Vahemeri

Eelised

- On võimalik valida hea teenindusega igat liiki puhkus.
- Vahemerd peetakse üheks puhtaimaks mereks maailmas.
- Tõeline paradiis gurmaanidele, kõik mereannid – austritest kuni krevettideni.
- Rikas ja huvitav ajalooline minevik.

Marsruudi valik

Nendel, kes soovivad end ravida või muuta kaunimaks oma välimust, tuleks valida Tuneesia. Seal ootab rikkalik valik mitmesuguseid raviprotseduure, näiteks mere- ja mudavannid. Selliste protseduuride efekti võib võrrelda nädalase range dieediga. Tuneesias on avarad võimalused aktiivseks tegutsemiseks ka neile, kes puhkuselgi ei suuda ilma spordita olla – võimlemissaalid, tenniseväljakud, golfiväljad, purjesport, meremootorrattad, katamaraanid, ratsutamine ja allveesport.

Türgi kliima ja loodus meenutavad mingil määral Mustamereäärset rannikut, siin on vaid veidi palavam, õhk aga kuivem. Türgi on gurmaanide ning tervisliku toidu eelistajate tõeline paradiis. Mereäärsetes linnades kantakse kala ning teisi mereande – homaare, languste, krevette – lauale piiramatus koguses. Võib endale iga päev “kalapäeva” lubada. Pärast rikkalikku lõunasööki võiks maiustada puuviljadega, mis alles äsja okstelt korjatud. Türgis kasvatatavate puu- ja köögiviljade rikkalikku valikut ei suuda isegi kirjeldada. Kindlasti peaks külastama kuulsaid türgi saunasid, ning laskma end hellitada originaalses esituses türgi massaazhiga.

Prantsusmaa Cote d'Azur on tõeline euroopalik kuurort. Suvel ei ole siin roiutavat kuumust, kuigi päike peitub üpris harva pilvede taha. Loomulikult esineb siin ka vihmahoogusid, kuid need vaid “lahjendavad” palavust. Kerge meretuul ei lase õhul ülearu kuumeneda, seega võib kuumarabandust kartmata jalutada tänavail päevad läbi.

Mida peab silmas pidama

Kui on kavas külastada kivist randa, siis olgu kaasas ka kaitsvad jalanõud, et mitte jalgu vigastada ning nakkust saada.

Tasub meeles pidada, et tänavakraanist tulev vesi pole eriti kõlblik janu kustutamiseks. Kuigi veepudel on üpris kallis, tuleb nõustuda tõsiasjaga, et tervis on veelgi kallim.

Ekskursioonidel iidsetesse linnadesse või turulkäikude ajal peaks püüdma austada kohalikke tavasid ning reegleid – ei tohi pildistada musta riietatud inimesi ilma nende loata, pole tarvis hõigelda ega endale tähelepanu tõmmata. Pudelist õlle joomist Türgi ja Tuneesia tänavatel peetakse halvaks tooniks, samuti pole hea ringi liikuda liiga lühikestes pükstes või väga avatud toppides. Turul tuleb karta vargapoisse.

Egeuse meri

Eelised

- Tõeline vahemereline kliima, mitte ainult meeldiv, vaid ka tervislik tänu oma kuivusele.
- Ajalooliste vaatamisväärsuste rohkus kindlustab hulgaliselt uusi muljeid.
- Kuurordid pole siin inimrohked ning sobivad vaikust ja eraldatust eelistavatele puhkajatele.

Marsruudi valik

Kreeka sobib kindlasti perepuhkuseks, samuti on see ideaalne koht romantiliseks pulmareisiks. Attica väikesed istandused on tihedalt kaetud viinamarjade, puuviljaaedade ning kõikjal kasvavate oliivipuudega. Siin on turisti jaoks suurepärased võimalused puhkamiseks – puhas meri, hästi sisse seatud rannad ning kaasaegsed võõrastemajad.

