„Ma teen seda, kuna tahan jääda hea tervise juurde, ja mis veelgi olulisem, see aitab mul taastada kiiremini sünnituse-eelse figuuri,“ ütles 30-aastane Nur Amira hingetult, kui ämmaemand ehk
bidan
mässis kümme meetrit valget riiet ümber ta vöö ja reite.

Etnilises malai ja hiina ühiskonnas on lapsevoodikuu, mida malai keeles kutsutakse berpantang, kaasajal niisama oluline kui möödanikus.

Kui malai naised kasutavad kehasidemeid ja massaaži, et saada lahti toksiinidest ja lapsekandmise rasvast, siis hiinlased joovad sünnitusest toibumiseks palju veini.
„Naine peaks püsima kodus ning pidama ranget dieeti,“ ütles kümneaastaste kaksikute ema, 39-aastane hiinlanna Lilian Lim.
„Kanaliha on hea, eriti kui see on valmistatud veinis või seesamiõlis. Seajalad äädikas on väidetavalt samuti head, aga õnneks mulle neid ei söödetud. Need vist peavad siseorganid pärast suurt pingutust vormi ajama. Vältida tuleb tuult ning õhukonditsioneeri ning ringiliikumist. Ideaalolukorras tuleks lihtsalt voodis lebada,“ ütles ta.

Hiinas kasutatakse pui yuit nurgavoodidaamid emale kuuks aega seltsiks, nad valmistavad talle sööki hiina traditsioonide kohaselt ning aitavad tal lapse eest hoolitseda.
Nende teenused on muutunud nii populaarseks, et spetsiaalsed agentuurid vahendavad neid kuni 2500 ringgiti eest kuus.
„Selle kuu jooksul ei tohi pesta oma keha ega juukseid ning vältida tuleb kokkupuudet külma veega. Oluline on hoida end soojas.
Jahutavaid toite ei tasuks süüa,“ ütles Nur Amira. Sellised toidud on melon ning enamus köögivilju.
Seda kõike on vaja sünnitusega rikutud tasakaalu taastamiseks, räägib ta ja lisab, et malaid väldivad ka gaasi tekitavaid toitaineid.

Selliste toiduainete nimekiri tundub lõputuna — alates spinatist ja kartulist kuni kookospiimani.
Noortel emadel on keelatud teha majapidamistöid, et vältida valusid vanas eas, ning neid, kes ei pea eridieeti ning teevad majapidamistöid, peetakse „veidi rumalaks“.

Paljud noored emad usaldavad end bidani kätesse, kes masseerib minema nende valud, kasutades mõnikord kuumutatud siledaid kive, et vabastada keha gaasidest ja toksiinidest.
Mõned seisavad lehtedega kõrgeks paisutatud väikese lõkke kohal, et end „praadida“.
„See on otsekui saun, mille eesmärk on võtta higi välja,“ ütles bidan Enon Abdul Majid.

14 aastat malai naisi pärast sünnitust abistanud Enon väidab, et selline menetlus aitab naistel kaotada kilogrammi päevas ning tugevdab tuppe.
Seejärel pestakse Nur Amirat ürtide ja lilleõitega lõhnastatud soojendatud vees.
Siis mässitakse ta ingverist, kurkumist, riisijahust, äädikast, laimist ja kriidist kokku segatud kollaka pastaga, et aidata figuuril tõmbuda endiseks tagasi ja viia kehast välja gaasid, ütleb Enon.
Edasi seob Enon Nur Amira kõvasti kehamähisesse, et väljaveninud kõht vormi saada. Nur Amira jääb tõenäoliselt mähisesse järgmise päevani, mil Enon tuleb järgmist protseduuri tegema. Enon kannab Nur Amira otsmikule punast pastat, et vältida peavalusid ja migreeni vanemas eas, ja sellega on protseduur lõppenud.

Viimaks aitab Enon Nur Amiral ülejäänud päevaks soojalt riietuda pikkade käistega kampsunisse, pikkadesse pükstesse, sokkidesse ja sussidesse, misjärel ta pakib kokku asjad ning läheb järgmist noort ema masseerima ja „praadima“.

Nur Amira ütleb, et ta ei näe sellises riietuses kuigi atraktiivne välja, aga sellest pole lugu, kuna seks on järgmised kuus nädalat tabu.

Tööl käiv nelja lapse ema Nora Hazmy ütleb, et paljude naiste jaoks on see režiim liiga piirav. Peamiselt kurdetakse selle üle, et nimetatud meetodid neelavad palju aega ja määrivad. Mõned naised kurdavad, et kehamähis tekitab neis Egiptuse muumia tunde ja muudab liikumise ning tualetis käimise raskeks.

„Ma arvan, et nurgavoodi režiim on peamiselt suunatud noorele emale, aga värske puu- ja köögivilja vältimine võib aidata vältida kõhulahtisust rinda saaval beebil,“ ütles Nora. „Räägitakse et gaasi tekitava toidu vältimine aitab vältida beebide kõhugaase ja proteiinirikas toit tõstab rinnapiima kvaliteeti.“

Tõlgitud saidilt: iafrica.com