niipalju, kui tal võimalik on ja abita pole keegi jäänud,” märgib ta.

Mis juhtub, kui energiakanalid sulguvad?

Inimese 12 energiakanalit ehk kehameridiaani moodustavad ühtse energia ringtee ja igaüks neist on seotud mõne elutähtsa organiga. Mida rohkem stressi, seda enam sulguvad energiakanalid. Inimene tunneb ennast pidevalt väsinuna, kurnatuna, uued ettevõtmised hirmutavad, võib ajada kergelt iiveldama jne.

*Kopsude ja jämesoole meridiaanide ummistumisel tekivad kurbus, nostalgia, melanhoolia. Need kulgevad piki käsivarsi ja on seotud lagundamise ja eritusega.

*Maksa ja sapipõie meridiaanid kulgevad mööda kehakülgi kõhupiirkonda ja jalgu. Ummistumisel tekivad viha ja ägedus.

*Neerude ja kusepõie meridiaanide ummistumisel tekib hirm. Need meridiaanid kulgevad piki jalgu, keha esikülgi ja selga. Seotud kehavedelike ja sisesekretsiooniga, samuti kõrvade ja suguelunditega.

*Südame ja peensoole meridiaanide ummistumisel tekivad murelikkus, hingepiin, vaevatus. Kulgevad käsivartel, suubuvad väikesesse sõrme. Seotud elundite regulatsiooni ja kontrolliga, enesekontrolliga.

*Südamepauna ja kolmiksoojendi meridiaanide ummistumisel tekivad liigne erutatus, ülemäärane lõbusus, kulgevad käsivartel, rindkerel, peas. Seotud vereringe stimulatsiooni ja kaitsega.

*Mao ja põrna meridiaanide ummistumisel tekivad liigne skepsis ja kriitilisus, kinnismõtted, kaob suuremeelsus. Kulgevad mööda rindkeret ja jalgade esikülgi, seotud seedimisega.