• Portulak-turdleht e ahvileivapuu on Eestis õige harilik toalill. Kes meist aga teab, et ta lehed on söödavad? Oma päriskodus sügaval lõunas kasvab ta jämedaima tüvega puuks maailmas. Kõige priskema ahvileivapuu tüve ümbermõõt on 42 meetrit. Võib elada 2000aastaseks.

  • Kaneeli mainitakse juba Piiblis ja Egiptuse papüü-rostes. Antiseptilise (mikroobe hävitava) toimega.

  • Kookospalmi luuvili säilib toatemperatuuril kuni pool aastat, külmutatuna 9 kuud, avatuna nädala. Kui kõik kookosvilja kolm iduauku on kinni kasvanud, võib ühes neist areneda hernesuurune pärli taoline kalliskivi. Seda tuleb ette 1 kord 11 000 kookospähkli kohta.

  • Suureviljaline viigikaktus sisaldab palju C-vitamiini, magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi, naatriumi. Iisraelis on viigikaktus rahvustoit. Niisiis on juutide toidulaual aukohal pirnisuurused viigikaktuse viljad.

  • Harilik artišokk on meil kallis ja rikkamaski maailmas gurmaanide köögivili. Juba 18. sajandil oli artišokk suursuguse toidulaua väljend.

    Harilik arbuus. Nendega on Tallinna keskturu tagahoov sügiseti üle koormatud. Tervisekasulik põlluvili neile, kel neerud haiged või organism raskete toitude ja alkoholiga saastunud. Venemaal tehakse arbuusimahlast veini. Suure suhkrusisaldusega arbuusidest aurutatakse vesi välja ja valmistatakse arbuusimett. Kui arbuuse palju käes, lõigatakse nende sisust dekoratiivseid pallikesi lihatoitude kõrvale.

  • Kurgirohi, mida meilgi saab kasvatada, ergutab teisi aiataimi oma kõrval kiiremini sirguma ja hoiab neist kahjurid eemal. Unetuse ja kurva meele vastu.

  • Mustast piprast saavad alguse kõik teised piprad. Veel rohelistest viljadest kuivatatakse roheline pipar; poolvalminud punastest – punane; küpsetest tuleb must pipar; kui mustalt välimine koor eemaldada, jääb järele valge pipar. Ometi on igaühel erinev maitse, mõrusus, aroom ja kasutus.

  • Paprikat kasutame tavaliselt värskelt, praetult, grillitult. Teda saab aga pesemata värskena külmikus hoida. Enne sügavkülma panekut tuleks kergelt blanšeerida (kupatada). Paprikat võib ka kuivatada.

  • Baklazaan (see musta läikiva koorega suur ”kurk”), millest eriti vene naised maitsvaid ühepajatoite teevad ja marineerivad, on õieti mari. Marjadega on taimeriigis üldse suur segadus, nii näiteks on ka banaan mari. Baklažaan mõjub soodsalt reuma ja neeruhaiguste vastu, vähendab vere kolesterooli sisaldust, aitab vältida vere lupjumist. Ideaalne toit suhkruhaigetele.

  • Kardemoni kasutatakse Araabiamaades kohvile aroomi andmiseks. Proovige, on üsna hea. Soodustab ka seedimist.

  • Mangopuu ja tema viljad. Rohelisena poest ostetuna küpseb vili nädalaga toas järele. Kaks tundi pärast mango söömist ei soovitata juua alkoholi ega ka piima.

  • Riis nagu riis ikka. Maailma tähtsaim toiduvili (teine on nisu), nii et paljudes aasia keeltes on toit ja riis sünonüümid. Kasvab kõige meelsamini kuumas niiskes kliimas, kus annab mitu saaki aastas. Arengumaades külvatakse ja istutatakse riisi käsitsi, arenenud riikides külvatakse eelidandatud seemneriis lennukitelt.

    Kapparid pole muud kui kapparipõõsalt enne avanemist kogutud oliivrohelised õienupud. Lisatakse toiduvalmistamise lõpus – liha- ja kalaroogadele, salateile, suppidele, majoneesile. Olgem ostmisel hoolikad: vahel müüakse kapparite asemel mõne teise taime õienuppe.

  • Harilikku sibulat tuntakse üle 15 000 aasta.Veel tänapäevalgi kasutatakse sibulat ravimite koostises. Sibulas on nähtud püramiidide kuju, ta oli oluliseks toiduks püramiidide ehitajaile. Esimesed autokoormad üle Elutee blokaadis nälgivale Leningradile olid leib ja sibulad.

  • Basiilik. Basiilik on antibakteriaalne, külmetuse, peavalu, puhituse, närvilisuse vastu, ajab higistama. Indias on ta kõrvuti lootosega püha taim. Tugevdab usku, suurendab kaastunnet ja teravdab mõistust. Basiilikut võiks talviti toas aknal kasvatada, sest andvat häid ioone. Seda saab katsetada veel praegu poes saada olevate istikutega.

  • Ingverit (kuivatatult) hinnatakse kõrgelt Hiina meditsiinis. Kuivatatud ingver on kuivem ja kuumem, seega tugevama toimega kui värske. Värske ingver ajab higistama, lahtistab röga, kõrvaldab gaase, on köha ja iivelduse vastu.

  • Kardemon neutraliseerib piimale lisatuna selle lima moodustamise võimet ja kofeiini mõju kohvis. Kõrvaldab röhitsusi.

    Mooni seemnetel küll narkootilisi omadusi ei ole, aga suuremal hulgal kutsuvat siiski esile unisust ja aitavat kõrvaldada psüühilise tasakaalutuse ilminguid. Pikemal tarvitamisel nüristavat juba mõistust.

  • Küüslaugul on noorendavad omadused. Puhastab verd ja lümfi. Soojendava toime tõttu võib tugevdada verejooksu. Parandab ainevahetust. Mõjub ärritavalt suguorganeile, mistõttu ei ole soovitav iga päev joogaga tegelejatele.

  • Hiidoa kaun on värskena kindlasti poole meetri pikkune, näitusel oli kuivatatult – nagu suur must matšalka. Oad kaunas on taskukella suurused. Meie poodides veel niisuguseid ube müügil ei ole.

  • Kõige süngema tarvitamisviisiga oli Vaikse ookeani saartel kasvav inimsööja-maavits, mida näidati vaid pildil. Selle taime tomati sarnaseid vilju on kasutatud inimliha maitsestamiseks keetmisel. Vt. esimest pilti.