1. Ära kunagi telli vett jää ja sidruniga

Sidrunid on restoraniköögis ühed räpasemad asjad. Kokad ja teenindajad ei pane tavaliselt kindaid kätte, et neid lõigata ja me ei tea iial, kui tihti sidrunitega kokku puutuvad inimesed tegelikult oma muude räpaste toimingute vahel (nt laudade koristamine, tualetis käimine) käsi pesevad. Samuti ei tea me, millisel pinnal neid hoitakse või lõigatakse. Vee sisse minevaid sidruneid ei koorita ega kuumtöödelda, järelikult lähevad kõik pisikud, mis sidruni koore peale satuvad, otse sinu joogivee sisse.

Teiseks — kui restoranis käib palju rahvast, ei jõuta joogikannusid nii tihti pesta kui vaja oleks ning eelmiste külaliste bakterid jõuavad ka sinuni.

Samuti kujutab endast ohtu vee sisse pandav jää. Seda seetõttu, et paljud arvavad, et jäärestid on pidevalt külmikus, kus bakterid elada ei saa ja järelikult pole neid vaja tihti pesta. Tegelikult on katsed näidanud, et restoranides kasutatavas jääs on rohkem baktereid kui tualetipotis.

Eelista võimalusel puhast kraanivett või veel parem — pudelivett.

2. Menüü

Menüüd näpivad kõik külalised ja muidugi ka teenindajad. Kõige usaldusväärsemad ja bakterivabamad on plastikust või vinüülkattega menüüd, mida on kõige kergem puhastada ja mille pealt paistavad kõik plekid kohe välja. Kõige keerulisem on puhastada velvetkattega menüüsid. Lihtsaim on muidugi paberist menüüdega — kui need on plekilised, räpased ja katkised, lahku restoranist otsekohe! Kui nad ei suuda isegi menüüde eest hoolt kanda, mis siis veel köögis toimub?!

3. Teenindaja

Kas teenindaja riided on puhtad? Aga küünealused? Küüned, mis on pikemad kui 3mm on juba ohtlikud, sest sinna alla koguneb märkimisväärselt rohkem mustust. Eriti ettevaatlik peaksid olema kunstküüntega teenindajate suhtes, kelle küünealune olukord on tõenäoliselt jäle ja pealegi võivad küüned iga hetk toidu sisse kukkuda.

Kui teenindajatel on lubatud ehteid kanda, on ka see ohumärk, sest siis võid oma supi seest leida kõrva- või ninarõngaid või märkad, kuidas teenindaja kaelakee su prae seest läbi käib.

Tõuse püsti ja lahku KOHE, kui märkad, et teenindaja läheb tualetti ja ei võta oma põlle eest ära. Kujutle, milline bakterimeri temaga tualetist kööki kaasa läheb…

4. Raha

Kiirsöögikohtades pead jälgima, kuidas teenindajad rahaga ümber käivad. Sularaha on kõige räpasem asi üldse, sest seda ei pesta ega desinfitseerita iial ja sellega puutuvad kokku sajad ja tuhanded pesemata käed. Kui teenindaja võtab sinult sularaha vastu ja läheb siis kohe sulle võileiba või salatit valmistama, jookse nii kiiresti kui jalad võtavad. Iga hügieenist lugupidav teenindaja võtab sularaha ja peseb seejärel hoolikalt käed või paneb ühekordsed kindad kätte, enne kui toidu juurde suundub.