Hea võimalus portsjoni suurust kontrollida on kasutada selleks taldrikut.

Kujutage ette, et teie taldrik on kell ning see on 15.00. Sektor keskpäeva ja 15.00 vahel peaks olema täidetud liha- ja piimatoodetega. Õhtusöögi ajal võib selleks olla kanaliha või kala, hommikusöögi ajal jogurt või klaas piima. Kui teie liha- või piimaportsjon on suurem kui see sektor teie taldrikul, siis te sööte liiga palju. Ülejäänud taldriku peaksid võtma enda alla teravili, puu- ja köögivili.

Lisaks siltide lugemisele ja toidu kaalumisele ning mõõtmisele võib rakendada ka alljärgnevat portsjoni kontrollimise tehnikat:

· Ärge pange lauale rohkem toitu, kui te kavatsete ära süüa. Kui retsept on mõeldud neljale, teid aga on kaks, vähendage kõike poole võrra juba enne söögi valmistamist või jagage portsjon toidutegemise järel pooleks ning pistke ülejäänud osa karpi järgmiseks päevaks.

· Kui te sööte väljas, tellige kastmed toidule kõrvale eraldi nõudes. Pole ju võimalik mõõta salatikastet, kui see on köögiviljale peale valatud, aga te võite seda lusikaga mõõta, kui see serveeritakse eraldi kannus. Kehtib nii hapukoore, shokolaadikastme, vahukoore kui pannkoogisiirupi kohta.

· Ärge kartke esitada restoranis küsimusi. Tellides omletti ärge peljake välja selgitada, mitu muna on omletis ja vähendada nende arvu vastavalt soovitule. Kui lauale toodav lihatükk on suurem kui kaardipakk või pastakuhi piltlikult kõrgem kui pesapall, paluge portsjon juba enne sööma hakkamist poolitada ning laske teine pool endale kaasa pakkida. Kui te teate, et mingis restoranis on väga suured portsjonid, jagage toit sõbraga. Tellige lisaks köögivilja või salatit.

· Mõõtke toitu. Mõõtke suupisted, näiteks popcorn ja soolakringlid enne serveerimisnõusse panemist üle. Seejärel kujutage ette, kui palju need teie taldrikul ruumi võtavad, et te ei sööks rohkem kui ühe portsjoni. Serveerides näiteks dipikastet köögiviljade jaoks, mõõtke enda portsjon väiksemasse nõusse, et te kastmisega üle ei pingutaks.