Antud küsimus on suunatud menukale mantrate lauljale Snatam Kaurile, kes lisaks on veel ka rahuaktivist ning inspireerib inimesi üle kogu maailma. Üheks tema edu põhjuseks võib pidada kindlasti seda, et ta on järginud oma kutsumust ja südamehäält ning tegeleb sellega, mida tõeliselt armastab. Seda võiks pidada ka põhjuseks, kuidas ta suudab hakkama saada korraga nii pere, kodu, töö kui ka hobidega. Tegelikkuses ongi tema töö välja kasvanud tema elamise viisist, sellest mis on teda ennast aidanud ning millesse ta seeläbi ka kirglikult usub. Oma eesmärgiks on ta seadnud aidata inimesi üle kogu maailma tehes seda viisil, mis tema enese peal juba toiminud on. Snatam Kauri puhul on tegelikult kummaline kasutada sõna töö, kuna pigem näib see kõik, mis ta teeb, olevat tema loomulik olemise viis.

Kuna Snatam on sündinud muusikute perre, kus on alati aukohal olnud ka meditatsioonipraktika, siis on tema jaoks vaimne praktika alati oluline olnud ning ta on seda pidevalt ka praktiseerinud. Isegi raseduse ajal tegelesid nad koos mehega kogu aeg vaimse ettevalmistusega, luues keskkonda tütre tulekuks ning tehes tööd ka oma suhtega. Vaatamata heale ettevalmistusele ei olnud beebi kõrvalt aga enam aega ja võimalust vaimseks praktikaks, mis Snatamit kogu elu saatnud oli. Lohutust tõi oma õpetaja Yogi Bhajani õpetuse järgimine, mis juhib tähelepanu sellele, et emaks olemine iseenesest juba ongi oluline vaimne praktika. Snatam mõistis, et ta ei pea tingimata istuma joogamatil ja sooritama joogapoose, vaid ta võib oma vaimse praktika ühendada lapse eest hoolitsemisega. Nii hakkas ta näiteks laulma tütrele mantraid ja kaasas oma vaimse praktika imelistesse ja hindamatutesse hetkedesse oma perega. Sel viisil suutis ta ise tuua neid olulisi hetki oma igapäevaellu. Üllatusena avastas ta hoopis, et varem ei olnud ta seda suutnud nii efektiivselt teha. Snatam lausub: „Kui perre sünnib laps,siis tunneb enamik meist kerget pinget suure elumuutuse tõttu ning võib olla raske luua head vaimset keskkonda laste jaoks. Tuleb aga mõista, et vanemaks olemine on protsess, see on töö. Seetõttu on vaatamata raskustele just väga oluline luua sobiv keskkond, mis tekitaks lapses huvi ja toetaks tema hingelist arengut.“

„Lapsed õpetavad, et vaim eksisteerib kõikides hetkedes. Emaks olemini õpetas, kuidas olla kannatlik ja hingata ning siis taaskord olla kannatlik ja hingata.“ Nii kirjeldab menukas muusik meetodit, mida ta on nüüdseks rakendanud kõigis eluvaldkondades. Kui kiired ajad peale tütre sündi ja mööda kontserttuure käies hakkasid laineid peakohal kokku laksutama, mõistis Snatam, et vähim, mida ta tasakaaalus püsimiseks vajab on 30 minutit joogat iga päev. Kui ta järgmisel hommikul tütre une ajal praktikaga algust tegi, tundis ta selle imepärast toimet. See tõepoolest toimis tema jaoks. Snatam soovitab igaühel üles leida oma alumine piir ehk see, mida on minimaalselt vaja selleks, et säilitada eneses arm ning tunda end keskmes. Teisisõnu see miski, mis on tegelikult kõige olulisem igapäevaeluga hakkama saamiseks. Samas tõdeb ta: “Vahel tuleb jõuda päris põhja selleks, et saaks toimuda paradigma muutus. Kuid ka siis tuleks leida üles, mis on see vähim, mida vajad iga päev, et leida oma elus tasakaal ning jääda keskmesse. Igaühe jaoks on see vastus erinev! Mõni teab vastust kohe, mõne jaoks võib kujuneda selle otsingust elumuutev rännak. Kuid kindel on see, et kui selle leiad, siis on see üks magusamaid võite elus.“

