John Gartner ise on juba neljanda põlvkonna dresseerija. Ta on esinenud nii Kesk-Euroopas kui Skandinaaviamaades, Venemal, Aasias ja Aafrikas. Tallinnas esineb dresseerija 5 elevandipreili, võluvalt volüümikate Belinda, Piru, Sabina, Diana ja Babyga. Elevantide treenimine tsirkuseetendusteks on aga väga vana kunst ja pärit just Itaaliast, ning ulatub Rooma Impeeriumi aegadesse. Tallinnas esineb John Gartner tsirkuseetenduse teises pooles koos oma naise ja 4 pojaga, kellest noorem 12 ja vanem 5. Koos isaga sooritavad poisid elevantide seljas õige keerulisi trikke.

Elevantidega on dresseerijatel kahtlemata vedanud, sest neil on haruldane mälu. Kord omandatud piruetti või trikki ei unusta nad iial. Tõeliselt kogukatena on nad aga võimelised uskumatu graatsiaga sooritama kõige erinevamaid numbreid.   Küsimusele, kas Gartner mäletab oma esimest maneeži astumist, vastab ta: „See ei unune mul siiani! Astusin areenile ega näinud vaatajat, ei kuulnud muusikat, kogu mu tähelepanu koondus loomadele, kartsin, et mu esinemine kukub läbi.  Kuid aja jooksul saabus enesekindlus ja ma tean, et olen oma  elevandi-prouadele juhiks. Elevandid on karjaloomad, nad peavad alati tunnetama, et ma viibin kusagil läheduses. Nüüdseks ongi välja kujunenud nii, et ma praktiliselt tsirkusest ei lahku, külalisesinemiste ajal elan lausa grimmitoas.”

 Nähes nii gigantseid loomi nagu elevandid, tekib mulje, et nad ei karda kedagi. Nad näivad olevat äärmiselt rahulikud ja tasakaalukad. Mida nad ka söövad?

J.Gartner :  Minu hoolealustel pole tõesti millegi üle kaevata. Nende toit on mitmekesine. Näiteks hommikusöögiks on neil 40 liitrine pudrukauss tühjendada. Nende lemmik-maiuseks on aga bambus.

Lisaks elevantide esinemisele ootavad publikut Tallinnas akrobaatide fantastilised õhulennud, millele lisanduvad humoorikate klounide trikid, dresseeritud kasside, tuvide  ja koerte esinemine, jõužonlgöör Ukrainast — on ka rohkesti muud üllatavat.

Saku Suurhall on tsirkuse esinemisteks igati sobiv nii oma põrandapindalalt kui kõrguselt. Tsirkus omalt poolt tagab kõigile  tsirkuseloomadele vajalikud mugavused ja eeskujuliku toitlustamise, euronõuetele vastava hoolitsuse ja tervisejärelvalve.

Etendus kestab tund ja 35 minutit. Elevandid esinevad kava II osas pärast 20 minutilist vaheaega. Esimene programmi osa kestab 40 minutit ja selles esinevad kõik traditsioonilised tsirkusekunstnikud nagu õhuakrobaadid, klounid, jõužonglöör Ukrainast, tsirkuse balletitrupp ja paljud teised.    

Pildistada palume etenduse ajal ilma välguta.  

Rõõmsa kohtumiseni!


Jaga
Kommentaarid