Lisaks on levinud rahvajutud inimestest, kes uinusid pikemaks ajaks ega tundnud ärgates enam ei küla ega inimesi, sest olid maganud üle saja aasta.

Süüria legend räägib seitsmest rikkast Ephesose kristlasest noormehest, kes tagakiusamispäevil 250. aastal peitsid ennast hukkamise eest koopasse. Nende varjupaik avastati ja müüriti kinni. Märtrid uinusid.

Kakssada kaheksa aastat hiljem leidis karjus Coeliani mäel (asub Türgi territooriumil) koopa, avas selle ja äratas uinujad. Üks neist saadeti toidu järele. Et ta poes tasus leiva eest vanaaegsete müntidega, vahistati ta kui aardeleidja. Imepärase seletuse peale otsiti üles koobas kuue ülejäänud noore ja pühapaistest ümbritsetud seltsilisega.

Leidnud, et jumal on oma usu võitu nende läbi kinnitanud, uinusid noormehed uuesti ja maeti pühakutena. Legend levis 6. sajandil Tours’i Gregoriuse käsikirja, hiljem ka muude allikate kaudu.

Sama legend on esitatud koraanis. Seitsme magaja legendi on peetud ristiusupärastatud paganlikuks või juudi legendiks.

Eesti maausu kalendri järgi kestab 26. juunist kuni 1. juulini seitsmevihma, -vee- ehk -vennanädal. Tegemist on Vetevana kummardamise nädalaga, pöördutakse Vetevana ja Uku poole, et saada tormide ja raheta viljakasvuaega ning selget heinailma.