Vaatamata sellele, et Snatamil on olnud imeline muusikukarjäär, ta on puudutanud paljusid inimesi oma mantrate, jooga ja meditatsiooniga, siis on temalgi tulnud ette hetki, kus ta on kurnatud, on pidanud raske südamega kontserte tühistama või on vedanud hääl alt nii, et publik tema alustatud laulud lõpule viib. Ta tunnistab oma füüsilisi piiranguid ning teab, et kõik see võrratu, mis on toimunud, ei tule ainult temast. Ta nimetab seda jumalikuks energiaks, mis jääb püsima ka siis, kui teda enam ei ole. Omast kogemusest teab ta ka seda, et vaimse praktika lülitamine oma igapäevaellu on paras väljakutse, eriti kui sul on pere ja palju kohustusi. See on väljakutse igaühe jaoks, olenemata kes sa oled ja kust sa tuled. Kui sa sead aga praktika olulisele kohale oma elus, siis toimub midagi maagilist. Kõik hakkab sujuma nii töös, peres kui ka kõikjal mujal. Sa leiad õige tee igas olukorras, sest olles hingeliselt ühendatud, muutub su olemine kergemaks, suudad enese eest rohkem seista ning oma tõde rääkida. Samuti oled siis kooskõlas universumi ja kosmilise energiaga, mis on kogu armastuse ja innovatsiooni algus. Snatam tunnistab, et kõik head mõtted tema elus on tulnud läbi vaimse praktika.

Mõnikord me lihtsalt peame kuskilt alustama. Isegi 30-minutiline pühendumine toob juba ellu suure muutuse, sest nii saad ühendust oma alguse valgusega, tõelise minaga. Ühendava mustri loomine muudab meelt sügavuti. Nii nagu rahustavad ema südamelöögid last, nii mõjub ka vaimne praktika ärevale ja murelikule meelele. Snatam nendib: “Tihtilugu me küll alustame suure entusiasmiga, kuid meid pannakse proovile ning põrkame vastu seina. Kui suudame sellest aga üle ronida, siis kogeme võitu. See on võrratu! Kui ma kogen elus takistusi, siis ma valin meditatsiooni, mida teen alati nelikümmend päeva. Kogu situatsioon muutub ilma takistusteta ning ma tervenen, sest see tõesti toimib. Kuid siin on oluline jälgida, et seda ei tehtaks kellegi teise nimel peale iseenda. Pea meeles, et neljakümne päevane periood on võtmeks. Lõdvestu selles protsessis. Leia koht, kus mediteerida. Võta aega oma elus, et sinna ka jõuda.“ Yogi Bhajani õpetuse kohaselt murrame halva harjumuse just pärast neljakümnepäevast praktika perioodi, pärast üheksakümmet päeva aga kujundame juba uued mustrid ning pärast tuhandet päeva saavutame me meisterlikkuse.

Snatam Kauri eeskujul tuleb välja, et kui me lisaks välistele kohustustele ja toimetustele, loome oma elus võimaluse tegeleda ka oma sisemaailmaga, siis hakkab kõik justkui iseenesest ja loomulikult toimima. Niiet, leidkem aega ja võimalusi igas päevas, et keskendudes pisutki mediteerida. Küllap leiab igaüks ise, milline viis või keskendumise objekt just talle sobib. Juba oktoobris on imeline võimalus ka koos Snatam Kauriga tuua positiivseid energiaid oma ellu, kuna esmakordselt annab see võrratu hing kontserdi ka Eesti publikule.

Ilusat katsetamist ning julgust muutusteks!

Vaata ka videot ja naudi Snatam Kauri imeilusat häält.

Snatam Kaur esineb esmakordselt Tallinnas 16. oktoobril Nordea Kontserdimajas, pileti saad osta SIIT!