Alusta sellest, et ära mitte kunagi mõtle, et sa oled nimede meeldejätmises kohutav ning ei suuda ühtki nime meelde jätta. Ära mõtle nii ise ja ära räägi sellist juttu ka teistele. Nüüd oled valmis mälutreeningut alustama ja need viis nippi selgeks õppima.

1. Jälgi alati ümbrust

Registreeri mõttes alati ennast ümbritsevad asjad ära, eriti situatsioonides, kus uute inimestega tutvud. Jäta meelde seinte värv ja see, mis aknast paistab. Miks see tähtis on? Kui sa jätad uue inimese, kellega sa tutvud, nime ja näo kõrval meelde ka võimalikult palju teisi detaile tutvumise hetkest ja ümbrusest, siis on rohkem tõenäoline, et selle inimese nimi n-ö tsementeerub sinu pikaajalisse mällu.

2. Ole kindel, et sa üldse kuulsid nime

See peaks olema ilmselge, aga paraku alati ei ole. Tihti tutvustavad inimesed end rahvarohkes kohas ja tihti teeb teine inimene ainult näo, nagu ta oleks seda nime täpselt kuulnud.

Võta kasutusele järgnev strateegia: kui keegi sulle end tutvustab ja oma nime ütleb, siis korda alati see nimi ise üle. Nii on teisel inimesel võimalik alati parandada, kui valesti kuulsid ja sul endal jääb see nimi korrates palju paremini meelde. Ja kui sa üldse teise inimese nime ei kuulnud, pole selles midagi imelikku, kui sa palud, et ta oma nime kordaks.

3. Tee Z-skaneering

Inimesega tutvudes kujuta ette, et sa joonistad ta näo peale suure Z-tähe. Nii jääb sulle nii selle inimese nimi kui ka nägu paremini meelde, sest et sa saad tema näojooned ja -eripärad oma mälus kohe tema nimega seostada.

4. Korda nimi täht-tähelt üle

Loe selle inimese, kellega tutvud, nimi täht-tähe haaval endale ette. Mõttes muidugi — muidu võib su käitumine ta jaoks ehk veidi veider tunduda.

Allikas: Prevention