Töökoha tervislikkus on jätkuvalt kuum teema. Sellised terminid nagu "stressiga seotud haigused" ja "läbipõlemine" on saanud igapäevasteks väljenditeks.

Paljudes tootmisettevõtetes alavääristatakse naeru väärtust töökohal ning ka mujal suhtutakse naeru sageli kui segavasse tegurisse tööülesannete täitmisel. Ilmselt tuleb tuttav ette mõne tõsise ülemuse näpuviibutus: "vaevata tulemusi ei saavuta"; "ega töö ei ole naljaasi" ning "näe vaeva, siis tuleb ka armastus".

Alles viimasel ajal on hakatud aru saama, et vaevanägemine viib meid hauda. Lõpptulemuse seisukohalt on tuim rügamine tootlikkust vähendav, mida kinnitavad ka teaduslikud uuringud.

Hiljuti Kanada finantsasutustes läbi viidud uuring näitas, et parimaid tulemusi saavutanud juhid kasutasid kõige rohkem huumorit.

Teaduslikud uuringud näitavad ka seda, et naer on tervise säilitamisel väga oluline tegur. Dr. William Fry Stanfordi ülikoolist avastas, et naer põletab 200 korda rohkem kaloreid kui 10-minutiline trenn sõudetrenazhööril. Teisest uuringust nähtus, et naerupahvaku järel langeb meie vererõhk ning suureneb hapnikusisaldus veres, mis muudab meid energilisemaks, lõdvestab lihaseid ja on kasulik kogu veresoonkonnale ja hingamisteedele.

Uuringud näitavad veel, et naer mõjutab ka immuunsussüsteemi tugevdades keha vastupanuvõimet tugevdavaid T-rakke.

Millised on tegurid, mis viitavad huumori vajadusele töökohal? St. Thomase ülikooli teaduri Thomas Kuhlmani sõnul on neid tegureid peamiselt kaks.

Neist esimene on ummikseis, näiteks töö, mis tuleb valmis teha, aga milleks ei ole ei raha ega inimesi. Või töötamine raske iseloomuga ülemuse alluvuses või suhtlemine liiga nõudlike klientidega.

Teiseks on ettearvamatud ning ootamatud stressitegurid. Nagu näiteks ümberkorraldustest tööl, koormuse kasv või mujal organisatsiooni tasanditel tehtud otsuse.

Tuleb tuttav ette? Olukordades, kus me ei saa väliseid tingimusi kontrollida, on ainus meie käsutuses olev kontrollimehhanism meie enda reaktsioon. Me võime kas naerda või langeda meeleheitesse. Nii mõnelgi juhul on naer ainus ratsionaalne võimalus ellu jääda, meie ainus päästerõngas. Oskus naera endi ja väljapääsmatute olukordade üle võimaldab leevendada pingeid, säilitada eesmärgitunnetust ja aktsepteerida asju, mida me muuta ei saa. Naer annab meile ka füüsilist energiat ja vastupidavust, mis on vajalik elus pinnale jäämiseks.

"Kloun meis eneses" on meie päästerõngas praegusel kiirete muutuste ja ebakindluse ajastul. Klounile vaba voli andmine mitte ainult ei taga meile tervislikumat töökohta, vaid seob meeskonna ühte.

Pidage meeles, meeskond mis lõbutseb koos, jääb kokku!