Küklaadid – 56-st suuremast ja väiksemast saarest koosnev grupp, asukohaga Egeuse mere lõunaosas - on tuntud oma maaliliste maastike ning paljusid vaatamisväärsusi omavate väikeste linnakeste ja külakestega.

Kreeta kliimat loetakse õigusega üheks kõige pehmemaks ja tervislikumaks kogu Euroopas.

Mida peab silmas pidama

Kreekas valitseb tõeline söögikultus, ning peale standardsete euroopalike baaride ja restoranide on seal terve võrgustik rahvusrestorane-taverne.

Gurmaanid peaksid olema ettevaatlikumad ning andma endale aru, mida nad degusteerivad. Kindlasti tuleks proovida kreeka kohvi: seda valmistatakse kõrgetes nõudes ning serveeritakse koos külma veega. Kohv on siia toodud Türgist, kuid paluda “türgi kohvi” tähendab rängalt eksida. Kelneri näole tardub silmapilkselt külma arusaamatuse ilme.

Punane meri

Eelised

- Piki rannaäärseid hotelle lookleb tõeline korallibarjäär. Allveeujujad ei leiaks paremat kohta.
- Puu- ja köögiviljade hinnad on lausa naeruväärsed, valik aga vapustav. Tomatid, maasikad, viinamarjad, virsikud, pähklid, apelsinid ning teised aafrika looduse annid lausa kutsuvad. Kuid ka siin osake piiri pidada.

Marsruudi valik

Egiptuse kliima ei sobi mitte igaühele. Näiteks on Ülem-Egiptuses suvi kuum ja kuiv, Deltas aga piisavalt niiske. Hurghadas võib suvise kuumuse suhteliselt kergesti üle elada pideva merebriisi tõttu, sealsetel liivarandadel ei katke turistide vool ei suvel ega talvel. Sharm el Sheik on aga euroopalik ning kallim linn kui Hurghada. Kogu selle linna infrastruktuur on otseselt üles ehitatud eurooplaste vajaduste tarvis. Koloriitne idamaa turg siin küll puudub, kuid kõik kauplustes müüdavad suveniirid on Egiptuse jaoks tüüpilised – papüürus, kuld- ja hõbeehted, kvaliteetsed aroomiõlid. 50 päeva jooksul - märtsi ja mai keskpaiga vahel - esinevad siin liivatormid.

Mida peab silmas pidama

Punase mere vesi on küllastunud soolaga, õhk on kuiv ning isegi kõige väiksema tuulega kuivab nahk ja ka silma limaskest, juuksed muutuvad hapraks. Seetõttu tuleb tingimata kaasa võtta mitte ainult päikesekaitsekreem, vaid ka filtriga geel juustele, kaitsekreem näo jaoks, silmatilgad või kunstpisarate preparaat.

Peab ka arvestama sellega, et kraanivesi ei kõlba suures osas joogiks, seetõttu tuleb joogivett osta.

Aadria meri

Eelised

- Üks kaunimaid ja puhtamaid meresid maailmas. - Adriaatika rannad on põhiliselt laugjad, supelrannad - liivased. - Just siin asub tohutu suur balneoloogiline keskus (balneoloogia – õpetus mineraalvete ja ravimuda (ravi)omadustest ja toimest ning kümblusravist) – üks parimaid maailmas.

Marsruudi valik

Hea on puhata Veneetsia ümbruses või sellest lõuna pool - Rimini ja Ravenna rajoonis. Kõige prestiizhikamaks kuurortide seas loetakse Lido di Ezolot, kuna see linnake asub vaid 35 km kaugusel Veneetsiast ning seda peetakse Veneetsia Rivieraks. Veneetsiasse on sealt vaid tunni tee, kusjuures suuremalt jaolt reisitakse kaatriga mööda Veneetsia laguuni, mis annab reisile eriliselt romantilise värvingu. Lignano on suurepärane koht lastega puhkamiseks. Seal, laiadel pargialadel, paiknevad hotellid ning Itaalia parimad lastelaagrid.

