Umbes samal ajal tekkis parfüümide vastu huvi ka vanadel egiptlastel ning polnud see vaid jumalate jaoks mõeldud privileeg — lõhnata võis igaüks, kes sellist luksust endale lubada said.

Tänapäeval toodetakse 50 kuni 80 protsenti lõhnadest sünteetiliselt. Mingit vahet looduslike ja kunstlike lõhnaõlide vahel meie nina tegelikult ei tee. Võlusõnaks on siinjuures “Head Space Analyse”, mis tähendab, et kasutusel on selline kõrgtehnoloogiline aparatuur, mis suudab analüüsida kõiki taimseid ja loomseid aroome, näiteks eraldi ka kõiki puidulõhnasid. Saadud info põhjal valmistataksegi laboris täpsed lõhnanäidised.

  • Ja Oscar läheb…

    Parfüümitööstuse Oscar kannab nime FiFi-Award, mida antakse välja korra aastas ning seda nii Euroopas kui Ameerikas sõltumatu organisatsiooni Fragrance Foundation poolt. Nominendid võivad üles astuda kahes erinevas klassis: Haute Couture, kuhu kuuluvad eksklusiivsed lõhnad, mida vaid valitud parfümeeriapoodides kohtab, ning Prêt-à-porter, mille alla kuuluvad lõhnad, mis on saadaval paljudes kauplustes ja kaubamajades.

    Näiteks eelmisel, 2003.aastal, tuli esimese klassi võitjaks Dior Addict Diorilt ning teise klassi parimaks kuulutati Arden Beauty Elizabeth Ardenilt.

  • Kuidas lõhna testida?

    Kas otsid endale uut lõhna? Piserda paar tilka parfüümi käerandme siseküljele ning oota pisut, umbes viie minuti pärast on alkohol lahtunud ning esmane aroom hästi tuntav. Korraga pole mõtet testida üles kolme parfüümi, kuna meie haistmismeeled on lõhnade paljususest lihtsalt segaduses. NB: Pärast parfüümi pealekandmist ei tohiks seda kohe laiali hõõruda, kuna see lõhub lõhnamolekule.

    Headeks lõhnade salvestajaks on oimukohad, rind, kael, käerandmed ning ka põlveõndlad. Unustada võiks hoopis daamidele tüüpilise lõhna kõrva taha tupsutamise — kuna selles piirkonnas on nahk suhteliselt rasune, võib lõhna koostis muutuda.

    Keskmiselt püsib lõhn nahal viis kuni kaheksa tundi, puhtaks pestud juustes ka kuni 24 tundi.

  • Nuusutamine

    Lõhnade tundmist ehk paremat nuusutamist saab õppida ning seda maailma ainukeses parfüümikoolis “Institut Supérieur du Parfum” Pariisis. Õppetöö kestab seal umbes kolm aastat, mille käigus pööratakse erilist tähelepanu haistmismeele ja -mälu arendamisele ning erinevate aroomainete äratundmisele ja eristamisele.

  • Lõhna kihiliselt

    Enamik naistest kasutab parfüümi liiga tihti ja korraga ka palju, lootusega, et lõhn niimoodi kauem peal püsib. Parem lahendus oleks tekitada oma kehale nn. lõhnakihid erinevate ihutoodete aroomidest, alates sobivast kehakreemist kuni viimase lihvi ehk parfüümini välja.

  • Intensiivsus

    Parfüümi intensiivsus oleneb palju ka naha enda happelisusest. Rasvane nahk talletab lõhnasid paremini. Seetõttu võiks väga kuiva naha korral kõige alla kanda niisutavat kehakreemi. Ka toit mõjutab naha happelisuse taset, parfüümide paremaks mõjulepääsemiseks tasub rohkem rasvast ja teravat toitu süüa.

  • Eau de Toilette

    Eau de Toilette puhul on segatud kokku kaks kuni viis osa lõhnaõlisegu 100 osa alkoholiga. Eau de Parfumi puhul võib lõhnaosa moodustada kuni 15 protsenti ning puhta parfüümi puhul isegi kuni 30 protsenti.

  • Kvaliteet

    Parfüümi kvaliteedi määrab esmajoones ära koostisainete kvaliteet, seda loomulikult nii taimse kui loomse päritoluga õlide ja lõhnade puhul. Hea parfüüm lõhnab kauem. Selleks lisatakse lõhnadele nn. lõhnapikendajaid.

  • Millal lõhnastada?

    Kõige parem oleks end lõhnastada peale dušši all käimist, kuna siis on nahk veel soe ning lõhnaained mõjuvad seda intensiivsemalt. Juustes, mis on eriti heaks lõhnakandjaks, püsib parfüüm kõige paremini, kui see sinna peale föönitamist kanda.

  • Kuidas parfüüme säilitada?

    Lõhnade hullemateks vaenlasteks on õhk, kuumus ja valgus. Kui lõhnapudel on juba avatud, muutub ka selle sisu ümbritsevate mõjude suhtes tundlikumaks — nii nagu avatud veinipudelgi. Hoia oma parfüüme siis pigem jahedas ja pimedas kohas, parema variandi puudumisel kasvõi öökapi sahtlis, mitte ülesrivistatuna aknalaual või kaminasimsil.

  • Eksootilist tsitrusehõngu

    Tsitruseliste lõhn pidavat mõjuma ergutavalt, värskendavalt ning koguni inspireerivalt. Seetõttu leiavad seda sorti aroomid parfüümide puhul sagedasti kasutust. Tsitruseliste hulka kuuluvad nii tuttavad apelsin, mandariin ja sidrun kui ka pisut võõramad laim ja bergamott.

  • Yin ja Yang

    Yin-Yang-õlisid sisaldavad lõhnad peaksid peegeldama parfüümikandja sisemist harmooniat ning üldse tasakaalustavalt mõjuma.

  • Tuppa parem lõhn

    Kes ka oma toas lemmiklõhnas tahab supelda, võib õige pisut parfüümi lambipirnile piserdada. Kui tuli süüdata, soojeneb ka pirn ning levitab lõhna üle kogu toa.

  • Mälu

    Londoni neuropsühholoogi Neil Martini poolt korraldatud eksperiment tõestas, et lõhnad võivad mälule positiivset mõju avaldada. Eriti tugeva mõjuga on magusapoolsed aroomid nagu kakao või vanilje.