Õigel muusikal õiges hetkes on alati tervendav mõju. Kusjuures, see ei pea olema alati rõõmus muusika. Ka melanhoolsemad lood võivad väga teraapiliselt mõjuda.

Kui mõni kurb laul sind nutma ajab, siis ära lõpeta kuulamist, vaid kuula, kuni pisaraid jätkub, sest läbi pisarate saad puhastuda sellest, mis haiget on teinud. Muusika puudutab su hinge ja avab südant nii, et valu saab läbi pisarate sinust välja voolata. Luba sel juhtuda ja naudi seda puhtust ning kergust pärast korralikku pisarate valamist. Kui aga vahel on paha tuju või raske, siis mõni rõõmus ja reibas laul võib hetkega tuju üles kütta, naerma panna või isegi jalad tantsima sütitada. Tunneta, milline lugu sulle eriti tujutõstvalt mõjub ja hoia seda meeles ning käepärast. Mõni lugu mõjub aga väga rahustavalt ja lõõgastavalt.

Muusika tervendab, kui seda õigesti kuulata

Kui mõnda klassikaline muusika rahustab, siis teist võib see sootuks ärritada. Mõni soovib hommikut house või mõne muu kiirema palaga alustada, teine eelistab akustilist kitarrikõla või hoopiski loodushääli. Muusikamaitse oleneb ka hetkest või eluperioodist. Näiteks paljudele teismelistele on vaja kaootilist ja rajumat muusikat, mis aitaks neid mingitest piiridest välja lammutada, et nad tõelise iseenda leida saaksid.

Kõige tervendavam saab muusika olla siis, kui me vaid kuulamisele keskendume — silmad kinni, lõdvestunult istudes või lamades. Tihti me kuhjame end sellega aga üle ja seda isegi nii palju, et muusika muutub müraks — alati mängib raadio või televiisor, isegi sporti tehes on klapid peas. Paljud inimesed teevad seda, et oma mõtete eest põgeneda, sest nad ei kannata iseendaga olla. Nii oleme aga üle koormatud ja ei kuule enam neid puhtaid ja tervendavaid helisid. Või ei tunne ära enda omi.

Muusika algab vaikusest. Enne heli oli vaikus. See on justkui alus, millest on kõik helid kasvanud. Et enda seest saaks looming tekkida, tuleb olla päris tükk aega vaikuses ja seda sisemist tühjust kuulata.

Väga paljudele meist on lapsena kas õpetaja või mõne lähedase poolt öeldud: “Sa ei oska laulda” või: “Sulle on elevant kõrva peale astunud” . Seetõttu on paljud meist lõiganud ära tee muusika juurde. Tegelikult aga heliseb muusika igaühe sees ja mitte kunagi pole hilja seda avastada. Küsimus on tihti vaid tahtmises ja soovis luua, õppida ja end läbi selle arendada. Nii laul, kui pillimäng on imeliselt tervendavad — eriti kui neid teha südamest ja mitte väga paljude reeglitega, vabalt, just nii nagu enda seest tuleb. Väga tabavalt on öelnud helilooja Arvo Pärt: „Kõige tundlikum instrument on inimese hing, sellest järgmine — inimese hääl. On vaja puhastada oma hinge, kuni see helisema hakkab.”

Muusika on heli sinu sees ja sinu ümber. Oskus vaikust kuulata ja lubada enda sisse helid, millest kasvab rõõmuallikas ja tervendav vägi, on õpitav. Selleks kutsungi üles leidma oma heli ja oma muusikat nii kuulajana, kui ise pilli mängima õppides.

Naistekas korraldab koostöös Nitya ja Ninadiga nii kontserdi kui ka õpitoa, kus muusikud ja mantralauljad oma tarkuseid jagavad. Kui sa soovid neist osa saada, siis:

Mõlemale üritusele tulijaid kostitab omalt poolt ka 100-protsendiliselt looduslik RiRi kookosvesi. Hellitage oma keha ja hinge!