Rimini ja Ravenna kuurorte peetakse õigustatult taskukohasteks ning mugavateks. Siin on palju spordirajatisi, mõned aquapargid, ning kogu sesooni vältel korraldatakse kontserte, festivale ning etendusi.

Mida silmas pidada

Äsja kuurorti jõudnult ei tohi alla anda ahvatlusele ainult ujuda ja ujuda. Esimestel päevadel soovitatakse supelda üks, kõige rohkem kaks korda päevas. Selleks et organism jõuaks end vastavasse rütmi viia, peab supluste vahe olema 3-4 tundi.

Jõudnud randa ning lahti riietunud, ei maksa otsekohe lainete embusesse viskuda. Enne tuleks veidi jahtuda, eriti kui ollakse higine. 10-15 minutit võiks varjus lebada, seejärel alles supelda nii nagu süda kutsub.

Aadria meri on vahel küllalt jahe, seetõttu ei peaks ujuma “kananaha” tekkimiseni: nii tekib organismi ülejahenemise oht. See aga omakorda võib esile kutsuda külmetuse, isegi sooja ilmaga, ning soodustada liigese-, bronhi- ja neeruhaiguste ägenemist. Niipea kui on tunda külma, tuleb kohe veest välja tulla, teha mõned füüsilised harjutused ning hõõruda end rätikuga korralikult kuivaks.

Surnumeri

Eelised

- Surnumere rannik asetseb 395 meetrit allpool maailmamere taset, see on Maa kõige madalam koht, ning selle mere vesi on tõeline ravitoimeliste mineraalainete hoidla.
- Surnumere äärde võib sõita igal aastaajal. Seal on igavene suvi – 330 päikeselist päeva aastas.
- Kuum kõrbeline kliima kindlustab intensiivse aurustumise, loob kõrge hapniku- ja bromiidide sisalduse mereäärses õhus. See lõdvestab organismi ning parandab enesetunnet.
- Surnumere vesi on nii soolane, et hoiab inimest ise vee peal, isegi siis, kui too ujuda ei oska.

Marsruudi valik

Surnumere kuurortides puhkamine on suurel määral kasulik inimestele, kes põevad nahahaigusi, aga ka liigesehaiguste puhul, kaasa arvatud artriit, reuma ning sporditraumade tagajärjed. Mineraalirikas merevesi, kuumaveeallikad ning mudaprotseduurid muudavad naha pehmeks ja siledaks, vabastavad tselluliidist ning liigsest kaalust. Piki mererannikut asetsevad mineraalveeallikatega kuurordid, mis kuuluvad teeninduse erinevatesse klassidesse. Ühtlasi on siin oma harud laiali ajanud terve kosmeetikatööstus. Mida siin vaid poleks – vannisoolad, näomaskid, seebid, kreemid, emulsioonid.

Nahahaigusi ravitakse põhiliselt otseste päikesekiirte toimet doseerides. Kui täita õigesti kliimateraapia keskuse nõuandeid, siis puhastub nahk juba kümne päevaga pärast päikese käes viibimist, kusjuures see puhas tunne säilib veel pikka aega pärast koju tagasi pöördumist. Liigesehaigustega inimestele toob kergendust Surnumere kuivas kliimas viibimine. Haiguse sümptomid nõrgenevad ka ujumisel, sest “kaalutuse seisund” vähendab koormust liigestele.

Mida peab silmas pidama

On kindlaks tehtud, et ultraviolettkiirguse kahjulikku toimet vähendab siin paksem atmosfäärikiht ning auru vahekiht õhus, mis täidavad koos omalaadse filtri osa. Kõik see võimaldab põletust kartmata viibida pikka aega päikese tervendavate kiirte käes. Nii et tavalisi päikesekaitsevahendeid ei pruugi siin vajagi minna. Kuid pärast “suhtlemist” sooladega üleküllastatud mereveega tuleb nahk nagu kord ja kohus puhastada ning katta niisutava kreemiga.